Vol enthousiasme gooien De Lieve Vrouw en Flint hun deuren weer open. Het nieuwe theaterseizoen is hier! Wij spraken met Ingrid Melman (programmeur bij De Lieve Vrouw) en Maaike Boersma (van de afdeling Programmering bij Flint) over opkomende namen, rake verhalen en de thema’s die de theatermakers van vandaag inspireren.

Naar welke voorstelling kijken jullIe het meeste uit?

INGRID: “Naar die van de Amersfoortse actrice en theatermaker Jip Smit. Met haar voorstelling Motherland 1 heeft ze een heel nieuw genre gecreëerd. Het is een fantasy verhaal vol humor, maar het schuurt tegelijkertijd aan de actualiteit met thema’s als de man-vrouwverhouding en gender. En Jip speelt waanzinnig goed! Voor haar rol in Motherland is ze genomineerd voor de Theo d’Or, een belangrijke theaterprijs.” 

MAAIKE: “Ik vind circus een ontzettend leuk genre, zeker in het theater. Het is echt magisch! Er gebeuren dingen waarvan je denkt: hoe kan dit? Er komt van alles in samen: dans, muziek en de verwondering over wat de acrobaten allemaal kunnen met hun lichaam. Bij Flint zie je familievoorstellingen die nog leuk zijn als je 99 jaar bent, maar we hebben ook circustheater speciaal voor baby’s. Be Kind 2 van Emilie Weisse is al geschikt voor kleintjes vanaf een half jaar. Die heb ik zelf gezien met mijn kind en het was superleuk!”
 

Ingrid Melman (links) en Maaike Boersma (rechts) @ De Lieve Vrouw

Bij welke shows loopt de kaartverkoop hard?

MAAIKE: “Cabaret loopt vaak vanzelf goed. Zeker de grote namen zoals Youp van ’t Hek, Arjen Lubach en Claudia de Breij verkopen zichzelf uit. We proberen dat wel te combineren met opkomende namen. Thjum Arts, een Amersfoortse cabaretier, heeft vorig jaar zijn première van Tijdloos Genot 3 bij ons gespeeld. Dit jaar komt hij dezelfde voorstelling nogmaals spelen, maar dan als afsluiter van zijn tournee. We vinden het fijn om Amersfoortse makers ook een plek te geven.”

INGRID: “Als je naar het aanbod van De Lieve Vrouw kijkt, zie je veel nieuwe makers op het gebied van dans, toneel, muziektheater en meer. Een hoop voorstellingen zijn echt kneitergoed, maar nog vrij onbekend. Het is dan een uitdaging om de zalen vol te krijgen, maar het is altijd de moeite waard om voortrekker te zijn!”
 

Welke thema’s kunnen we terugzien in het huIdIge theateraanbod?

INGRID: “We werken sinds een paar jaar vanuit drie kernthema’s, namelijk klimaatverandering; diversiteit en inclusie; en democratie, vrijheid en mensenrechten. Een kwart van ons programma heeft een relatie met een van deze thema’s. Een voorbeeld hiervan is de dansperformance This is not a dance 4 van Nastaran Razawi Khorasani. Nastaran staat in contact met choreografen en dansers in Iran, waar een dansverbod geldt. Haar voorstelling is een ode aan het lichaam dat wil bewegen.” 

MAAIKE: “Bij Flint besteden we onder andere aandacht aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, bijvoorbeeld met de voorstelling De plantage van onze voorouders 5. In de gelijknamige podcast gaat Maartje Duin op zoek naar het verleden van haar familie die een aandeel had in een Surinaamse plantage. Tijdens deze zoektocht komt ze in contact met een nazaat van tot slaaf gemaakte mensen die hebben gewerkt op deze plantage. Over dit gedeelde verleden maakt het theatergezelschap Orkater nu een muziektheatervoorstelling.”

Sommige voorstellingen worden geprogrammeerd onder de naam ‘De Lieve Flint’. Hoe ziet deze samenwerking eruit?

INGRID: “In februari komen we bij elkaar. Dan kijken we: wat heeft De Lieve Vrouw geprogrammeerd, wat staat er bij Flint op de planken en welke voorstellingen passen bij beiden? Die producties zetten we in het gezamenlijke aanbod. Zo promoten we voorstellingen van de ander die ook interessant zijn voor ons eigen publiek. Daarnaast hebben we nu een pilot waarbij De Lieve Vrouw en Flint gezamenlijk een programma hebben samengesteld voor het ICOONtheater in Vathorst.”

MAAIKE: “Op 15, 16 en 17 september is het openingsweekend. Daarna volgt een seizoen met cabaret, muziek en jeugdvoorstellingen. Er zitten grote namen tussen, zoals Shirma Rouse, Spinvis en Kiki Schippers met band.”
Ingrid: “De peutervoorstelling WAS (2+)6 van de Amersfoortse maker DIES, is echt een aanrader. Dit stuk gaat over het proces van ‘de was doen’ en is heél bijzonder! Het decor, gemaakt van natuurlijke materialen, is ook prachtig! Na afloop mogen kinderen nog een halfuur ‘naspelen’ op de toneelvloer.”

Speeldata

1  Motherland – Jip Smit | Wo 25-10 @ De Lieve Vrouw
   Motherland - Katinka strikes back – Jip Smit (vervolg) | Wo 17-04 @ De Lieve Vrouw
Be Kind (0,5+) – Emilie Weisse | Za 21-10 @ Flint
3  Tijdloos Genot – Thjum Arts | Za 17-02 @ Flint
This is not a dance – Nastaran Razawi Khorasani | Vr 13 & Za 14-10 @ De Lieve Vrouw
De plantage van onze voorouders – Orkater | Wo 15-11 @ Flint
WAS (2+) – DIES | Zo 15-10 & Zo 21-01 @ De Lieve Vrouw | Zo 26-05 @ ICOONtheater 

Meer theater?

Meer theater?

Op onze theaterpagina vind je voorstellingen van alle theaters in de stad. Lach tot je buikpijn hebt bij een cabaretvoorstelling of pink een traantje weg bij een meeslepend drama. 

Many pastabilities

Many pastabilities

Farfalle, penne, tagliatelle, spaghetti… Oftewel pasta! Hier eet jij de beste pasta's - voor of na - jouw bezoek aan het theater. 

Do it yourself

Do it yourself

Helemaal geïnspireerd? Ga zelf creatief aan de slag tijdens een workshop. Van zelf cocktails shaken tot aan schilderen of je eigen tas bedrukken.