Amersfoort is één van de mooiste steden van Nederland. Het heeft een prachtig historisch centrum en hippe industriële wijken vol aparte architectuur. Zelfs als geboren en getogen Amersfoorter raak je hier nooit op uitgekeken!Ik vind het dan ook heerlijk om af en toe een route door de stad te volgen, op zoek naar nieuwe en bijzondere plekken. De culturele wandelroute Rondje van de Stad kwam dan ook als geroepen!In deze blog vertel ik je waarom jij dit rondje ook wilt lopen...

Leer Amersfoort (opnieuw) kennen

Muurhuizen amersfoortKomt Rondje van de Stad je bekend voor? Dat kan! Het is een festival in samenwerking met Open Monumentendag Amersfoort. In 2018 zijn ze begonnen met het organiseren van bijzondere wandelroutes. Normaal gesproken liep je langs open monumenten gevuld met artiesten en publiek. Op initiatief van Theatergroep De Luie Honden is dit jaar een bijzondere én digitale versie gepresenteerd. Om de route te kunnen volgen, heb jij het Rondje van de Stad Routeboekje nodig. Onderaan de blog staat hoe jij deze kunt bemachtigen.

In dit boekje vind je een routekaart, informatie over de verschillende bezienswaardigheden en QR-codes. Scan deze codes en luister bij de prachtige locaties naar leuke feitjes en weetjes. Of laat je inspireren door stadsdichters, muzikanten en andere artiesten die hun creativiteit digitaal met jou delen!

Vergeet je oortjes en telefoon met QR-code scanner niet. Zo kun je optimaal genieten van de route en van wat Amersfoort te bieden heeft!

Zorg voor een gezellige & goede gids

Blije vrouw in muurhuizen Amersfoort
Met zijn tweeën wandelen is een stuk leuker dan alleen. Daarom vroeg ik mijn goede vriendin Ilse om samen op avontuur te gaan. Wij wonen allebei in Amersfoort en laten ons graag door de stad verrassen. We spraken af bij de eerste locatie langs de route: de prachtige Koppelpoort. Hoe vaak je ook naar deze poort kijkt, het gaat nooit vervelen.

Tip: kies iemand uit die goed kan navigeren en je van punt A naar B brengt. Of dat Ilse haar sterkste kwaliteit is, laat ik even achterwegen... Maar gelachen en genoten hebben we zeker! :)

Het kloppende hart van onze stad

Onze lieve vrouwentoren
De route neemt je mee langs veertien locaties en duurt ongeveer twee uurtjes. Je loopt langs een aantal bekende bezienswaardigheden, maar krijgt ook een hoop locaties te zien die je normaal gesproken voorbijgaan.

Voor mij was één van die plekken het Burgerweeshuis, dat in 1551 werd opgericht. Honderden jaren hebben weeskinderen uit Amersfoort hier hun jeugdjaren doorgebracht. Bij deze locatie raad ik je aan om goed gebruik te maken van het routeboekje. Charlotte Waardenburg en Dookje Engelhard nemen je namelijk mee in een muzikale tour, waarbij je het prachtige pand ook vanbinnen kunt bewonderen. Je krijgt het gevoel dat je er zelf bent geweest!

Ook over de bekende bezienswaardigheden kom je meer te weten. In de video's wordt uitgebreid verteld over de historie van verschillende locaties en ze gaan in hun verhaal dus echt de diepte in.

Kijk je ogen uit!

De kei amersfoort
Wees niet alleen bezig met de locaties die op de route zelf staan. Kijk ook goed om je heen. Zo werden Ilse en ik verrast toen we langs de Mariënhof liepen. Die Kei van een Steen hadden we wel vaker gezien (zie foto, links). Maar wist je dat dit een stuk van de Old London Bridge was? Wij niet. Amersfoort kreeg deze als een geschenk van de Engelsen. Zo hebben we weer wat geleerd over ons stadje!

Klaar voor een avontuur?

Huizen Amersfoort
Ga zelf op pad en laat ons weten wat jouw favoriete locaties zijn. Het Rondje van de Stad Routeboekje kun je voor €2,50 bestellen via deze website. Veel wandelplezier!