Er zijn steeds meer mensen die vegetariër zijn of die vaker vegetarisch willen eten. Er zijn in Amersfoort allerlei toffe restaurants waar je als vegetariër, flexitariër of veganist terecht kan. Vegetarische food blogger Anne van Anne Travel Foodie ging op zoek naar restaurants waar je als vegetariër heerlijk kan eten. Op deze pagina zie je haar vier favoriete vegetarische food spots in Amersfoort.

1. Het Lokaal


Als je net uit het prachtige historische centrum loopt kom je op het moderne Eemplein. Met de Eemhaven aan je voeten en prachtige architectuur om je heen kijk je je ogen uit (tip: hier vind je ook Rozey, een all-inclusive restaurant speciaal voor de vega's & vegans onder ons). Als je nog een klein stukje doorloopt sta je in de Nieuwe Stad. De culturele broedplaats van Amersfoort. Bezoek ateliers, de leukste winkeltjes en plof neer bij Het Lokaal. Er staat vlees op de kaart, maar als vegetariër of met een vegan dieet kom je hier niets tekort. 

Adres: Oliemolenhof 90, 3812 PB Amersfoort

2. BAS

Vegetarisch eten BAS
Ik moet toegeven dat BAS, afkorting voor Bites and Store, een stukje wandelen van het centrum is. Maar je wandeltocht wordt beloond! Bites and Store is gevestigd in een gaaf oud fabriekspand. Ze hebben een grote kas binnen gezet en het restaurant staat vol vintage design. Gastheer Arnoud zorgt dat je je thuis voelt en Marielle maakt heerlijke broodjes in de keuken. Ze hebben heerlijke vegetarische ontbijt-, brunch- en lunchgerechten op de kaart. Ik ging voor de bruine baguette met gegrilde groenten, mozzarella en pesto. De producten zijn van hoge kwaliteit en dat proef je!

Adres: Textielweg 15B, 3812 RV Amersfoort

3. The Blueberry


The Blueberry vind je midden in het centrum van Amersfoort, op de Hof. De menukaart van the Blueberry is geïnspireerd door Amerika en je kan er terecht voor ontbijt en lunch. De meerderheid van de gerechten is vegetarisch, en ze zijn duidelijk aangegeven op de menukaart. Mijn favoriete gerechten waren bijvoorbeeld de Avocado Smash sandwich waarbij je optioneel feta kan toevoegen, de vegan ‘ei’ salade en de glutenvrije banaan pannenkoeken. Ze hebben ook een vestiging in Amersfoort Noord.

Adres: Hof 21, 3811 CJ Amersfoort

4. KOSelig


De focus bij KOSelig ligt vooral op de glutenvrije lunch. Maar ook met een vegetarisch, low-FODMAP of vegan dieet kan je hier terecht! Of je nu gaat voor een smeuige tosti met (vegan) kaas of een overheerlijk gebakje. Klasien zorgt ervoor dat iedereen kan genieten, met zowel haar kook- en bakkunsten als haar gezellige babbels. 

Adres: Achter het Oude Stadhuis 7, 3811CH Amersfoort