De 12 leukste vintage winkels van Amersfoort (mét route)

Ilse Visscher

Ben je een echte vintageliefhebber? Dan ben je in Amersfoort aan het juiste adres. Er zijn veel verschillende vintage winkels te vinden. Van antiek tot retro en van kleding tot meubels. Speciaal voor jou hebben we dé vintage-winkels-route van Amersfoort opgesteld. Zo hoef je niet meer op zoek naar die leuke winkels, maar kun je het rondsnuffelen voor ín de winkels bewaren. Je komt langs maar liefst 12 toffe zaken! Met wie ga jij?

Handig! De route in Google Maps vind je onderaan deze blog.

Toffe vintage winkels in één route

Onderstaande route is prima te lopen tijdens een dagje Amersfoort. Heb je meer tijd nodig en wil je lekker op je gemak iedere winkel ontdekken? Dan kun je er natuurlijk ook een gezellig weekendje Amersfoort van maken! Hoe je de route ook combineert: je komt gegarandeerd met goed gevulde tassen thuis.

1. Catwalk Vintage

Waar kun je de route beter starten dan bij Catwalk Vintage? Snuffel eindeloos rond tussen tweedehands kleding in alle stijlen. Ben je enthousiast over de winkel en wil je nog eens terug? Ga dan als VIP met een groep vriendinnen of collega's in de avond (op afspraak) shoppen. Gezellig!

Adres: Chromiumweg 45

2. Things to Love

In het centrum van Amersfoort, bij het Sint Jorisplein, vind je een toffe vintagewinkel. Hier ben je aan het juiste adres voor mooie, leuke, unieke en kwalitatief  goede 2e hands kleding & woonaccessoires. Bijna elke dag wordt de winkel aangevuld met wel 25 nieuwe items, zo kun je dus elke keer weer nieuwe items spotten!

Adres: Sint Jorisplein 30

3. Kringloopcentrum Amersfoort
Vintage winkels Kringloop Amersfoort

Vervolgens loop je naar Kringloopcentrum Amersfoort. Het centrum is onderdeel van Stichting Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden en is een professioneel kringloopbedrijf. Er is voor ieder wat wils. Van kleding, boeken, meubilair tot speelgoed. Ook kun je er een lekker kopje koffie drinken terwijl je je vondsten nog verder bestudeert.

Adres: Zwaaikom 21

4. Oud Nieuws

Naast Kringloopcentrum Amersfoort vind je sinds kort de pop-up winkel Oud Nieuws. Het vintagewinkeltje is door de jaren heen vaak verhuisd en op verschillende plekken weer verschenen. Ook hier kun je, naast de nodige leuke spulletjes, terecht voor een kop koffie of thee.

De spullen die bij Oud Nieuws verkocht worden komen binnen bij het sorteercentrum van Kringloopcentrum Amersfoort, maar worden direct apart gezet. De spulletjes zijn dan ook nét wat unieker.

Adres: Zwaaikom 25

5. VINT
Vintage winkel VINT amersfoort

Is het tijd om je huis een make-over te geven? Dan kom je bij VINT zeker aan je trekken. Je kunt hier heerlijk verdwalen op de 1500 m2. Of je nu van industrieel design houdt of liever van de jaren '50. En of je nu op zoek bent naar een nieuwe lamp, stoel, tafel, vinyl of kleding: je vindt het hier allemaal.

Kom tijdens het shoppen bij Vint langs in de Italian Maniacs Enoteca, waar ze op vrijdag en zaterdag met veel plezier heerlijke, verse Italiaanse lunchgerechten serveren. En in de Maniacs winkels vind je de lekkerste Italiaanse wijnen, biertjes, delicatessen, kaas en vleeswaren. 

Adres: Textielweg 17a

TIP! Op de route naar VINT loop je langs Kringloop Red een Kind (Textielweg 22). Neem hier ook een kijkje!

6. Vintage Friends

Vintage winkel Vintage Friends Amersfoort
Bij Vintage Friends vind je 9 ondernemers onder één dak. Allemaal met een hart voor vintage en tweedehands spullen. Er is nieuw design met vintage-look te vinden, maar ook échte tweedehands spullen.

Door de verschillende ondernemers onder één dak is het aanbod uiteenlopend. Het kan bijna niet dat je de winkel verlaat met lege handen.

Adres: Textielweg 10

Tussendoor: een hapje eten bij B.A.S

Vintage winkel eten bij BAS
Heb je tussendoor van al dat shoppen trek gekregen? Neem dan vooral een kijkje bij foodhotspot B.A.S (bites and stores). Deze hippe ontbijt- en lunchplek bevindt zich in een échte tuinkas. Dat maakt de sfeer extra speciaal. Ze hebben zowel verse als huisgemaakte producten en je kunt hier voornamelijk terecht voor een gezonde lunch. Hmmm....

Adres: Textielweg 15B

7. Van Altena

Vintage winkel Van Altena Amersfoort
Van Altena is een winkel waar je, op zoek naar die toffe lamp of gave kist, misschien niet direct binnen zou stappen. Laat je echter niet misleiden! De winkel is namelijk dé plek voor vintage items. Loop voorbij de legerspullen en gereedschappen door naar boven of achter in de winkel. Daar vind je toffe kisten, kasten, lampen en andere tweedehands spullen. Items die echte eyecatchers zullen zijn in jouw interieur.

Leuk weetje is dat de spullen van Van Altena ook te zien zijn geweest in televisieseries zoals Baantjer. Je wordt overigens niet alleen begroet door de eigenaar, maar ook door de hond die graag even met je speelt.

Adres: Textielweg 12

8. Kingloop voor Red een Kind

Als je toch op de Textielweg bent loop dan even door naar Kringloop voor Red een Kind. Ze hebben boven bij de kleding een aparte vintage afdeling. Ook voor andere vintage items kun je er goed en goedkoop terecht.

Adres: Textielweg 22

9. Van der Linden Antiquairs

Voor mooi antiek moet je bij Van der Linden Antiquairs zijn. Bij een bezoek aan deze mooie zaak zal het je niet ontgaan dat je met liefhebbers van porselein te maken hebt.

Heb je zelf een bijzonder stuk in huis, maar heb je geen idee wat het waard is? Neem deze dan mee! Je kunt hier namelijk ook je eigen stukken laten taxeren. Tot slot kun je er ook reparaties aan onder andere klokken, schilderijen, meubelen en juwelen laten uitvoeren.

Adres: 't Zand 41

10. Velvet Music

Vintage winkel Velvet Music amersfoort
Vintage winkels verkopen niet alleen kleding, meubilair of woonaccessoires. Wat dacht je van oud (en nieuw) vinyl? Velvet Music is dé muziekwinkel in het centrum van Amersfoort. Hier kun je zowel nieuwe als tweedehands cd's, lp's en platenspelers vinden.

Het neuzen door de grote hoeveelheid platen doe je natuurlijk onder het genot van een lekkere kop koffie. Hier ben jij voorlopig niet weg te krijgen!

Adres: Havik 7a

11. Terre des Hommes

Vintage winkel terre des homes amersfoort
Aan het eind van winkelstraat de Kamp vind je Terre des Hommes. Deze winkel wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het is een vintage winkel met tweedehands artikelen van goede kwaliteit.

Als je voordat je aan deze route begint nog wat ruimte wilt maken thuis: start je route dan hier. Je kunt hier namelijk ook zelf tweedehands spullen wegbrengen. Zo is de cirkel toch mooi rond!

Goed om te weten: de opbrengst van de winkel komt ten goede aan de projecten van Terre des Hommes.

Adres: Kamp 79

12. 't Ezelsoor

Vintage winkel Ezelsoor Amersfoort
Boeken, boeken en nog eens boeken. Al sinds 1982 is 't Ezelsoor dé tweedehands boekwinkel van Amersfoort. In de winkel vind je maar liefst 60.000 titels. Als jouw favoriet daar niet tussen zit...

Naast boeken kun je hier ook terecht voor tweedehands bordspellen en klassieke cd's.

Adres: Achter de Arnhemse Poortwal 21

Wandel de route zelf

En? Begint het al te kriebelen om heerlijk te gaan snuffelen tussen vintage spullen? Bovenstaande route vind je terug in het kaartje van Google Maps hieronder. Om de route te activeren klik je op 'meer opties' linksboven in het kaartje. Vervolgens kun je de route aanzetten en mis je niks! Handig toch? Te voet duurt de route iets meer dan een uur. Als dat te ver is, kun je uiteraard ook een gedeelte lopen of huur je een OV-fiets. Veel (koop)plezier gewenst.