Jordy te Braak (aka Pixelkaiju) tekent al sinds hij een potlood kan vasthouden. In zijn werk als illustrator en toy designer combineert hij zijn tekenpassie met een andere jeugdliefde: Marvel-stripboeken en superhelden. Gekke karakters en monstertjes duiken overal in zijn werk op.

Jordy is kunstdocent op Het Nieuwe Eemland en werkt daarnaast als freelancer. "In mijn commerciële werk teken ik veel producten, zoals actiefiguren, knikkerbanen en bordspellen. Momenteel ben ik bezig met kaartspellen voor diverse speelgoedmerken en werk ik aan een designer-toy voor een bekend fashionmerk."

Autodidact

'Danced around like a monkey and learned nothing' schrijft Jordy over zijn studie op LinkedIn. Maar hoe heeft hij zich dan ontwikkeld tot de professional die hij nu is? "Veel werken! Ik ben begonnen als video-editor, doorgestroomd naar de reclame-industrie en via functies als Art Director en vormgever de wereld van het toy design ingerold. Verder ben ik een autodidact. Het is goed als je talent hebt, maar als je ergens pro in wilt worden, moet je er ook gewoon heel veel uren in stoppen!"

Tekenclub Amersfoort

Samen met twee lokale illustratoren, Reamon van der Horst en Tamara Boon, heeft Jordy Tekenclub Amersfoort opgericht. "De eerste of tweede woensdag van de maand komen we samen om te tekenen, telkens op een andere creatieve locatie. Zo zijn we onder andere bij OostWest, Bombari en Kultlab geweest. Iedereen is welkom! Je hoeft geen fulltime illustrator te zijn. We schetsen en kletsen; het is superleuk om te connecten met andere creatievelingen."

 

Anti doorkrassen

Voor Jordy heeft het makerschap ook te maken met lef. "Kunst maken is iets kwetsbaars, want je haalt iets uit jezelf en brengt dat naar buiten toe. Dat moet je maar durven. En ook durven te falen en fouten te maken. Ik maak ook wel eens schetsen die ik verschrikkelijk vind. Als ik er drie weken later dan nog eens naar kijk, blijkt er toch wat in te zitten. Ik zeg dan ook altijd tegen mijn leerlingen: 'Gooi de tekeningen die je lelijk vindt nooit weg en kras niets door!"

Artsy adresjes

Als docent deelt Jordy dus dagelijks zijn tips en tricks. Wil hij zijn favo creatieve adresjes ook aan ons tippen? "Tuurlijk! Mijn tekenspullen haal ik bij MONO Art Supplies. Die hebben alles – van spuitbussen tot houtskool en van goed papier tot canvas doeken. En alles van de beste kwaliteit. Verder zit er in de Koestraat een grappig winkeltje genaamd Warhammer. Daar kun je terecht voor miniature wargaming: een soort Stratego meets Lord of the Rings. Bij FLUOR kom ik graag voor de muziek en feestjes. Ik heb daar zelfs mijn trouwfeest gehouden!"

Pak zelf een potlood op

  •  Zin om een avondje te schetsen en kletsen? Tekenclub Amersfoort (Insta: @tekenclubamersfoort) komt op 7 februari weer bijeen in het StadsatelierVan Westreenenstraat 2
  • Jordy volgen? Dat kan op Instagram: @pixelkaiju

 

Lees verder

Amersfoort stroomt over van de creativIteIt

Tune in op de sound van Amersfoort

Tune in op de sound van Amersfoort

Keistad én muziekstad. Amersfoort is het allebei. Wij wijzen je alvast de weg. 

Lekker workshoppen

Lekker workshoppen

Tuft je eigen spiegel, leer het perfecte kopje koffie zetten of channel jouw inner Picasso. Keuze genoeg!

Word een keukenprins(es)

Word een keukenprins(es)

Kunnen jouw kookskills wel een upgrade gebruiken? Wij hebben een aantal leuke en interessante kook- en bakworkshops voor je verzameld.