Ondanks de lockdown is er van alles (coronaproof) te beleven in de Amersfoortse binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat je kunstwerken in de buitenlucht kunt vinden? Haal een frisse neus en ontdek tegelijkertijd prachtige creaties in het historische centrum van onze stad. Het is tijd voor jouw Rondje Kunst & Beweging!

Alles over de wandelroute

qr-code scannen man amersfoort wandelroute
Tijd voor je Rondje Kunst & Beweging is een speelse, interactieve wandeling voor het hele gezin. Om de route te kunnen volgen, heb jij de online wandelkaart of de printversie nodig. Deze kun je hier gratis downloaden. 

Zorg voor een leuke wandelgenoot, houd de kaart in de hand en loop langs 41 locaties met toffe kunstwerken. Bij de deelnemende locaties hangen QR-codes. Deze codes kun je scannen met je telefoon. Zo kom je alles te weten over de desbetreffende kunstenaars en hun werk(en). Goed om te weten: je bent ongeveer 45 tot 60 minuten (3 km, 6500 stappen) onderweg.

Klaar voor de start… go!

kroast amersfoort restaurant
Jouw wandelavontuur begint bij KROAST. Dit is de eerste locatie op de route. Het all-day café en restaurant ligt in het voormalig industrieterrein ‘De Nieuwe Stad’. Ze hebben een koek en zopie-kraam staan, waar je nog even iets lekkers voor onderweg kunt halen. Heb je verder alles bij je? Denk aan je wandelschoenen, wandelkaart en telefoon met QR-code scanner. Dan is het tijd om de wandeling te starten.

Fleurige Amersfoortse etalages

rondje kunst eend graffitiHet mooie van de route is dat lokale ondernemers met elkaar verbonden worden. Bij verschillende horecazaken kun je naar binnen gluren en je ogen uitkijken. Zo heeft Livingstone een waanzinige muurschildering, het Eemcafé een vet schilderij hangen van Per Expressie en kun je bij Halewijn volop genieten van fotografie. 

Bijzondere spreuken en gedichten

gedicht op muur amersfoort
Ik ben een geboren en getogen Amersfoorter. Toch moet ik je eerlijk bekennen, dat ik niet wist dat er zoveel gedichten in Amersfoort te vinden zijn. Overal door de stad vind je poëzie op bijzondere plekken. Tijdens het rondje kom je ze (bijna) allemaal tegen. Zelf vind ik het woordkunstwerk OM ARM ME van Stadsdichter Jacques de Waart erg indrukwekkend. Bij elk woord heeft hij een afzonderlijk gedicht geschreven. Via de QR-code kun je deze gedichten op je gemak lezen.

Oogverblindende creaties in de buitenlucht

de nieuwe stad kunstwerk amersfoort
De kunstwerken vind je niet alleen in de etalages, maar ook gewoon in de buitenlucht. Hoe gaaf is dat! Ik fiets regelmatig langs De Nieuwe Stad en weet dat hier aparte kunstwerken staan. Tijdens de wandelroute sta je hier veel meer bij stil. Wist je bijvoorbeeld dat deze kunstwerken door het bekende kunstenaarstrio ATM Model Art zijn gemaakt? En dat dit in samenwerking met Into the Woods (mijn favoriete festival) is bedacht? Al die informatie zorgt ervoor dat je Amersfoortse kunst van een andere kant bekijkt en geïnspireerd raakt. 

Ook op de Hof kun je een kunstwerk in de buitenlucht bewonderen, namelijk het lichtgevende virusdeeltje van Anders Wolhar. De meningen over het beeld zijn erg verschillend. De één vindt het prachtig, de ander vindt het ‘verschrikkelijk’. Ik vind het een inspirerend stuk, want een kunstwerk dat zoveel reacties oproept… dat is wat kunst hoort te doen!

Ga zelf op pad

wandelende mensen muurhuizen amersfoort
Genoeg geschreven over het Rondje Kunst & Beweging. Ik raad je zeker aan om deze wandelroute ook eens te volgen. Of je dat nou in het weekend wilt doen of tijdens je lunchpauze op werk: het kan allemaal! Laat je me weten hoe jouw ervaring was? Veel wandelplezier!

Geen zin om naar boven te scrollen? Hier kun je de wandelroute bekijken.