Loop langs de highlights van Amersfoort met kids

Het boekje Panda en Beer gescoord? Met de route op deze website kun je aan de hand van het boekje met jouw kind(eren) op stap door Amersfoort! Heb je achterin het boekje de creatieve challenge gezien? Het is handig om daar van te voren alvast over na te denken.  Heb je het boekje nog niet? Dit boekje kun je o.a. scoren bij Shop Amersfoort in de Green Outlet. Veel wandelplezier!

Koppelpoort

Amersfoort kun je te voet of met een boot binnenkomen door de Koppelpoort. Kwam je heel vroeger te voet, dan moest je door de poortwachter je mes laten meten. Was je mes te lang, dan moest je het inleveren. 

De waterpoort werd afgesloten met een houten schot van wel 2000 kilo. Dat schot werd  op en neer bewogen door een groot rad. Mensen moesten dat rad laten draaien. Dat kun je nu nog steeds proberen als je met een gids de Koppelpoort in gaat. Je kunt daarmee dan een raddraaiersdiploma halen. 

Volg Grote Spui en sla aan het einde rechtsaf de Westsingel op. Volg de Westsingel en sla bij de derde straat rechtsaf, dit is de Molenstraat, aan de overkant op de hoek staat de Johanneskerk. Steek de Molenstraat over en loop een klein stukje de Hellestraat in. Aan je rechterhand vind je de waterklok.

Waterklok

Dit is een fontein met een stukje extra: “Als je goed kijkt, kun je de tijd zien”.  Hij wordt ook wel 'klokfontein’ genoemd. De twee waterstralen zijn de wijzers van de klok. De fontein is het resultaat van een ontwerpwedstrijd van een bronwaterfabriek in Bunnik en is dus uiteindelijk in Amersfoort terecht gekomen.

Loop terug naar de Westsingel en volg deze verder. De eerste straat links, is een bruggetje over het water. Je komt nu aan de achterkant van de toren uit. Je kan links de trappen op, of rechts om de toren heen. Beiden manieren kom je op het Lieve Vrouwekerkhof voor de toren uit. 

De Onze Lieve Vrouwetoren

Op het Lieve Vrouwekerkhof stond vroeger vóór de toren een kapel. Waar die precies stond, kun je nu nog zien in de straatstenen.

Lang geleden lag in de kapel munitie opgeslagen. Een soldaat lette niet goed op bij wat hij deed. Daardoor ontstonden vonken en is alles ontploft. Nog een geluk dat de toren niet vast stond aan de kapel, anders hadden we die ook niet meer gehad!

Wil je de stad eens van bovenaf bekijken? Dat kan. Bij de VVV aan de overkant kun je kaartjes kopen om met een gids de 346 treden van de toren te beklimmen. 

Blijf je liever beneden? Bekijk dan eens de mooie bronzen pelgrimsdeur. En ben je hier op het juiste moment, dan hoor je het carillon van boven uit de toren klinken. Bijzonder is het, dat Amersfoort de enige beiaardschool van Nederland heeft. Daar leer je dus spelen op zo'n enorm klokkenspel. 

Je kunt overigens wel zonder kaartje even de toren binnenlopen en het middelpunt van Nederland ontdekken!

Ga met je rug naar de toren staan en steek het Lieve Vrouwekerkhof recht over. Aan het einde ga je naar links en meteen naar rechts de Zwanenhalssteeg in. Aan het einde van deze steeg ga je naar rechts, de Langegracht op. Vrijwel meteen kan je weer linksaf een bruggetje over en een steegje in (de Torengang). Deze loop je door en je bent op de Krommestraat. De Krommestraat steek je schuin rechts over, je loopt de Haversteeg in. Deze steeg komt uit op de Hof. Bijna recht tegenover je zie je de Sint Joriskerk. 

Sint Joriskerk

Aan de voet van de Sint Joriskerk staat de Boterwaag. Inderdaad, daar werd boter gewogen en verkocht. Het wordt ook wel de Boterbeurs genoemd. Op de Boterwaag zie je een uurwerk. Enkele minuten na elk heel uur komen Sint Joris en de Draak tevoorschijn en verslaat Sint Joris de draak, keer op keer.

Wist je dat we deze ridder-heilige te danken hebben aan de eerste Heren van Amersfoort? Zij waren als ridder meegeweest met de kruistochten, en hadden Sint Joris aangenomen als hun persoonlijke beschermheilige. Veel kruisridders deden dat, omdat Sint Joris de draak had overwonnen en ze zo hoopten dat zij hun strijd ook zouden winnen. 

Bij terugkomst hadden de Heren het voor het zeggen in de stad en zo werd hun Sint Joris ook de beschermheilige van Amersfoort.

Ga met je rug naar de kerk staan en je verlaat de Hof helemaal links en gaat rechtsaf de Peperstraat in. Je komt weer uit op de Krommestraat, direct bij de winkel van de Waterlijn. Ga links de Krommestraat op en aan het einde rechts de Langestraat op. Loop even door en ga vervolgens naar links de Vismarkt op. Als je doorloopt ben je op de Kortegracht, blijf aan de rechterkant van het water lopen. Even verderop zit aan je rechterhand het Mondriaanhuis.

Piet Mondriaan - Het Mondriaanhuis

In 2022 was het alweer 150 jaar geleden dat deze schilder werd geboren in Amersfoort. In dit huis. Wat ook een school was, waarvan de vader van Piet de directeur was. Pietje Mondriaan heeft hier overigens maar 8 jaar gewoond. Daarna verhuisde hij met zijn familie naar Winterswijk.

Piet Mondriaan is vooral bekend geworden met zijn schilderijen met alleen primaire kleuren: rood, geel en blauw. Met zwarte lijnen en ook witte vlakken. Het kunstwerk met de kralen, langs de gracht voor het huis, maakt deze locatie makkelijk te herkennen. Het museum in het Mondriaanhuis is ook voor kinderen heel toegankelijk. Je kunt er onder andere met lego je eigen Mondriaan-kunstwerk bouwen! 

Volg de Kortegracht verder en ga aan het einde rechts Muurhuizen op. Sla meteen links de Weeshuisgang in, loop deze door. Je bent nu op de Zuidsingel. Je kan hier een klein uitstapje maken, door naar links de Zuidsingel op te lopen tot de brug. Als je hier naar rechts over het water kijkt, kan je de Monnikendam al zien. Loop weer terug (of als je niet naar links bent gegaan, dan ga je rechts de Zuidsingel op) en volg de Zuidsingel. Neem de eerste links, de Kleine Haag. 

Loop deze weg door. Vlak voor de stoplichten is er links en rechts een voetpad door een soort park (plantsoen). Dit is Plantsoen Oost. Neem je Plantsoen Oost naar links dan kom je vanzelf óp de Monnikendam. Neem je Plantsoen Oost naar rechts en loop je door, dan kom je bij de Kei uit. 

De Monnikendam

Al eerder in de route kwam je langs de winkel van de Waterlijn. Hier kun je leuke boottochten boeken door de grachten van Amersfoort. Regelmatig worden er ook speciale kinder-vaartochten georganiseerd. Zelfs voor kinderfeestjes!

Met de Waterlijn kun je onder de Monnikendam door varen. Maar er overheen lopen kan natuurlijk ook heel goed!

Over de Monnikendam bestaat een mooi verhaal. Dat kun je lezen in het boekje: De verhalen van Amersfoort, van Abe J. van der Veen. In het kort gaat het zo: Er was eens een monnik die verliefd werd op een meisje. Dat meisje bleek een heks te zijn. Toen de monnik daar achter kwam, sprong hij uit verdriet van de poort in het water en verdronk in de kolk daaronder. De poort en de kolk zijn naar de monnik vernoemd: de Monnikendam en de Monnikenkolk. 

Het meisje werd veroordeeld, omdat ze heks was en werd verbrand. 

De geest van de heks vond geen rust en spookt in de linkertoren van de Monnikendam. De monnik zweeft als een wit dwaallichtje over het water. De heks probeert hem nog steeds te vangen. Wie 's nachts om twaalf uur drie witte kiezelsteentjes door het raam van de linkertoren gooit, zal de doorzichtige arm van de heks even zien. Doe je dat precies als de torenklok slaat en de haan driemaal kraait, dan kun je de zielen van de monnik en de heks tot rust brengen. 


De Kei

De Amersfoortse Kei weegt ruim zevenduizend kilo, heeft een hoogte van twee meter en een omtrek van ruim vijf meter. Maar waarom ligt die kei hier? En waarom heten Amersfoorters ook wel keientrekkers? Dat komt zo: Lang geleden, in 1661, ontdekte Jonkheer Everard Meyster de kei op de Leusderhei. Hij sloot met een aantal vrienden een weddenschap af, dat hij genoeg mensen kon optrommelen om die enorme steen binnen de stadsmuren te slepen. Vierhonderd Amersfoorters kregen het voor elkaar. 

Eigenlijk was het maar een grap en de stad werd er zelfs jarenlang om uitgelachen. Daar schaamden de ‘keientrekkers’ zich zó voor, dat ze de kei op de Varkensmarkt onder de grond stopten. Pas in 1903 werd hij weer opgegraven. Daarna werd de kei juist een symbool van trots en staat hij hier tentoongesteld. 

Van hieruit kun je op twee manieren teruglopen naar de Koppelpoort: via de binnenstad of over de stadsring.


Wie Amersfoort zegt, zegt ook: Dierenpark

Met of zonder kinderen zeker een bezoekje waard. Maar niet op loopafstand vanuit de stad. Met bus, fiets of auto wel goed bereikbaar.

Dierenpark Amersfoort is uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke dierenpark van Nederland. Nee, je kunt niet van de nek van een giraf glijden. Maar je kunt er wél in de bek van een dino kruipen! 

Dit jaar bestaat Dierenpark Amersfoort 75 jaar! Zo heb je allerlei leuke activiteiten in Amersfoort rondom dit thema

Dat was de route! Deel de uitkomst van de creatieve challenge met @tijdvooramersfoort op Instagram en wie weet komt dit onder deze route te staan. Ben je benieuwd naar nog meer leuke kinderactiviteiten? Bekijk dan onze kinderpagina.

Koop hier je boekje: