Amersfoort: de meest fotogenieke stad van Nederland (en dit is waarom)

Alex Smeenk

Amersfoort: een fotogenieke stad

De grootste schat van Amersfoort is haar historie. Er zijn meer dan 650 monumenten en smalle straatjes en grachten die je de middeleeuwen laten herbeleven. Rondom de stad vind je ook nog eens schitterende natuurgebieden. Daarnaast werken en wonen er ook nog eens heel veel unieke Amersfoorters die de stad zijn ziel geven.

De fotoroute

Deze historie zie en voel je ook tijdens het lopen van de fotoroute. Zorg dat je je camera, of smartphone, op zak hebt als je deze route bewandeld. Zoals beloofd neem ik je nu mee langs een aantal van mijn favoriete plekjes waar de route langsloopt. Voor de beste ervaring ga je uiteraard straks zelf op pad. ;-)

Van de Koppelpoort richting het centrum

Ik ben een echter Amersfoorter en start bij een van de mooiste gebouwen van de stad: de Koppelpoort. Deze poort is zowel een water- als een landpoort en is daarmee een unicum in Nederland. Hij stamt uit 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad. Maar goed, een beeld zegt natuurlijk meer dan 1000 woorden:Koppelpoort Amersfoort

Loop je vervolgens onder de Koppelpoort door richting het centrum, dan heb je het volgende ‘wauw’-moment: Grote en Kleine Spui. Tip: duik even de Drie Ringen in voor een biertje in de oudste bierbrouwerij van Amersfoort!

Favoriete plein

Vervolgens brengt de route je naar een van mijn meest favoriete pleinen van de stad: het Onze Lieve Vrouwekerkhof. Het is hier altijd gezellig. Zowel in de zomer, de winter en alles daartussenin. Zo geniet ik graag van een goed glas bier bij het Stadscafé of bij Marktzicht. Je kijkt dan uit op de fotogenieke Onze Lieve Vrouwetoren. Tip: beklim deze 98 meter (!) hoge toren voor een prachtig uitzicht. Als je met een gids gaat, leer je ook nog wat over de geschiedenis van Amersfoort. Tip 2: doe dit vóórdat je dat biertje gaat drinken. Tip 3: in de zomer ga ik graag naar het ‘geheime’ Krankeledenplantsoen, wat mij betreft het gezelligste terras in Amersfoort.

Via de Muurhuizen naar de Monnikendam

Vervolgens wandel je met de fotoroute door de Muurhuizen en waan je je weer in de middeleeuwen. Toen de stad zich als gevolg van de economische bloei in 1380 begon uit te breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken en vanaf ongeveer 1500 werden er huizen gebouwd met het materiaal van de oude stadsmuur langs de lijn waar de stadsmuur had gestaan. Doordat de constructie van deze huizen plaats heeft gevonden in verschillende perioden, is er een grote diversiteit aan vormen ontstaan. Genoeg plekjes om prachtige foto’s te maken!

Monnikendam Amersfoort

Schiet tot slot nog wat kiekjes van de Monnikendam en duik dan weer het centrum in om lekker een hapje te eten of wat te drinken. Waar je dat doet? Bekijk dan onze andere blogs op deze site.

Foto's gemaakt door: Albert Dros, Gerson Verkerk, Jon Gantes