Piet Mondriaan is op 1872 in Amersfoort geboren. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen, is wereldberoemd. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Op deze pagina vind je alle initiatieven rondom Piet Mondriaan. Amersfoort kleurt rood, geel en blauw.

 

En de winnaar is...

Amersfoort is naast de Keistad óók de geboortestad van Piet Mondriaan. De actie Breien voor Keien is in samenwerking met Citymarketing Amersfoort en het Mondriaanhuis. Joke Perfors is de winnaar van deze actie en je kijkt nu naar haar uitwerking.

Op de Kei zijn twee nagemaakte werken van Piet Mondriaan te zien. Joke heeft het wol helemaal zelf gespannen en gebreid. Het jij het prachtige werk al bezocht?

Lees verder

Mondriaan 150 kunstwerk

Daniël van de Haterd maakte in samenwerking met Gamma een Mondriaan kunstwerk op de muur van het Otto Scheltus pand langs Asch van Wijck straat. Loop er eens langs en fleur op van de leuke kleuren!

Lees verder
Mondriaan 150 muurschildering
  • Mondriaan 150 muurschildering

Mondriaan streetart

Ter afsluiting van het Mondriaanjaar heeft street art kunstenaar Christopher Snowden (1984) in opdracht van het Mondriaanhuis en de Gemeente Amersfoort een muurschildering gemaakt op het pand van Ine en Gerard Witteveen aan de Balladelaan 222. Het werk toont Piet Mondriaan met De Lieve Vrouwetoren in zijn rugzak. Snowden verwijst hiermee naar de Amersfoortse roots van Piet Mondriaan.

Lees verder

 

 

Kunstenaars aan zet bij belangrijke vraagstukken

In het jaar dat het 150 jaar geleden is dat Mondriaan in Amersfoort werd geboren, heeft het Mondriaanhuis initiatief genomen om, samen met The Turn Club en TwynstraGudde, kunstenaars te vragen om na te denken over belangrijke maatschappelijk vraagstukken.

Aanmelden voor informatie over TurnLabs kan eenvoudig door een Whatsapp-bericht te sturen naar telefoonnummer: 06 81 57 69 97.

Meer weten?

Of luister naar de podcast

Lees verder

 

 

 

 

Webshop van het Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis heeft een webshop met de leukste Mondriaan artikelen. Van boeken, tassen tot sieraden en decoratie voor in huis. Haal eenvoudig de leukste Mondriaan artikelen in huis!

Lees verder
Naar de shop!

 

 

Brieven aan Mondriaan

Piet Mondriaan schreef 22 brieven aan Willy Wentholt, een lerares Franse taal uit Amsterdam met wie hij vijf jaar lang een knipperlichtrelatie onderhield. De brieven die Willy Wentholt aan Mondriaan schreef schijnt hij na lezen direct weggegooid te hebben. 

Voor schrijfster Daantje Idelenburg en componist Niek Idelenburg was het ontbreken van deze brieven aanleiding om fictieve brieven te maken. Een soort Voix Humaine waarbij je de andere stem ook niet hoort.

Lees verder

 

 

 

 

Haal Mondriaan in huis - Waar in Nederland je ook bent

Check deze kast!

Deze kast is een échte PIET. 

Design: Max Kobiela

 

Lees verder

Overnachten in Mondriaan-sferen - Ervaar het jubileumjaar op de ultieme manier!

Mis niks van Amersfoort

Wekelijks de leukste to do's en hotspots in je inbox? Meld je dan aan!
Al meer dan 10.000 Amersfoort-fans gingen je voor.