Amersfoort is European City of the Year

Amersfoorters, gefeliciteerd! Onze stad is verkozen tot de beste van Europa! De jury van de Academy of Urbanism roemt de stad vanwege haar unieke erfgoed, vooruitstrevende planning en het geluk en de gezondheid van de inwoners.
 

Amersfoort stond samen met het Spaanse Estepona en het Engelse Exeter op de shortlist voor deze felbegeerde titel. De steden werden door de jury beoordeeld op factoren als stedenbouwkundige kwaliteit, sociale cohesie, duurzaamheid en het bestuur van de stad.
 
Jon Phipps van de organisatie: ,,Het welzijn en geluk van alle Amersfoortse burgers staat duidelijk centraal. Van maatregelen om de autotoegang tot het historische stadscentrum te beperken tot het aanbod van diverse en kwalitatief goede betaalbare woningen.”
 

Amersfoort begeeft zich in een mooi rijtje met andere steden die deze prijs in de wacht hebben gesleept. Onder andere Berlijn, Kopenhagen, Lissabon, Porto en Rotterdam gingen er in eerdere jaren met de titel vandoor. Hier mogen we trots op zijn!
 


 

Als vanzelfsprekend is ook burgemeester Lucas Bolsius ontzettend blij met dit nieuws: ,,Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in vijftig jaar enorm gegroeid en gemoderniseerd. Tegelijkertijd zijn de historie en de mensen altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken. Van het kleinste initiatief tot aan de verst reikende plannen voor de toekomst: Amersfoorters zijn altijd betrokken en actief in hun omgeving.”

 

Wanneer zien we jou in de beste stad van Europa?
 

 

European CIty of the Year fIetsroutes

Ben je klaar voor een fietsavontuur dat cultuur, architectuur en natuur perfect combineert? Dan zijn de European City of the Year fietsroutes door Amersfoort, de Europese stad van het jaar, jouw volgende bestemming. Fiets langs adembenemende monumenten en moderne hotspots, en ervaar de unieke mix die Amersfoort te bieden heeft.

Lees verder
Bekijk de routes

Plan je bezoek

Altijd op de hoogte en meedoen aan winacties?

Meld je dan aan! Tijd voor Amersfoort deelt de laatste updates over winkels, festivals, exposities, winacties en foodhotspots.
Meer dan 10.000 Amersfoort-fans gingen je voor.