Ben jij wel eens in Toscane geweest? Deze regio in het midden van Italië staat bekend om heerlijke wijnen én gerechten. Sanneke en Charles van Italian Maniacs kunnen je er alles over vertellen, maar misschien is het nog wel beter om het gewoon te proeven! Hun liefde voor Toscaanse wijnen, speciaal bier en smaakvol eten hebben zij weten te vertalen in Italian Maniacs. Zo hoef je geen vakantie te boeken, maar kun je Toscane gewoon in Amersfoort beleven.

Alles uit Toscane

Oprichters Sanneke en Charles zijn werkzaam in sales en in marketing, maar droomden al jaren van het runnen van een eigen ‘enetoca’. Dit betekent letterlijk ‘bewaarplaats voor wijnen’. Vroeger was de enoteca de Italiaanse variant op een bar, waar mensen naartoe gingen voor een glas voor de maaltijd. Vandaag kunnen bezoekers er wijnen van verschillende wijnboeren proeven. 
Alles komt direct uit Toscane, Sanneke en Charles importeren alles zelf direct uit de regio en gaan regelmatig naar Italië om de beste producten te verzamelen. In Toscane ontmoeten ze verschillende leveranciers van Toscaanse specialiteiten, zoals de wijnen, speciaal bier, kazen, vleeswaren, olijfolies, pastasauzen en andere delicatessen.

Cin cin

Het leuke aan Italian Maniacs vind ik, dat je hier ter plekke de wijnen kunt proeven in combinatie met heerlijke bijpassende gerechtjes, zoals een Toscaanse borrelplank met kaas, vlees en andere delicatessen. Sanneke en Charles weten waar ze het over hebben. Waar wijnen vaak worden geadviseerd op basis van druif of regio, adviseren Sanneke en Charles ook op basis van het moment waarop je de wijn gaat drinken. Voor een romantisch avondje samen met je partner op de bank, heb je behoefte aan een andere wijn dan tijdens een diner met vrienden of tijdens het koken van een heerlijk gerecht.

Bon apetito

Wanneer de enoteca niet open is, staat Sanneke in de keuken om heerlijke gerechten voor te bereiden. “Het eten in Italië  en zeker inToscane ziet er vaak simpel uit, maar is zó smaakvol”, vertelt Sanneke. Charles legt uit dat Toscaanse leveranciers en wijnhuizen staan te popelen om hier langs te komen en alles uit te leggen. Het is mooi om te proeven hoeveel passie er in de producten is gestoken. Een tip van mij, voor jou: Ga niet weg zonder de verschillende Dolces (Italiaanse koekjes) te proberen! 

Hier moet je heen!

Deze delicatessenzaak, lunchroom en enoteca onder een dak, is te vinden in een hoek van vintagewinkel Vint op bedrijventerrein Isselt. Italian Maniacs is geopend op vrijdag en zaterdag, maar je kunt de locatie ook afhuren of er terecht voor speciaal georganiseerde proeverijen. 

Na de Toscaanse smaaksensatie kun je nog een heerlijk rondje in Vint lopen. Hier heb je allerlei unieke vintage, mid century en design meubels, lampen, woonaccessoires, vinyl en fashion. Ben je net zo dol op vintage als ik? Check dan nog even deze vintageroute, met nog allerlei leuke (vintage)plekken in de buurt van Vint.