Heb jij al eens gehoord van blockprinting? Ik deed onlangs een supertoffe workshop blockprinten bij Nathalie Cassee van De Katoendrukkerij in Amersfoort. Het eerste gespecialiseerde blockprintatelier in Nederland! Blockprinten is de oudste manier om textiel te bedrukken en komt oorspronkelijk uit India. Hoe het precies werkt? Ik probeerde het uit.

Handgemaakte prints

Blockprinten in de Volmolen

Naast de oudste manier om textiel en papier te bedrukken, is het ook de meest arbeidsintensieve. Zo werk je met houten blokken, waar verschillende prachtige figuren minutieus met de hand in gebeiteld zijn. De verschillende hippe designs op de blockprints bedenkt Nathalie zelf. Om ze vervolgens te laten maken in India voor een eerlijke prijs. Een manier van ondernemen waar ik persoonlijk erg blij van word.

Nathalie leerde het blockprinten bij ambachtslieden en ateliers in India en Europa en is dus met recht een expert te noemen. Ook maakte ze blockprints op maat voor onder andere het Wereldmuseum Rotterdam, Museum Volkenkunde Leiden, Fries Museum Leeuwarden, Musée d’art et d’histoire de Neuchâtel (Ch) en vele anderen. Haar kennis en ervaring deelt ze in haar workshops en masterclasses in de Volmolen in Amersfoort.

De Katoendrukkerij in Amersfoort

Katoendrukkerij

Op 24 oktober 2020 opent De Katoendrukkerij officieel haar deuren in de Volmolen in Amersfoort. Samen met de Koppelpoort en De Lieve Vrouwetoren is het een van de bekendste features van onze stad. Én de perfecte match met De Katoendrukkerij. Want sinds zijn bouw in 1645 had de Volmolen verschillende functies, onder meer het bewerken van wol.

Er is dus een historische connectie met textiel, wat het extra bijzonder maakt dat je er nu in 2020 opnieuw mee aan de slag kunt. Nog een leuk weetje: de allereerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in 1678 ook in Amersfoort. Veel Amersfoorters verdienden in die tijd dan ook hun geld in de textielnijverheid. De Katoendrukkerij brengt deze eeuwenoude techniek nu dus weer terug naar Amersfoort.

Bestempel je eigen tas

Katoendrukken in de Volmolen

Terug naar de workshop, waar ik een katoenen tas bestempelde. Na een korte uitleg koos ik de blockprints waarmee ik wilde werken. Wat misschien wel het moeilijkste onderdeel was, want er was zoveel leuks om uit te kiezen! Na wat oefenen op papier was het tijd om een tas te bestempelen. Met de techniek in de vingers, een stukje precisie en concentratie werd het tasje mooier en mooier.

Voor ik het wist experimenteerde ik lustig met verschillende prints en kleuren. En had ik nog wel 101 ideeën voor andere tasjes. Er waren ook zoveel mooie prints om uit te kiezen. En eigenlijk is een T-shirt is ook wel erg leuk om zelf te ontwerpen. Kortom: ik heb genoeg inspiratie voor nog een workshop!

Zelf aan de slag?

Wil jij samen met een vriendin een workshop blockprinten volgen? Vanaf deze maand opent De Katoendrukkerij haar deuren in de Volmolen en kun je er verschillende workshops en masterclasses volgen in blockprinten en de combinatie printen en borduren. Ben je al ervaren? Dan kun je er ook een printtafel huren. En, heel fijn, je kunt er ook houten blockprints kopen. Want ze zijn niet alleen mooi om mee te werken, ze staan ook prachtig in je huis ter decoratie.

De foto's in deze blog zijn gemaakt door: Michelle Koopmans