Amersfoort: een citytrip in de meest knusse stad van Nederland!

Evelyne de Jong

Ook deze zomer staan er weer genoeg stedentrips bij mij op de planning. Maar wat ik vaak vergeet is dat het ook ontzettend leuk is om steden in eigen land te bezoeken. Die sla ik namelijk sneller over als ik op vakantie naar het buitenland ga. Nederland kan mij echt verrassen. En of ik nou zin heb in een romantische getaway of een weekend met vrienden, Amersfoort is een knusse stad die ik iedereen aan kan raden. Als local weet ik de mooiste plekjes te vinden. En in dit artikel vertel ik je graag hoe een citytrip naar Amersfoort eruit kan zien.

Dag 1 / 20:00 uur, een heerlijk hotel

Wanneer ik op citytrip ga zorg ik dat ik op vrijdagavond al richting mijn bestemming ga. De volgende ochtend kan ik dan direct van start met mijn uitje(s). In Amersfoort zijn er verschillende hotels. Overnacht bijvoorbeeld bij Hotel NH Amersfoort of Mercure hotel. Al is mijn ultieme tip hotel de Tabaksplant

Hotel de Tabaksplant

Hotel de Tabaksplant biedt zowel basic als comfort kamers aan, afhankelijk van jouw wensen. Bijzonder is dat zij ook een aantal 1-persoonskamers hebben. Dit zie je niet vaak! Verder ook fijn aan dit hotel, is dat het geschikt is voor lange mensen. Ze hebben bedden van 2.20 m in plaats van 2.10 m. Waardoor je voeten eindelijk in het bed liggen in plaats van erbuiten. Al pas ik, met mijn 1.63 m, in bijna elk bed.

Dag 2 / 10:00 uur, uitgeslapen op zoek naar ontbijt

Uitslapen, dat is één van de dingen die ik graag doe als ik een paar dagen weg ga. Mijn leven is normaal best hectisch, en juist tijdens een weekendje weg mag ik van mezelf helemaal ontspannen. Ik kies er dan vaak voor om langer te blijven liggen en ergens in de stad een ontbijtje te scoren. Misschien dat dat voor jou ook geldt? Bij de hotspot 30ML kan je in ieder geval lekker ontbijten met een goede bak koffie. De - hele - dag!

30ML lunchroom Amersfoort

Dag 2 / 11:00 uur, kunst & lunch

Na dit lekkere ontbijt heb je vast zin om de stad verder te ontdekken. Als kunstliefhebber ga ik zelf graag bij Kunsthal KAdE langs. Hier hebben ze afwisselende exposities van moderne en hedendaagse kunst. 

Eemhuis Kunsthal KAdE Albert Dros

Ga hierna langs bij Blur your life voor een heerlijke lunch. Blur your life is naast een lunchroom ook mijn vaste stek voor toffe cadeautjes. Hoe leuk is het om een aandenken te kopen van jouw weekendje weg? Dat is in ieder geval iets wat ik standaard doe en waardoor mijn huis vol staat met leuke spulletjes. 

Blur Amersfoort
 

Dag 2 / 18:00 uur, FIER het leven!

Rammelt je maag alweer? Dan is het tijd voor een heerlijk diner. Ga bijvoorbeeld naar hotel de Tabaksplant. Die hebben een fantastische samenwerking opgezet, ze hebben namelijk het terras ter beschikking gesteld aan Bistro ‘t Bloemendaeltje

Vooral met het zonnetje is het heerlijk vertoeven op het terras. Proef de mooie gerechten en ontdek live cooking in goed gezelschap. Dat is wat je daar van donderdag- tot zaterdagavond ervaart (als het weer het toelaat). 

Bistro 't Bloemendaeltje

Dag 2 / 21:00 uur, tijd voor een borrel

Heb je nog energie over? Dan wil je vast nog ergens een drankje doen op een terras. Er zijn in Amersfoort verschillende pleintjes met leuke terrasjes: Hof en Lieve Vrouwekerkhof. Mijn favoriete stek is toch wel Alberts. En mocht het buiten koud en nat zijn, kun je binnen heerlijk vertoeven met wat lekkers en een glas wijn. 

De Hof

Dag 3 / 10:00 uur, gezond ontbijten

Misschien heb je het wel laat gemaakt? Ik kan mij voorstellen dat je een gezellige avond hebt gehad en daarom niet vroeg uit de veren bent. Misschien dat je eerst onder de douche stapt en daarna op zoek gaat naar een plek om te ontbijten. 

De meeste winkels in de Langestraat en zijstraatjes hiervan zijn open vanaf 12:00 uur, maar voor die tijd kun jij alvast genieten van een overheerlijk petit-déjeuner. Ben je gisteren bij 30ML geweest? Ga dan vandaag langs bij Coffee Corazon. Dit is bij uitstek de plek om onthaast en biologisch te genieten. En de naam zegt het al: de koffie is hier super!

Dag 3 / 12:00 uur, lekker slenteren door de stad

Nu je toch in de binnenstad bent, vind je het vast leuk om even door de stad te slenteren. Vanaf Corazon Coffee loop je in een paar minuten naar één van de Amersfoortse highlights: de nog bestaande stadspoort Kamperbinnenpoort. Vanaf daar kun je makkelijk je weg vervolgen naar de Muurhuizen

De Muurhuizen moeten écht op jouw lijstje staan. De diversiteit aan huizen in middeleeuwse-stijl zijn bijzonder om te bekijken. 

Muurhuizen en de Kamp

Altijd als ik langs de Muurhuizen loop, dan waan ik mij weer even in de tijd van toen. Stop je ook even bij de Dieventoren op nummer 97? Dit was een stadsgevangenis tot de 19e eeuw! 

Dag 3 / 14:00 uur, lunchen en wandelen

Tijd voor lunch? Aan de rand van de binnenstad vind je BUUF in de Serre. Deze plek wil je bezoeken als je fan bent van taart, een goede kop koffie en een lekkere lunch. Ben je het wandelen nog niet zat? Ga dan van Plantsoen Oost naar Plantsoen Noord om te eindigen bij een andere highlight: de Koppelpoort

Tip: zin in een wandeling langs alle hotspots? Check dan de blog Amersfoort: de meest fotogenieke stad van Nederland, met daarbij een fotoroute door Amersfoort.

Dag 3 / 18:00 uur, een heerlijk diner

Lekker smullen voordat je de weg weer op moet? Mijn nieuwe favoriete stek is WestSingel. Binnen is het hip en modern ingericht. Zit je met het warme weer liever buiten, strijk dan op het terras neer. 

Westsingel Restaurant

Laat je overdonderen door een heerlijk luxe diner, waarbij alle gerechten een verrassing zijn. Vooraf geef je jouw dieetwensen door en naar aanleiding daarvan krijg je een spectaculair diner geserveerd. Voor mij voelde het alsof ik een sterrenrestaurant aan het dineren was, zo mooi waren alle gerechten bereid. Loungen kan je hier ook. Met een lekkere borrel en street food. 

Street food

Is het nu tijd om naar huis te gaan? Niet getreurd! Je kan altijd terugkomen om nog meer van Amersfoort te ontdekken, of dat nou is voor een weekendje weg of langer. Voel je welkom!