11 Amersfoortse boeken die je echt wilt lezen

Christel Rengers

Er zijn een heleboel boeken over en door Amersfoorters geschreven. Samen met Bibliotheek Eemland maakte ik een mooie lijst met must-reads. De lijst varieert van inspirerende leesboeken tot heerlijke kijkboeken.

Op een enkel recent boek na kun je al deze boeken lekker lenen bij de bibliotheek. Hoewel je sommige boeken als echte keientrekker eigenlijk gewoon in je kast moet hebben staan. ;)

1. Amersfoort festivalstad

Amersfoort fesitvalstad boek

Gloednieuw is het boek ‘Amersfoort festivalstad’. Want als wij íets kunnen hier in Amersfoort is het een feestje bouwen! Dat laat dit boek wel zien. Het neemt je mee in de geschiedenis van de festivalcultuur, die zich van straattheater ontwikkelde tot de jaarlijkse festiviteiten zoals we ze nu kennen. Aan het woord komen publiek, de vele organisatoren, sponsors en beleidsmakers. Hoewel we veel festivals niet, of in aangepaste vorm zullen beleven deze zomer, kun je via dit boek toch nog een beetje onze lokale festivalcultuur opsnuiven.

2. KaféKarakters

Het boek kafekarakters

Geïnspireerd door het boek ‘De Vaste Jongens’ van Ed Suister startte fotograaf en local Rob Acket in november 2017 met een heel bijzonder project: een heleboel Kafékarakters van Van Zanten op de foto zetten. Via bierviltjes, briefjes en WhatsApp berichten kwamen de korte ontmoetingen in zijn studio tot stand. Allemaal mensen voor wie het Kafé een rol speelt in hun leven. De portretten vertellen een klein verhaal over een plek die zomaar een plek lijkt, maar dat misschien wel niet is.

3. De flow van de keistad; 25 jaar Amersfoortse hiphop

Hip ho boek amersfoort

Schrijver Thijs Tomassen over dit unieke boek: ‘Van de pioniers tot de beloftes: in ‘De flow van de keistad’ vertellen ze allemaal over hun roots, over jongensdromen die uitkomen, over zelfexpressie en woordkunst, over de hoogte- en dieptepunten in hun bestaan als artiest, over hun twijfels en over de brandende verlangens die ze nog hebben. Met vaart en zonder terughoudendheid. Inderdaad, zoals alleen rappers dat kunnen.’

4. Heel Holland bakt

Kookboek Amersfoort

Alle heuse bakfans onder ons hebben geen introductie nodig, maar wat blijft het tof om te zeggen dat local Anna Yilmaz in 2019 de winnares was van ‘Heel Holland bakt’. Daar zijn wij Amersfoorters behoorlijk trots op! Voor alle thuisbakkers schreef Anna een boek vol met lekkere recepten. Het is een mix van oer-Hollandse en typisch Turkse recepten. Plus het recept van haar winnende tulpentaart.

5. Gemaakt in Amersfoort

Gemaakt in amersfoort boek

Weten wat er speelt in de creatieve industrie in Amersfoort? Benieuwd naar de belangrijkste spelers, de smaakmakers, creatieve denkers en doeners? In het allereerste ‘Gemaakt in Amersfoort-boek’ presenteren bijna 100 Amersfoortse creatief ondernemers zich. Het boek geeft een mooi beeld van wat deze Amersfoortse ondernemers allemaal te bieden hebben.

6. Diggy Dex

Diggy dex boek

Diggy Dex (rapper, liedjesschrijver en slamdichter) is een van de bekendste Nederlandstalige rappers en komt uit onze keistad. Hij werkte samen met vele grote namen en trad als eerste rapper op in een uitverkocht Carré. In het boek 'Taalkunstenaars' leer je hem kennen aan de hand van zijn lyrics. Hij laat je zien wie de persoon is die achter de artiest schuilgaat. Door de teksten zonder muziek te lezen, hebben ze opeens een andere uitwerking.

7. Nooit iets cadeau gekregen

Nooit iets cadeau gekregen boek

In dit boek komen mensen aan het woord die opgegroeid zijn in het Soesterkwartier en die ondanks, of misschien juist dankzij hun afkomst, grote dingen hebben bereikt. Wist jij bijvoorbeeld dat deze bekende Nederlanders oorspronkelijk uit het Soesterkwartier komen: wijnboer Ilja Gort, arts en schrijver Ivan Wolffers, zangeres Conny Vink, Kermisklant Coby van Voskuylen-Mol en de operettekoning Johan Heesters. Er komen ook mensen aan het woord die wellicht niet zo beroemd, maar zeker net zo succesvol zijn.

8. Amersfoort vanuit de lucht

Amersfoort uit de lucht

Een mooi kijkboek waarbij je van bovenaf de prachtigste gebouwen van Amersfoort te zien krijgt. Bij elke luchtfoto (mooi close-up geschoten) vind je een korte uitleg over de geschiedenis van het betreffende gebouw. Er blijken van bovenaf toch nog een aantal verrassingen te zijn die je anders nooit ziet.

9. Wij, Amersfoort Koningsdag 2019

Koningsdag 2019 Amersfoort boek

Wil je die fantastische Koningsdag in 2019 nog eens beleven? Dit boek is een uitgebreid verslag van die dag. Burgemeester Lucas Bolsius schreef de inleiding en er komt een verhaal van de geschiedenis van de stad in vogelvlucht voorbij. Daarna is het één en al Koningsdag. De hele wandelroute en alle bijzondere elementen die daar te zien waren worden in tekst, maar ook in beeld getoond. Met natuurlijk jullie enthousiaste Amersfoorters. Spot jij jezelf?

10. Atmosfeer

Atmosfeer boek

In oktober 2020 is het boek over het kunstenaarscollectief ATM Model Art uitgekomen. Al twintig jaar verrijken ze de festivalwereld. Het meest bekend is waarschijnlijk onze stier. Met als hoogtepunt die ene zomeravond dat de stier verdween en een dansje bleek te maken bij festival Into the Woods! Momenteel wordt er met een lokaal topteam gewerkt aan Atmosfeer. Nieuwsgierig? Je kunt het boek hier kopen.

11. Amersfoortse Muurhuizen

Amersfoort boeken muurhuizen

Een van de meest gefotografeerde plekken van onze historische binnenstad is waarschijnlijk Muurhuizen. Heerlijk om doorheen te dwalen, de geveltuintjes te bewonderen en weg te dromen bij de geschiedenis van deze huizen. Altijd al meer willen weten over Muurhuizen? Diepgaand archiefonderzoek heeft een heleboel nieuwe feiten over de bewoningsgeschiedenis aan het licht gebracht. Wie woonden of werkten er in deze prachtige panden? In dit boek worden bijna vijf eeuwen bewoners aan je voorgesteld.