Het oergezellige Lieve Vrouweplein is jouw beginpunt als je historisch en cultureel Amersfoort wil ontdekken. Je vindt hier de VVV en de start van een heleboel culturele avonturen. Kom, ik neem je mee op een rondje over dit bruisende plein.

Het plein van devotie

Maar eerst even een stukje geschiedenis, daar kun je niet omheen in onze historische binnenstad. Zo vond je op het Lieve Vrouweplein vroeger de Onze Lieve Vrouwekerk, met bijbehorende kerkhof. Het plein heet dan ook eigenlijk het Lieve Vrouwekerkhof, maar dat klinkt wat omineus. En dus is het door ons locals omgedoopt tot het Lieve Vrouweplein. De geschiedenis van dit plein is er eentje vol devotie. Zo wordt er in de loop van de 14e en 15e eeuw gesproken over maar liefst drie kapellen in de omgeving van het plein. Ooit stond hier de Onze-Lieve-Vrouwekapel, met als vermoedelijke voorganger de houten De Sint-Joostenkapel. Halverwege de 14e eeuw wordt dan weer gesproken over de Sint-Sebastiaankapel en een bijbehorend kerkhof. De exacte locatie hiervan is helaas niet bewaard gebleven.

Kaboem!

De Onze Lieve Vrouwekapel of -kerk werd in de loop der jaren ook gebruikt voor de opslag van granaten en buskruit. En je voelt ‘m al aankomen, dat ontplofte op een onfortuinlijke dag in 1787 met een enorme knal. In 1845 ruimde men de laatste resten van de ruïne op. Het hierdoor ontstane plein, kreeg de naam Lieve Vrouwekerkhof. In 1986 werden de resten van deze oude kerk opgegraven. De contouren ervan zijn toen in de bestrating aangegeven. Sta je op het plein, dan valt dat niet zo op. Maar beklim je toren (waarover later meer!), dan kun je goed zien hoe groot de kerk vroeger was.

Het Mirakel van Amersfoort

Bij elke zichzelf respecterende historische stad hoort een wonder, dus uiteraard hebben wij die ook. Komt ie: In 1444 was Geertje Arends onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om toe te treden tot het Sint-Agnietenklooster. Ze had een Mariabeeldje bij zich. Maar omdat ze het lelijk vond, gooide ze het in de gracht. Een paar dagen later werd het beeldje onder het ijs gevonden door dienstmeid Margriet Albert Gijsen. Het was bijna Kerstmis en Margriet had al 3x een visioen gehad waarin haar werd verteld naar die plaats te gaan. Ze nam het beeldje verheugd mee naar huis en stak een kaars aan. De kaars brandde wel drie keer langer dan verwacht. Haar biechtvader, waar ze het hele verhaal aan vertelde, bracht het beeldje vervolgens naar de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Dit verhaal ging rond als een lopend vuurtje en al snel kwamen duizenden pelgrims naar Amersfoort om het beeldje te bewonderen. En er zijn met de jaren zo’n 550! wonderen toegeschreven aan het beeldje.

Speciaal voor het Mirakel werd er rond 1444 een toren gebouwd. Dat kon dankzij de opbrengsten van de bedevaart. De toren - waarvan we denken dat het de huidige Lieve Vrouwe-toren is - was af in 1470. Omdat deze toren apart van de kerk stond, bleef het bewaard tijdens de explosie waar ik eerder over vertelde. Dat kun je best een wonder noemen, toch?

De Lieve Vrouwetoren

Kom je naar Amersfoort dan is dit een must see! In de Lieve Vrouwetoren, of ook wel liefkozend Lange Jan genoemd, vind je het kadastrale middelpunt van Nederland. Beklim je de toren, dan kun je de omtrekken van de voormalige kerk zien én je heb je een geweldig uitzicht over onze prachtige stad. Wil je meer weten over deze Amersfoortse eyecather? Klik hier en bekijk het filmpje dat we maakten over de torenbeklimming. 

All aboard

Vlak voor de Lieve Vrouwetoren vind je een opstappunt voor ons lokale boemeltreintje. Deze knusse Keijlijn neemt je mee langs de hoogtepunten van onze stad. Dankzij het Hop-On-Hop-Off principe, kun je uit en opstappen waar je maar wil. De hele route duurt ongeveer een uurtje. Tijdens de rit vertelt de conducteur je alles over de binnenstad van Amersfoort. Wel even een kaartje kopen.

Maak een stadswandeling

Wil je de geheimen van Amersfoort ontdekken? Ga op stadswandeling met een gids. Zij hebben ongelooflijk veel kennis en verrassende weetjes paraat. Het Lieve Vrouweplein is het startpunt van verschillende wandelingen. Je kunt een wandeling boeken bij Gilde Amersfoort of via de Stadsgidsen Amersfoortse Gidsen. Het is ook mogelijk om een fietsroute te doen, of zelf een route door de stad te volgen.

Theater De Lieve Vrouw

Smullen van wereldwijde cultuur, dat doe je in Theater De Lieve Vrouw. Hier beleef je podiumkunsten zoals theater, dans, muziek, gesprek of experiment. Of geweldige arthouse films. Zelf ben ik dol op arthouse films. Ze zijn persoonlijk, dicht op de huid, compromisloos en rauw. En ze zetten me altijd aan het denken. In de doorsnee bioscoop vind je deze pareltjes niet. De Lieve Vrouw staat bekend om haar unieke selectie van deze filmhuis beauties. Blijf daarna vooral even plakken in het café, om onder het genot van een hapje en drankje samen na te praten.

Op dit bruisende plein vol grote bomen kun je ook heerlijk borrelen en eten. Klik hier voor alle toffe tips! Zin om te blijven slapen? Dat kan aan dit historische plein bij Long John Citytrip In Amersfoort. Rol na een avond vol cultuur, diner en drankjes je fris opgemaakte bedje in.