Als ik door Amersfoort loop, voel ik mij nog wel eens toerist in eigen stad. Door de prachtige Koppelpoort en Monnikendam beleef ik de Middeleeuwen en betrap ik mezelf er toch weer op: even een fotootje maken hoor! Maar welke plekken mag je nou echt niet missen als je naar Amersfoort komt, of er misschien zelfs al woont? Dit alles is vasgelegd in onze route die perfect met de step te doen is. Zo kan je extra veel moois zien!

Ik neem je mee met deze route, zodat je echt niks mist als je in deze stad bent. Oja, je kunt dit met de step doen. Maar ga je liever lopend, fietsend, met een scooter, step of however, let er wel op dat je in de binnenstad van Amersfoort alleen mag lopen. Oké let’s go!

Welk vervoersmiddel kies jij?

Wij gingen op pad met de step! Deze prachtige tweewielers haalden we bij Fun Event. Hier kregen we een duidelijke uitleg over hoe de steps werken. Je kunt hier ook andere vervoersmiddelen huren zoals fietsen en e-choppers. Perfect voor een route als deze!

Buuf in de Serre

Omdat we natuurlijk niet willen steppen op een lege maag, besluiten we eerst een koffietje met een overheerlijk taartje te doen bij Buuf in de Serre. Hier kun je zowel in de Serre, als op het terras genieten van ambachtelijke, zelfgemaakte taart en meer!

Vervolgens steppen we over de Monnikendam, een pareltje, die soms door toeristen nog wel eens wordt vergeten. Als je het mij vraagt is dit vanwege het uitzicht en het stadspark het mooiste plekje van Amersfoort. Vanaf hier kun je ook de Onze Lieve Vrouwetoren al goed zien. Dus zet de step even opzij en geniet!

Amersfoort staat bekend om haar mooie historische binnenstad. De Muurhuizen is een cirkelvormige straat in het centrum van Amersfoort met prachtige middeleeuwse huizen.

Toffe pleinen van Amersfoort

Als je Amersfoorters vraagt waar je uit moet gaan, zeggen ze allemaal ‘De Hof!. Hier heb je overdag leuke eettentjes en kun je terecht voor een goede borrel. ’s Avonds kun je hier stappen. Ook leuk: ga eens langs bij de Appelmarkt en Groenmarkt, zo kun je bij Biercafé de Dikke Koning genieten van meer dan 300 verschillende soorten bier: van lokaal bier tot internationale merken. Hou je van uitbundig en wil je je ogen uitkijken? Ga dan langs bij Dikke Dirck of Dolle Diva. Op het Lieve Vrouwekerkhof vind je heerlijke horecazaken én natuurlijk niet te vergeten: Onze Lieve Vrouwetoren.

Lieve Vrouwekerkhof

Wij maken een tussenstop bij het Stadscafé Amersfoort, om even de benen wat rust te gunnen. Het Stadscafé is de ideale plek voor een lekkere borrel, lunch en diner, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon terecht voor een goede bak koffie.

En nog een kleine tip van mij voor jou: ga zeker ook even langs bij het onontdekte plekje: het Krankeledenplantsoen! Dit zit verstopt achter de Boothill Saloon en Long John’s Pub. Hier kun je echt heerlijk op het terras aan het water zitten én je hebt mooi uitzicht op de toren.

Niet te missen: de Koppelpoort

We steppen door naar de Koppelpoort, één van de meest bekende plekken in Amersfoort. Het is een combinatie van een land- en waterpoort en is daarin de enige in Nederland. Dit is toch een plaatje!

Cultuur is ook te vinden in de Nieuwe Stad

Naast een prachtige middeleeuwse stad, heeft Amersfoort ook een modern gedeelte. In de Nieuwe Stad kun je creativiteit ontdekken, lekker eten, of in de avond een bezoekje brengen aan poppodium FLUOR. Ook kun je een kaart halen, of workshop volgen bij Letterpers in het stadsatelier.

Het Lokaal

Bij Het Lokaal hebben we heerlijk – zoals de naam al doet vermoeden - lokaal gegeten. Naast een restaurant hebben ze ook een winkel met lokale producten. Ik zag één van de mooiste taarten die ik ooit heb gezien. Toen ik vroeg of ze die zelf hadden gemaakt kreeg ik het antwoord: ‘Ja, we hadden nog wat over, dus we hebben dit ervan gemaakt.’ Zó cool! Je kunt hier ook diverse workshops volgen. Tijd om de step weer op te pakken en te steppen naar de volgende locatie.

Ontspannen aan de Eem

Als je buikje weer rond is en je even aan de drukte van de stad wilt ontsnappen… Ga naar de Eem! Voordat je bij de Eem komt, ga je langs de Eemhaven. Dit is ook een prachtig stukje Amersfoort met zowel de Koppelpoort, als het Eemplein binnen handbereik. Eenmaal aangekomen bij de Eem ben je even in een hele andere wereld. Geniet van de rust die Amersfoort óók te bieden heeft en ga heerlijk langs het water zitten.

Tip: Neem een lekkere picknickmand mee of ga iets sportiefs doen

Proosten op de Keistad bij Rock City 

De dag kan afgesloten worden met een smaakvol biertje van Rock City. Deze bierbrouwerij heeft ook een brewpub in een sfeervol industrieel pand. Dat is toch een lekkere afsluiter van een dagje steppen in Amersfoort?

Liever geen biertjes maar afsluiten met een cocktail? Bekijk onze cocktailblog.

Altijd op de hoogte en meedoen aan winacties?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Tijd voor Amersfoort deelt de laatste updates over nieuwe winkels, festivals, exposities, winacties en foodhotspots.
Meer dan 10.000 Amersfoort-fans gingen je voor.