Zin om het huis uit te gaan en lekker creatief bezig te zijn in Amersfoort? Of breng je met vriend(inn)en een bezoek aan onze stad en zoek je een originele activiteit om samen te volgen? Dan zijn de workshops van het Stadsatelier (onderdeel van Letterpers) écht iets voor jou. Gastblogger Chanou en ik gingen langs en volgden de workshop kaarten maken met loden letters. Je leest er alles over in deze blog. Wedden dat jij dit binnenkort ook wilt uitproberen?!

Een kei van een stadsatelier

Letterpers en het Stadsatelier vind je op de van Westreenenstraat 2 Amersfoort: net buiten het historische centrum. Zodra je het atelier binnenwandelt, kun je niet om de drie grote drukpersen heen. Ze zijn allemaal van het merk ‘Heidelberger Degel’. Ik stuurde mijn opa direct een fotootje, want hij had vroeger zelf een drukkerij. De foto’s deden zijn grafische hart goed (en dat van mij ook trouwens). ;-)

Eigenaresse en ontwerpster Tiny leidt je eerst rond en laat zien waar alles staat. Een kast vol met kleuren inkt, tientallen laatjes met allerlei lettertypen, authentieke foliepersen en proefpers. Een stadsatelier om jaloers van te worden… *zucht*

Let’s get down to business

Na de rondleiding zet Tiny je direct aan het werk. Wees gerust, je krijgt eerst een uitgebreide uitleg over wat letterzetten precies inhoudt en hoe je te werk gaat. Goed om te weten: de workshop duurt ongeveer 3 uur.

Workshop Letterpers Amersfoort

De eerste stap? Een tekst bedenken! Als gastbloggers van Tijd voor Amersfoort, konden Chanou en ik het niet over ons hart verkrijgen om een kunstwerk te maken dat niet over onze stad ging. Vandaar dat we voor deze tekst hebben gekozen: Amersfoort: gewoon het mooiste punt
 

In spiegelbeeld

Toen kwam het leuke gedeelte: een lettertype kiezen. We doken alle laatjes in en kwamen een sierlijk lettertype tegen. Dit vonden we perfect bij onze stad passen.

Vervolgens schreven we de tekst op een kladblaadje, zodat we konden zien welke woorden we waar wilden hebben. Bij letterzetten begin je altijd met de grootste regel en eindig je met de kleinste. Alle letters moesten in spiegelbeeld gelegd worden. Met loden balkjes, in verschillende vormen en maten, zorgden we ervoor dat het geheel op elkaar aansloot. Een hele klus. Tot slot draaide Tiny om het hele pakket een touw heen, zodat het bij elkaar blijft zitten tijdens het drukken. Let’s print!

Doe maar rood

Chanou en ik wilden een speelse afdruk maken. Vandaar dat we voor een grote letter ‘A’ hebben gekozen. Tiny stelde voor om deze een andere kleur te geven. Hoe leuk! We kozen natuurlijk voor rood; de kleur van onze kei van een stad.

Daarna mochten we ons letterkunstwerk op de pers leggen en rolden we de twee kleuren inkt over de letters heen. Dit moest heel nauwkeurig gedaan worden, anders werden de rest van de letters ook rood.

Tadaaaaa

Een papiertje eroverheen en niets meer aan doen. Draaien maar! We verbaasden ons hoeveel kracht je nodig hebt om de pers in beweging te zetten. Uiteindelijk werden we beloond met een te gekke kaart van Amersfoort. Hoe vind jij het eindresultaat geworden? Wil jij na het lezen van deze blog een toffe workshop bij Letterpers uitproberen? Meld je aan via onderstaande link. Alvast veel drukplezier!

Ja, ik ga dit avontuur aan
Of bekijk eerst het aanbod aan workshops