Samen naar de film? Daar hoef je je huis niet voor uit. Ik ging met vriendin Anna naar de film en kon gewoon mijn huispak aanhouden. Geen rij voor de toiletten, pauzeren wanneer je wilt en toch de gezelligheid van een avondje samen.

Lekker loeren

Laat ik beginnen met vertellen dat ik dol ben op films. Ze bieden je een uniek kijkje in iemands leven en gedachten. Je bent erbij op de mooiste of meest verschrikkelijke momenten. En je ziet alle heimelijke dingen die mensen doen als ze zich onbespied wanen. Films die zich uitstekend lenen voor dit ongegeneerde loeren zijn arthouse films. Arthouse films zijn persoonlijk, dicht op de huid, compromisloos en rauw. En ze zetten je altijd aan het denken. Maar het vinden van goeie arthouse films is niet zo makkelijk. In de doorsnee bioscoop worden ze meestal niet vertoond en op televisie moet je maar net het geluk hebben dat je erlangs zapt. Gelukkig is er in Amersfoort een plek waar je volop kunt genieten van arthouse films: De Lieve Vrouw.

Filmkijken met één druk op de knop

Ook nu kun je, dankzij streamingsdienst Picl, de allermooiste films bij hen kijken. Maar dan thuis vanaf je bank. Films die de afgelopen tijd eigenlijk in het theater getoond zouden worden (Picl Exclusives) haal je nu met één druk op de knop in huis. Bij het bestellen van de film kun je een theater aanvinken. Kies je voor De Lieve Vrouw, dan krijgen zij een percentage en steun je deze Amersfoortse local. Ook handig om te weten: kijken kun je vanaf €4,99, je hebt 48 uur de tijd om de film te zien en je kunt op een ander moment verder kijken, want Picl onthoudt waar je bent.

Bakje popcorn

Mijn filmavond met Anna

Terug naar mijn filmavond. Van tevoren hebben Anna en ik contact over welke film we willen kijken. Er is veel keuze, maar gelukkig zijn er categorieën. We gaan voor de categorie Feel good en kiezen ‘A rainy day in New York’ . Die staat al een tijdje op mijn lijstje. We spreken een dag af waarop we allebei tegelijkertijd gaan kijken. Zij op haar bank en ik op de mijne. Alleen al de voorpret van het kiezen van de film, maakt de filmavond een stuk gezelliger dan wanneer ik alleen zou kijken.

De nabespreking die uitliep

Tijdens de film weet ik dat zij ook kijkt en ik vraag me bij bepaalde scènes af wat zij ervan zal vinden. Als de film afgelopen is bellen we elkaar om na te praten. [Spoiler alert!] We zijn het erover eens dat Ashleigh, hoe bleu ze ook mag lijken, stiekem helemaal niet zo naïef is. Ze blijkt veel meer door te hebben dan ze doet geloven. De manier waarop Gatsby naar de wereld kijkt vinden we mooi, maar ook wel zwaar. Gelukkig voor hem komt er wat verlichting. Want zoals het een feel good film betaamt, eindigt het zoet. [Einde spoilers.]

Het was fijn om Anna live te spreken, want natuurlijk dwaalden we af en kwam er nog véél meer ter sprake. Dingen die je niet even appt, maar nu je elkaar toch aan de lijn hebt wel graag wil delen. Ons gesprek duurde lekker lang en we brachten elkaar op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in ons leven. Samen film kijken, beiden in je eigen huis, blijkt supergezellig te zijn!

Borrelplanken parade

Lekkere borrelplankenLinks: borrelplank Madonna, rechts: borrelplank SEM Sla & Meer

Het voordeel van thuis filmkijken is dat je flink kunt uitpakken. Iets te snacken bij de film is een must. Een degelijke borrelplank is hét ideale filmvoer. Handzaam, smaakvol en lekker afwisselend. Bij deze Amersfoortse locals bestel je borrelplanken om thuis van te genieten:

  1. Madonna
  2. SEM Sla & Meer
  3. KROAST
  4. Restaurant Brasa
  5. Stadscafé Amersfoort
  6. Zuster Margeaux
  7. Bistro ’t Bloemendaeltje