Wij Amersfoorters weten hoe leuk onze stad is. En het predicaat ‘meest fotogenieke stad van Nederland’ heeft het voor ons natuurlijk allang. Maar wát maakt Amersfoort dan zo fotogeniek? En hoe kun je al het moois van de stad nou echt goed op beeld vatten? Samen met fotograaf Dennis Polman ging ik op pad om dat te onderzoeken.

Wereldberoemde foto's

Dennis, autodidact in zijn vak, is gespecialiseerd in HDR-fotografie. Een vakterm die staat voor het zo dicht mogelijk benaderen van contrastbereik van het menselijk oog. Daarmee maakt hij ontzettend mooie avond-, architectuur- en interieuropnames. Zijn foto’s van de Koppelpoort en Hof in het avondlicht zijn dan ook wereldberoemd. Als bevlogen professional kent Dennis Amersfoort op zijn duimpje. Geen straatje en steegje zijn hem onbekend en hij weet precies waar je wanneer moet zijn voor de mooiste plaatjes.fotogeniek SpuiFoto Koppelpoort van Dennisart Fotografie

Fotoroute

We maken samen een wandeling door de stad. Daarbij lopen we een stukje van de fotoroute. Al snel slaan we de Muurhuizen in. Deze straat rondom het hart van de stad is een van de hotspots als het om fotografie gaat. De kromme weg zorgt voor zogenaamde verdwijnpunten waardoor je eigenlijk altijd een interessant beeld kunt vangen. Ook zijn er veel mooie details te vinden aan de Muurhuizen, zoals hijsbalken, ramen, luiken en ornamenten. En niet te vergeten de mooie doorkijken, zoals die op de Zuidsingel, vanaf het kruispunt met de Kortegracht.

Veel locaties in kleine straal

Dennis fotografeert ook regelmatig in Amsterdam en Rotterdam. Die steden zijn natuurlijk eveneens prachtig, maar missen een groot voordeel ten opzichte van Amersfoort. Namelijk dat je in een kleine straal heel veel verschillende mooie locaties hebt. “In een half uurtje wandelen heb je al zoveel plekken die fotogeniek zijn gezien”, vertelt Dennis.

Skyline van de binnenstad

De Lange Jan (Onze Lieve Vrouwetoren) is bijvoorbeeld vanaf behoorlijk wat verschillende punten mooi te ‘schieten’, zoals vanaf Havik. Daar kun je in één beeld zowel de gracht en bruggetjes, als de oude huizen én de toren vatten. De Krankeledenstraat, een straatje dat uitkomt op het Lieve Vrouwekerkhof, is op een andere manier weer heel bijzonder: de oude gebouwen, in combinatie met de sfeer van de horeca en de uitkijk aan het eind van de straat. Ook de Koppelpoort is favoriet van Dennis: “deze is van beide kanten mooi. Vooral vanaf de Eemhaven heb je een mooi zicht op de stad.” En ook als je aan de binnenkant van de Koppelpoort staat, met je rug ernaartoe, heb je een uniek zicht op de skyline van de binnenstad.

fotogeniek KoppelpoortTaken sometime ago during blue hour. www.albertdros.com facebook: Albert Dros Photography

5 favoriete fotoplekken

Dennis’ favoriete foto-locaties van Amersfoort:

1. De Koppelpoort: van beide kanten prachtig!
2. De vele kromme straatjes, waaronder Muurhuizen
3. Havik, met uitzicht op de bruggen en de Lange Jan
4. De omgeving rond het Flehite Museum
5. De Hof, ook met uitzicht op de Lange Jan

fotogeniek HofFoto de Hof van Dennisart Fotografie

Gebruik 'points of interest'

Ook vertelt Dennis dat je echt geen dure of professionele camera nodig hebt om mooie opnames te maken: “De meeste smartphones van nu hebben goede lenzen, waarmee je echt mooie foto’s kunt maken.” Als proef op de som neem ik mijn smartphone en maak ik wat kiekjes op onze route. Ik leer dat ik gebruik moet maken van de dingen die ik tegenkom onderweg. POI (point of interest) noemen fotografen dat. “Zo kan een voorbijgaande fietser een beeld veel spannender maken, maar ook bijvoorbeeld de uitgestalde koopwaar van een winkel, zoals die van de kaaswinkel aan de Muurhuizen”, legt Dennis uit.

Het blauwe uurtje

Dennis vertelt daarbij dat, als je echt mooie foto’s wilt maken, je goed moet plannen. Zonnestand en weersomstandigheden zijn essentieel voor goede foto’s. Zelf maakt hij het liefst foto’s aan het eind van de dag tijdens het 'blauwe uurtje', de tijd tussen zonsondergang en volledige duisternis. De lucht wordt op dat moment steeds intenser blauw en de verlichting gaat aan. Dennis noemt nog een ander voordeel van Amersfoort: “de sfeervolle oude straatverlichting van de binnenstad. Hier wordt nog gebruik gemaakt van het aangename geel-oranje licht, wat een warme gloed geeft aan de stad. Door de juiste lichtinstelling op je camera (zet je witbalans koeler), haal je de kleurzweem eruit. En zo kun je voorkomen dat alle gebouwen geel ogen door de straatverlichting.”

Praktische tips

Onderweg geeft Dennis mij nog een aantal goede tips:

• Als je door de stad loopt, kijk dan niet alleen in de richting waarin je gaat. Maar draai je ook eens om. Je ziet alles dan weer vanuit een ander perspectief en dat is soms heel verrassend, ervaar ik in Muurhuizen;
• Ga ook gewoon eens zitten zonder camera in de hand en ga ‘aarden’. Kijk rustig om je heen en ontdek het gevoel en de sfeer van je omgeving;
• Heb je al omhoog gekeken? Daar zie je soms de leukste details!

Van niets iets maken

Dennis leert me dat je een betere fotograaf wordt als je gewoon goed kijkt en van niets iets probeert te maken: “Ook als de omstandigheden tegenzitten, kun je nog best mooie dingen doen. Als de lucht bijvoorbeeld grijs is, pak dan vooral wat meer beeld vanuit een lagere hoek. Ga eens door je knieën. Regent het? Water geeft mooie reflecties.” Onderstaande foto's maakte ik voor (links) en na (rechts) advies van Dennis.

fotogeniek Advies 1fotogeniek Advies 2

Na een paar uurtjes met Dennis zie ik Amersfoort op een andere manier, misschien een beetje met een ‘fotografen-oog’. En dat maakt dat ik mijn stad nog meer waardeer: er valt nog zoveel te ontdekken! Wil je zelf beter worden in fotografie? Dennis geeft regelmatig workshops.