Het is misschien wel een van de mooiste stukjes spoorweg in Nederland; het punt net ten noorden van het station van Amersfoort waar de trein de magnifieke Koppelpoort op slechts tientallen meters passeert. Een voorproefje van een van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden in ons land.

Als historisch middelpunt van Nederland heeft Amersfoort een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat; iets wat je al wandelend, fietsend of zelfs suppend door de grachten kunt ontdekken.

Maar wist je dat de stad ook een van de groenste van Europa is, vol met hippe hotspots zit én elk jaar Into the Woods, een van de vetste festivals van de Benelux, organiseert? Reis mee naar Amersfoort.

Start bij de Koppelpoort

De Koppelpoort is het perfecte startpunt voor een wandeltocht door het oude centrum van Amersfoort. Wandelend door de pittoreske kronkelstraatjes kom je al snel nog meer middeleeuwse bouwwerken tegen; er zijn er maar liefst 300 bewaard gebleven. De Muurhuizen werden gebouwd met stenen van de oude stadsmuur en bij het statige Huis Tinnenburg kun je de aanzetten van deze muur nog bewonderen.

Je oriënteren in de binnenstad is niet moeilijk; de laatmiddeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwetoren piept altijd boven de daken uit en is met 98 meter een van de hoogste kerktorens van Nederland.

Binnen in de toren kun je meer leren over de stadsgeschiedenis en ontdekken waarom dit het Kadastraal Middelpunt van Nederland is. Wil je de geschiedenis écht proeven, breng dan een bezoekje aan stadsbrouwerij De Drie Ringen. In het historische pand aan het Kleine Spui wordt de eeuwenoude bierbrouwerstraditie van de stad voortgezet en kun je alle geheimen leren van het vloeibare goud.

Een rondleiding eindigt uiteraard met een lekker biertje aan de bar – de zachte en romige Vuurvogel is een aanrader, gebrouwen naar een honderden jaren oud recept (dedrieringen.nl).

Verspreid over het centrum vind je nog veel meer gezellige cafés op pleinen vol terrasjes zoals de Hof, waar ook elke vrijdag en zaterdag markt is, en de Groenmarkt, waar vaak livemuziek te horen is bij de open muziektent. Op een van de stadswandelingen met een gids van het Gilde Amersfoort ontdek je nog veel meer mooie plekken in de binnenstad (gildeamersfoort.nl).

Mondriaan & Maestro van Wittel

Schilder Piet Mondriaan, Amersfoorts beroemdste zoon, werd geboren aan de Kortegracht 11 vlak bij de Monnikendam, nog zo’n mooie middeleeuwse stadspoort. Mondriaans geboorteplek is tegenwoordig een museum: het Mondriaanhuis.

In de tentoonstelling “De wereld van Piet Mondriaan” reis je de schilder achterna. Je kunt zijn Parijse atelier binnenstappen, New York beleven door zijn ogen en in 3D zijn artistieke zoektocht volgen die leidde tot het onvoltooide meesterwerk de Victory Boogie Woogie (mondriaanhuis.nl).

Voor een tweede cultureel hoogtepunt moet je net buiten de voormalige stadsmuren zijn. Tegenover de Koppelpoort ligt het moderne culturele centrum Eemhuis waar je de Kunsthal KAdE kunt bezoeken.

Amersfoort ontdekken nieuwe stad

De Nieuwe Stad

Op een steenworp afstand van het Eemhuis vormt De Nieuwe Stad een van de hipste nieuwe hotspots van Amersfoort. Urban cafés, restaurants en winkeltjes huizen tegenwoordig in de industriële panden van de voormalige Prodentfabriek aan de rivier de Eem. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, met 300 zonnepanelen op het dak van de oude fabriek en gedeelde moestuinbakken die door zowel de ondernemers als de bewoners worden verzorgd. Pal aan het water is het bij stadsstrand Zandvoort aan de Eem op zonnige dagen goed toeven in een van de kleurrijke ligstoelen (denieuwestad.nl).

Nog iets verder naar het westen vind je aan de Mijnbouwweg een nieuwe generatie Amersfoortse bierbrouwers bij Rock City Brewpub. De recentelijk geopende brouwerij/restaurant speelt mooi in op het combineren van speciaalbier en goed eten. Uit de open keuken worden gerechten getoverd die perfect passen bij de meer dan 20 Amersfoortse biertjes op de tap. Geniet van twaalf uur langzaam gegaarde ribs of een watertandend lekker broodje gerookte pulled pork in de sfeervolle eetruimte, omringd door koperen bierketels (rockcitybrewpub.nl).

De natuur in

Heb je de lente in de bol, trek er dan op uit om de weelderige natuur rondom de stad te ontdekken. In de Eemhaven kun je een sloep huren om in een paar uur over de Eem richting het noordwesten naar het Eemmeer te varen, dat de grens vormt met Flevoland. Onderweg kun je eindeloos ver kijken over het open en waterrijke veenweidegebied (aanhetroer.nl).

Ten zuiden van de stad vind je een heel ander tafereel; hier strekt de bosrijke Utrechtse Heuvelrug zich uit. Huur een fiets op het station en zet koers richting het zuidwesten, waar je al snel omringd wordt door het groen. Na elke heuvel wacht weer een ander panorama; stuifzandduinen worden opgevolgd door bloeiende heidevelden en door hoge bomen geflankeerde oprijlanen leiden naar imposante landgoederen en kastelen.

Eindig je fietstocht bij een van de vele terrasjes in de binnenstad, waar je na een actieve dag een koud glas Amersfoorts bier wel hebt verdiend!

Kijk voor meer informatie op www.tijdvooramersfoort.nl, Facebook of Instagram.