Een van de fijnste dingen van Amersfoort is dat het zo lekker centraal ligt. En dat is niet alleen omdat je hier letterlijk het kadastrale middelpunt van Nederland vindt. Nee, Amersfoort ligt ook in het midden van vele natuurgebieden. Hierdoor zijn er maar liefst vijf verschillende landschappen te ontdekken. Je stapt steeds opnieuw een andere wereld in en bent er echt even uit. Hoewel je vanwege de diversiteit het gevoel hebt dat je heel Nederland hebt gezien, is het vanuit Amersfoort allemaal met de fiets of e-bike bereikbaar.

Proef het platteland

Bloemen in de wei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Femke van Dinther

Fietsen in de frisse lucht tussen de weilanden en koeien. Wist jij dat je binnen een halfuurtje zo het platteland op fietst? Al rijdend tussen het groen en de boerderijen kom je gegarandeerd tot rust. Tussendoor stop je bij landwinkels met lokale producten of bij pluktuinen voor een mooie bos bloemen. Verser en lokaler kan het niet!

Voor op je lijstje

Landwinkels
Kaasboerderij de Staelenhoef (Soest)
Landwinkel De Kopermolen (Stoutenburg)
Landwinkel De Kastanjeboom (Bunschoten- Spakenburg)
Hoeve Ravenstein (Baarn)

Pluktuinen
Fruittuin Trés Jolie (Achterveld)
Pluktuin Stoutenburg (Stoutenburg)
Pluktuin Het Platteland (Putten)
Pluktuin Voor Jou (Voorthuizen)

Into the woods

Bos Amersfoort

Foto: Femke van Dinther

Op een zomerse dag is het heerlijk in het bos. Het zonlicht dat door de bladeren prachtig gefilterd wordt, het gefluit en geritsel van vogeltjes en zoete bramen en bosbessen om van te smullen. Ook lekker: het is er niet zo heet dankzij het natuurlijke bladerdak. Je kunt het bos lopend ontdekken, maar het is ook fijn om er een fietstochtje van te maken.

Er zijn verschillende landgoederen en zelfs kastelen in de regio te vinden. Sommige daarvan kun je bezoeken, zoals kasteel Groeneveld in Baarn en het Herman van Veen Arts Center op landgoed de Paltz in Soest. Mooie plekken voor een wandeling zijn: Den Treek, bosgebied Nimmerdor en Birkhoven.

Zie de hei in bloei

Leusderheide Amersfoort

Foto: Bianca van der Aalst-Koedijker

Je waant je even alleen op de wereld als je ’s ochtends door de uitgestrekte Leusderheide wandelt. Kom je op het juiste moment en staat de hei in bloei, dan gloeit het paars met het opkomen van de zon steeds uitbundiger. Een fan-tas-tisch gezicht wat echt op je bucketlist thuishoort! Het is geweldig om met eigen ogen te zien, maar ook uniek om vast te leggen. En de perfecte plek voor een mooie foto van jezelf. Ben je er heel vroeg en heb je geluk, dan kun je er zelfs reeën spotten.

Terug in de tijd

Weiland Amersfoort

Foto: Femke van Dinther

Ben je een echte natuurfreak of vogelspotter? In De Schammer en Bloeidaal kun je naar hartenlust vogels kijken en de Hollandse natuur in al haar glorie zien. Sinds de weilanden en akkers zijn heringericht, neemt de natuur het steeds meer over. Wandelend tussen de bloemrijke velden en het wuivende riet vind je beekjes en moerasland. Ontdek de Gelderse Vallei zoals het er vroeger uit gezien heeft.

Picknick in de duinen

Soesterduinen Amersfoort

Foto: Bram Petraeus

De Lange en de Korte Soesterduinen zijn het perfecte decor voor een gezellige picknick onder een van de grillig gevormde bomen. Er is veel ruimte, dus je kunt er heerlijk vliegeren of wandelen met je hond. Voor dat laatste zijn speciale wandelgebieden. Voor kinderen (en sommige volwassenen) is het een enorme zandbak waarin je fijn kunt spelen. En eigenlijk vind ik dat iedereen eens een keertje van zo’n duin naar beneden gerold moet hebben.

Ontdek het Eemmeer

Haven spakenburg

Foto: Marisa Broekhuizen

Hou je van water? Breng een bezoekje aan Bunschoten-Spakenburg. Stap terug in de tijd en ontdek het oude visserijverleden in een van de musea.