10 redenen waarom je Amersfoort nú moet bezoeken

Amersfoort is ieder jaargetijde een goed idee. En het hele jaar door zijn er toffe evenementen, zoals gratis festivals. Kom je langs en neem je je fototoestel mee?!

1. De ultieme fotostad

Amersfoort wordt getypeerd als de ‘meest fotogenieke stad’ van Nederland. Het lijkt dan ook bijna onmogelijk om een foto te maken die geen indruk maakt op je Instagram-vrienden. Om het nog makkelijker te maken is er nu een speciale ‘fotoroute’ langs de mooiste plekjes in de historische binnenstad.

2. Ga suppen door de grachten

Amersfoort nu bezoeken suppenFoto: Citymarketing Amersfoort

De meeste mensen kennen Amersfoort wel van de Koppelpoort, de Hof óf van de gezellige terrasjes. Laat je nu ook eens verassen door de unieke ervaring die suppen (stand-up-paddle) door de omgeving van onze mooie stad je biedt. Je bent niet alleen sportief bezig, maar al peddelend door de mooie bossen en grachten ervaar je een geheel andere kijk op Amersfoort. Denk hierbij aan een stadstour via het Randenbroekerpark door de bezienswaardige grachten in het centrum, een tocht door het Lockhorsterbos richting Leusden of ontdek het weidse landschap van de Eem. Sups huren kan in Vathorst bij Lakeside Sup of bij de Eem via SAMENsuppen.

3. De Nieuwe Stad

Amersfoort nu bezoeken nieuwe stad
Vlak naast de Middeleeuwse binnenstad ontwikkelt een voormalig industriegebied zich tot een hippe nieuwe wijk, ‘De Nieuwe Stad’ genaamd. Waar vroeger tandpasta werd gemaakt in de Prodentfabriek zitten nu allerlei culturele hotspots, toffe werkplaatsen en leuke restaurantjes. Erg leuk ook is Het Lokaal waar een 'streeksupermarkt' voor streekproducten gecombineerd wordt met een koffiebrander (de Beste Koffie van Nederland 2018), een bierbrouwer, een bakker etc.

4. Amersfoort Bierstad!

Amersfoort en bier is al eeuwenlang een gouden combinatie. In de middeleeuwen was het bier uit de vele brouwerijen van Amersfoort een begrip vanwege het schone water (uit de Eem, de enige rivier die begint én eindigt in Nederland). Nu nemen jonge brouwers de traditie over. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het hippe Rock City Brewery net buiten het stadscentrum, of aan het historische brouwlokaal De Drie Ringen vlakbij de iconische Koppelpoort.

5. De Volmolen

Wie heeft ‘m nog nooit gezien, de beroemde Koppelpoort? Vanuit de trein is hij niet te missen als je vanuit het Noorden of Oosten Amersfoort binnenrijdt. De enige gecombineerde land- en waterpoort is een lust voor het oog. Vroeger werd de waterpoort ‘s avonds gesloten door lokale gevangen. Een soort taakstraf dus. Wist je dat hier de term ‘raddraaiers’ vandaan komt? Vlak naast die eeuwenoude stadspoort staat nog een markant gebouw: de Volmolen. Dit jaar (tot oktober 2019) is die oude (water-)molen tijdelijk omgeturnd tot een culturele broedplaats waar voortdurend exposities worden gehouden en waar jonge muzikanten werken aan nieuwe geluiden.

6. We Are Public

Amersfoort nu bezoeken lievevrouwenplein
Na Amsterdam breidt de populaire culturele abonnementsdienst We Are Public uit naar onder meer Utrecht en Amersfoort. Heb jij zo’n pas waarmee je voor € 17,- per maand ongelimiteerd naar de tofste voorstellingen kunt? Dan kun je vanaf nu ook in Amersfoort terecht! Bijvoorbeeld in theater en filmhuis De Lieve Vrouw. En in de zomer is er in augustus een heuse openluchtbioscoop Movienights onder de toren.

7. Into the Woods

Liefhebbers van elektronische dansmuziek weten het al jaren: voor het liefste, leukste en bijzonderste festival moet je in Amersfoort zijn tijdens Into the Woods. Bezoekers komen inmiddels uit binnen- en buitenland maar toch voelt dit nog altijd als een vriendenfeestje. Een vriendenfeestje met de ravende kabouters in een sprookjesbos, dat wel.

8. Shop till you drop

Amersfoort nu bezoeken shoppen
Verlaat de hoofdwinkelstraat en buig af naar 'het gezelligste straatje van Amersfoort'; de Krommestraat. Geen grote winkelketens, maar kleine ondernemers met een unieke smaak. In elke winkel tref je weer iets anders aan en is er dus voor ieder wat wils! Dol op chocolade? Mooi! Bij Sweet Sisters kan je heerlijke eigengemaakte chocola proeven en kopen. Hou je van kleur? Bij The Litte Shop of Coloursdoen ze dat zeker. Vrouwelijke kleding van klein tot groot is hier te koop. Of ga shoppen bij Roots; de winnaar van de Most Innovative Start Up Award; een jonge trendy winkel, waar zowel mannen als vrouwen kunnen slagen. 

9. Terrasje pakken?

Amersfoort heeft met haar talloze pleinen veel verschillende terrassen om uit te kiezen. Zit je graag aan het grootste plein van Amersfoort, dan zit je op de Hof goed. Fijn zitten is het bij Gaudi's, De Bijzaeck of Lapart. Zit je liever wat intiemer dan is het terras van wijnbar Zuster Margauxeen aanrader, deze zit verscholen in de mooie kloosterruin van het Mariënhof. De kleinere, sfeervolle pleinen van de Groenmarkt en Appelmarkt zijn ook een aanrader. Op het Onze Lieve Vrouwkerkhof vind je onder de voet van Onze Lieve Vrouwetoren een van de gezelligste pleinen van Amersfoort, met verschillende leuke terrassen, van het Café de Lieve Vrouw tot Stadsafé Amersfoort. Liever een uitzicht op de grachten? Dan zit je ook in Amersfoort goed, bijvoorbeeld bij het gezamenlijke terras van het Krankeledenplantsoen; een van de favoriete terrasjes van de Amersfoorters. Wil je iets anders? Loop dan langs de Eemhaven, passeer het relaxte terras van Dara en eindig op het industriële terras van Hoog Vuur in de Nieuwe stad. En in de zomermaanden zijn de terrassen extra lang open. Dat betekent extra lang genieten dus!

10. De beste hotels van Nederland

Je begrijpt het al: aan één dag heb je in Amersfoort niet genoeg. Gelukkig staan hier de beste hotels van Nederland! Amersfoort was door reviewers op trivago verkozen tot ‘Hotelstad 2015’ en in 2019 mag het sympathieke Long John hotel zich ‘best budgethotel van Nederland’ noemen. Het hotel maakt onderdeel uit van het hippe ‘Krankenledenplantsoen’.