Ben jij al eens door de Kamperbinnenpoort gelopen? Het voelt voor mij een beetje als een magische poort. Dat komt omdat je een wereld instapt vol exotische, avontuurlijke plekken uit oude en vervlogen tijden. Nieuwsgierig geworden? Kom, ik neem je mee voor een werelds dagje shoppen!

Alice in Wonderland

Theefeestje de Kamp
Aan het begin van de Kamp vind je Theefeestje, waar ik acuut een Alice in Wonderland meets Queen Elizabeth gevoel krijg. Mooi gedekte tafels, een keur aan prachtige theekopjes en theepotten en natuurlijk allerlei soorten verse thee. De Mad Hatter zelf zou er jaloers van worden! Zittend in deze sprookjesachtige omgeving kun je genieten van een high tea of een zoete workshop.

Het ultieme 1001 nacht gevoel krijg ik dan weer bij damesbadhuis Schoon. Een kleine hammam met verschillende Oosterse relaxbehandelingen, waar je heerlijk kunt genieten van verse muntthee en een lekkere Marokkaanse maaltijd.

Wereldkeuken in Amersfoort

Sowieso ben je qua eten op de Kamp aan het goede adres. Zo kun je er terecht voor een snelle hap tijdens het shoppen of een vers bereide afhaalmaaltijd bij Wit Lof om thuis van te genieten. Of proef de Franse keuken bij het met een Bib Gourmand bekroonde restaurant De Aubergerie. Zin in wat internationalere gerechten? Ga lekker eten bij het Ethiopische restaurant Awazé, waar ze zowel vlees als vegetarische gerechten serveren.

En natuurlijk vind je op en rondom de Kamp allerlei knusse zaakjes om even bij te komen van een dagje shoppen zoals The Corner House . Heb je lekker de tijd? Kies dan voor een authentieke Engelse high tea, afternoon tea of lunch bij Something Else.

Zelf koken?

Kook je graag zelf en zoek je iets bijzonders? Op de Kamp zitten maar liefst twee Toko’s met een uitgebreid assortiment. Of loop langs Omur Markt voor alle verse producten. Stap voor die fles wijn even de Spar binnen en klaar ben je! Is het een latertje geworden, maar heb je toch nog wat boodschappen nodig? Je kunt tot twaalf uur ’s nachts terecht bij de Avondwinkel.

Shop till you drop

Speelpakhuis de Kamp
Bij Keizerin vind je de hipste jurkjes en vestjes (onder andere King Louie). Fashion Livy heeft zowel dames als kinderkleding, dus kun je samen voor een nieuwe look gaan. Om het af te maken stap je Double F Cosmetica binnen voor je looks en tot slot een van de diverse juweliers - inclusief eentje ín de Kamperbinnenpoort - of de goudsmid voor de nodige bling-bling. Dol op buiten zijn en sporten? Leef je uit bij Bever en Runnersworld.

Op de Kamp vind je ook interieurwinkels en een bloembinderij om je huis nóg gezelliger te maken. Over gezelligheid gesproken. Heb je een feestje? Slingers, feestartikelen en andere party attributen haal je allemaal bij Party World. Zoek je mooi, duurzaam en uniek speelgoed voor baby’s tot tieners? Dan is Speelpakhuis dé perfecte plek. De winkel zelf is gewoon al een plaatje om te zien.

Kringloop shoppen

Vind je duurzaamheid juist erg belangrijk? Kom neuzen in de rekken bij tweedehands winkel Terre des Hommes voor kringloop schatten. In het kader van repair: de beste schoenmaker van Nederland, vind je op de Kamp, zo kunnen je lievelingsschoenen nog een ronde mee. En ken je Babai al? Hier kun je naast handgeknoopte tapijten ook je oude laten restaureren of reinigingen.

Oui, oui Paris!

Antiek winkel de Kamp
Vergeet, als je over de Kamp slentert, vooral de zijstraatjes niet. Zo voelt het in de Grote Sint Jansstraat alsof je door Montmartre loopt. Dit vanwege de verschillende kunstgaleries, kleine boetiekjes en eeuwenoude panden.

Kunstliefhebber? Loop dan vooral eens binnen bij Jans Pakhuys, PIEN, Picture @ Home of J&L Lijstenmakerij (naast lijsten hebben zij een grote collectie diverse werken).

Hogere sferen

Op en rond de Kamp vind je ook spannende en mysterieuze plekken die je in de rest van de stad bijna niet meer vindt. Zoals een casino, smart-shop met groot assortiment en zelfs een ouderwetse ‘Erotic cinema’ en -shop. Voor iedereen die graag een keertje in hogere sferen wil vertoeven.

Even zen worden

Stadsmuur Amersfoort

Zoals elke stad heeft ook Amersfoort zijn rustige plekjes. Je moet ze alleen weten te vinden. Zal ik je die van de Kamp verklappen? Bij het middeleeuwse Hofje De Armen de Poth hoor je vooral vogels kwetteren en de wind die door de bomen ruist. Doe even je ogen dicht en kom lekker tot jezelf.

Ben je weer helemaal zen? Wandel dan eens langs een gedeelte van de oude stadsmuur. Je kunt zelfs een stukje óp de muur lopen en zo heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad. Of wandel door een van de mooie zijstraatjes en ga zelf op ontdekkingstocht!

Bijzonder overnachten

Wil je nog wat langer blijven? Wat dacht je van slapen in een oud tabakspand, waar in de 18e eeuw nog tabak werd gedroogd? Hotel de Tabaksplant ontleent haar naam aan de regionale tabakshandel in de 18e eeuw.