Hou je van kunst en cultuur? In het museumkwartier kun je je hart ophalen. En dat betekent niet alleen kijken met je ogen, maar ook met je handen. Er zijn hier zelfs plekken waar je met je voetjes even lekker van de vloer kunt en waar kinderen de leiding mogen nemen. Ik neem je mee langs alle culturele hotspots.   

Koppelpoort

Het meest gefotografeerde bouwwerk van Amersfoort is De Koppelpoort. Geliefd door toeristen en locals. Ontdek alles over dit stukje historie tijdens een rondleiding bovenop de poort. Maar let op: dit is alleen mogelijk onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort. O, en loop je erlangs vergeet dan niet een selfie te maken met deze Amersfoortse hotspot op de achtergrond!

Katoendrukkerij in de Volmolen

Samen met de Koppelpoort en Lieve Vrouwetoren is de Volmolen een van de bekendste features van onze stad. Sinds 2020 vind je hier De Katoendrukkerij. Wat een match made in heaven is, want na de bouw in 1645 had de Volmolen verschillende functies, waaronder het bewerken van wol. En ook de allereerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in 1678 in Amersfoort. Veel Amersfoorters verdienden in die tijd dan ook hun geld in de textielnijverheid. Er is dus een eeuwenoude connectie met textiel. En nu kun je hier opnieuw met textiel aan de slag tijdens verschillende workshops.

Kunsthal KAdE

Voor moderne kunst, architectuur, design en beeldcultuur ga je naar Kunsthal KAdE op het Eemplein. Zij hebben geen eigen collectie, maar stellen een paar keer per jaar een tentoonstelling samen met een thema. De kunst die je er kunt bewonderen komt vanuit de hele wereld en bestaat uit vele soorten kunstvormen. Tip: boek een rondleiding, want daar worden alle geheimen van de kunstwerken verteld. Heb je kinderen? Nog beter. Geef ze op voor de kinderrondleiding en schuif zelf aan in het KAdECafé. Laat je daarna rondleiden door je kind en bekijk de tentoonstelling door hun ogen.  

Flehite

Bij Flehite wordt onze Amersfoortse geschiedenis onthuld. Via schilderijen, oude voorwerpen en verhalen nemen ze je mee door de tijd. Het museum zelf bestaat uit drie muurhuizen die rond 1540 werden gebouwd. Wie oplet kan nog steeds sporen terugvinden van de oude bewoners. Geen idee waar te beginnen? Bij de entree kun je vragen om hints. En heb je altijd al willen weten waarom Amersfoorters keientrekkers worden genoemd? Ook dat ontdek je hier.

Elleboogkerk

Vlakbij Flehite vind je aan de Langegracht de Elleboogkerk. Het witte torentje zie je al van verre. Deze neoclassicistische hallenkerk is prachtig om te zien en wordt momenteel gebruikt als satellietlocatie voor tentoonstellingen van Kunsthal KAdE. In 2007 werd dit 33 meter hoge gebouw uit 1820 door een brand verwoest. In die periode werd het gebruikt als Armando museum. Hierdoor ging een deel van de Armandocollectie helaas verloren. Daarna werd de kerk volledig gerestaureerd waardoor we er nu weer van kunnen genieten. Leuk weetje: in 1638 richtte kapucijnenpater Gabriël in het huis van zijn zus een kapelletje in, wat uiteindelijk uitgroeide tot deze enorme hallenkerk.

De Observant

De Observant is het bruisende hart van Amersfoort. Ieder kwartaal kun je hier het werk (schilderijen en fotografie) van een kunstenaar uit Amersfoort of omgeving bekijken. Op woensdagavond gaat het dak eraf en kun je genieten van spetterende livemuziek. Denk jazz en latin, waarbij stilzitten onmogelijk is. Een keer per maand op zondag keert de rust terug met een ontbijtbuffet onder begeleiding van een klassiek concert tijdens Ontbijt met Beethoven.

Uitgekeken en bewonderd in het museumkwartier? Op deze plekken in dit Amersfoortse culturele deelgebied kun je terecht voor ontbijt lunch diner of na borrelen.