Amersfoort is niet alleen in de zomer, maar ook in de koudere maanden een prachtige stad. Een bezoek aan Amersfoort is dan ook zeker aan te raden! Maar hoe haal je nu het beste eruit?

Niet te missen: De Koppelpoort

Als je met de trein komt heb je hem misschien al gespot, de Koppelpoort. Deze prachtige poort uit 1425 is een van dé kenmerken van Amersfoort. Wil je meer weten over de geschiedenis van Amersfoort en haar karakter? Dan is een stadswandeling via Amersfoortse Gidsen aan te raden. Als je er toch bent loop dan ook langs Katoendrukkerij De Volmolen en ontdek de ambacht van katoendrukken. Dorstig geworden? Scoor een superlekker biertje bij Bierbrouwerij De Drie Ringen.

Trots van Amersfoort: Onze Lieve Vrouwetoren

Het mirakel van Amersfoort, Onze Lieve Vrouwetoren vormt het hart van het centrum. Met haar ruim 98 meter hoogte is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste laat-middeleeuwse torens. De trots van Amersfoort is de bekendste eyecatcher van de stad en wordt ook wel Lange Jan genoemd. Het is mogelijk om de toren te beklimmen. Na 346 treden word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en midden Nederland. Op het aangrenzende plein, het Lieve Vrouwekerkhof, heb je de leukste café's voor een lunch, diner of drankje. Meer in voor een film of theater? Dat kan bij Theater Film Café De Lieve Vrouw!

Markt op de Hof

Als je in de stad bent, raden we je aan om ook een bezoekje brengen aan de Hof. Op dit plein is op vrijdag en zaterdag een markt te vinden. Daarnaast is er veel leuke horeca aanwezig waar je 's avonds gezellig kunt borrelen en eten.

Eén van de leukste winkelstraatjes: de Krommestraat

Vlak naast de Hof loopt de Krommestraat. Dit is een van de leukste winkelstraatjes van Amersfoort om te shoppen. Zeker waard om deze plekken mee te nemen!

Terug de tijd in met een wandeling door de Muurhuizen

Duik het verleden van Amersfoort in bij de Muurhuizen. Toen de oude stadsmuur werd afgebroken werd er vanaf ongeveer 1500 huizen gebouwd met het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de muur had gestaan. Vandaar de naam Muurhuizen. Deze straat loopt rondom het centrum en om elke hoek kun je weer een prachtig plaatje verwachten. Vooral de Monnikendam is een foto waard! Zowel overdag als bij schemering een belevenis! Tijdens de wandeling langs de Muurhuizen kom je kaashandel Liefde & Ambacht tegen. Hier worden al vier generaties lang de lekkerste kazen verkocht. Voor de echte kaasliefhebber is deze winkel dan ook een must om te bezoeken.

Van middeleeuws naar modern: De Nieuwe Stad

Vanuit het middeleeuwse centrum loop je bij de nieuwe stad zo een modern paradijs binnen. De Nieuwe Stad bruist van creativiteit en innovatieve ondernemingen. Het lichtbord is populair voor een gegarandeerd toffe foto, je kunt er heerlijk lunchen, borrelen of dineren bij Het Lokaal. Of loop langs de ateliers en winkeltjes, zoals Letterpers. Blijf je een nachtje? Er zijn bijna altijd toffe concerten of dansfeesten bij FLUOR!

Een stier met een verhaal

Aan de rand van het centrum staat een enorme stier. Vanaf de Langestraat loop je het multiculturele & authentieke winkelgebied De Kamp binnen. Aan het einde van deze straat vind je de stalen stier. Hij ziet er wat verdwaald uit op het stukje gras waar hij maar net op lijkt te passen. Het grootte gevaarte heeft heel wat moeten doorstaan, zo is hij een keer vergaan, vervangen, versleept en teruggezet. Meer over de geschiedenis en mysteries van De Kamp vind je in onze blog.

Geweldige musea in Amersfoort

Op koude winterdagen is het ook fijn om ergens op te warmen. Amersfoort heeft meerdere interessante musea. Zo vind je er het Mondriaanhuis met prachtige exposities geheel gewijd aan, je verwacht het al, Piet Mondriaan. Of ga naar Flehite, waar niet alleen de binnenkant prachtige kunst bevat, maar waarvan het pand zelf ook echt een kunstwerk is. Of ga naar Kunsthal KAdE, waar zowel het gebouw als de exposities in het teken staan van moderne kunst. Alle musea & de actuele exposities ontdekken? We hebben ze voor je verzameld!

Borrelen op de Appelmarkt en Groenmarkt

Na een dag struinen door de straatjes van Amersfoort is het tijd voor een borrel of een feestje. Dit kan bij de Appelmarkt en de Groenmarkt. Deze pleinen grenzen aan elkaar en vormen met de Hof, die hier ook te vinden is, het uitgaanscentrum van Amersfoort. Hier vind je Muziekcafé Pitchers, Biercafé De Dikke Koning, dansclub Jackson en nog veel meer toffe horecazaken boordevol ervaring in het starten van een feestje! Tip voor als je het laat hebt gemaakt, ga voor de late-night snack naar Broodje Hadi.

Amersfoort in de winter

En? Ben je al enthousiast geworden over Amersfoort? Uiteraard is deze wandeling niet alleen leuk in de winter, maar ook tijdens de andere seizoenen. Wil je de route zelf wandelen? Maak dan gebruik van onderstaand kaartje. Klik op 'meer opties' links boven. Via Google Maps is de route vervolgens te printen of naar je telefoon te sturen. Zo hoef je niets te missen!