Fotografie is een enorm grote passie van me en ik trek er vaak op uit om die passie tot uiting te laten komen. Dit gebeurt eigenlijk altijd buiten en vooral in en rond Amersfoort.

In de afgelopen weken is die wereld veranderd en verwachten we van elkaar afstand te houden. Zo ook in mijn tak van fotografie, ik probeer hier op dit moment zorgvuldig mee om te gaan en buiten te verplaatsen naar binnen. Het coronavirus raakt ons allemaal en het is aan ons hoe we dit invullen. Ik ga in ieder geval voor een positieve insteek en ik denk dat we dit allemaal moeten doen!

Ik sta nu dus vaker binnen met mijn camera en ga opzoek naar een stukje creativiteit in een kleine ruimte. Van mijn werkplek waar ik foto’s bewerk, tot dat heerlijke plekje in de tuin. Ik geloof dat als je goed kijkt en buiten de lijnen denkt, je enorm creatief gaat zijn.

Het misschien grote beeld in je hoofd moet zich gaan verplaatsen naar een aantal vierkante meter. Dat kan erg lastig zijn maar met daglicht en een goed inlevingsvermogen ga je een eind komen! Kleine objecten in jouw huis kunnen een grote rol gaan spelen in jouw compositie. Een misschien niet zo’n belangrijk object kan belangrijk worden, het is aan jou hoe je dit in beeld brengt.

Gebruik de eettafel en bouw deze om tot studio. Zorg dat je daglicht gebruikt dat door een raam naar binnen valt, dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Experimenteer met een zelfportret door de timer van jouw camera te gebruiken. Stap de tuin in en ga opzoek naar de kleine details waar je voorheen overheen keek!

Misschien lijkt de ruimte waar je deze periode in leeft niet zo spannend. En lijken muren op je af te komen en staat je camera te verstoffen. Je zou het misschien niet zeggen maar de kleine wereld waar we nu inzitten barst van het moois! Neem de tijd om te ‘leren’ kijken en verplaats je brede kijk naar een smalle ruimte. Pak je camera en tover jouw huis of tuin om tot een studio! Have fun!

7 tips voor thuisfotografie

1. Zelfportret

Thuisfotografie zelfportret
Ga lekker aan de eettafel zitten en leg jouw camera op een stapel boeken. Gebruik daglicht dat naar binnen valt en zet je camera op een timer van vijf seconden… done!

2. Game controller

Thuisfotografie controller
Nagenoeg iedereen heeft wel heeft wel een game console thuis staan toch? Isoleer de controller goed van de achtergrond zodat je meteen naar het onderwerp kijkt. Gebruik natuurlijk daglicht zodat je schaduw creëert in de foto.

3. Regen druppels

Thuisfotografie regendrupels
In de avond nog net genoeg licht buiten? Sproei een willekeurig raam nat en schiet van foto van binnen naar buiten. De druppels worden opgelicht van het laatste beetje daglicht en jij hebt een pracht plaat te pakken!

4.Oordopjes

Thuisfotografie oordopjes
Gebruik een eenvoudig product dat opvalt in een donkere ruimte en zorg voor een goede aankleding met accessoires. Gordijnen dicht en lamp aan het plafond mag aan gezet worden… je hebt binnen een paar minuten jouw eigen studio opgezet!

5. Huisdier

Thuisfotografie huisdier konijn
Kat, hond of konijn thuis? Zorg voor een nieuwsgierig huisdier door achter het raam te gaan staan. Druk af op een laag diafragma zodat alleen het snoetje scherp is, het isoleert jouw huisdier helemaal van de omgeving zodat je niet kan stoppen met kijken!

6. Afkortzaag

Thuisfotografie zaag
Klussen thuis? Zeker doen! Vergeet je camera niet mee te nemen en zet een spannend decor in elkaar. Kan iedereen zien dat je hard aan het werk bent en dat je oog hebt voor detail!

7. Tuin

Thuisfotografie tuin
Bezit je een tuin waar je helemaal tot rust komt? Pak die camera en gebruik een groothoek lens, zo lijkt jouw tuin optisch een stuk groter! Zorg voor een onscherpe voorgrond. Dit creëert meer diepte in de foto en geeft nog meer sfeer.