Volendam wordt jaarlijks overspoeld met busladingen vol met toeristen. Niet echt ontspannen om zo te genieten van visserij, klederdracht en musea. Gelukkig hebben wij vanuit het mooie Amersfoort een mooi alternatief: Spakenburg. Hier vind je traditionele botters in de oude ambachtelijke haven en een prachtig museum met een tentoonstelling over het boerenleven en de authentieke klederdracht. Ook zijn er genoeg plekken om een lekker visje te happen. Met een afstand van zo’n 17 kilometer is dit ook nog perfect te doen op de fiets! 

We nemen je mee voor een dagje Oer-Hollandse historie. Fietsend van Amersfoort naar Spakenburg, volgen we de rondingen van de rivier de Eem, vroeger een waterweg die gebruikt werd voor de handel van textiel en bier. 

Eerste stop: Het Lokaal

Spakenburg fietsroute Het LokaalOm de Amersfoortse beleving kracht bij te zetten, hebben we een eerste stop bij Het Lokaal in de route opgenomen. Hier kun je heerlijke biologische, lokale producten kopen voor een smakelijke picknick onderweg. De uitzichten nodigen uit om een kleedje neer te leggen of zelfs een zomerse duik in het water te nemen als het zonnetje schijnt. De route voert je langs weilanden, watervogels en betonnen bunkers overgebleven uit de oorlog. 

Het sfeervolle Spakenburg

Foto's spakenburg fietsroute bottersAangekomen in Spakenburg bezoek je natuurlijk Museum Spakenburg. In de zomer kun je zelfs een vaart maken met de museumbotter! Een uur lang zeilen over de voormalige Zuiderzee. Het kleine sfeervolle dorp bezit een grote variatie aan (vis)restaurants en cafés. 

Nadat je je ogen (en buik) de kost hebt gegeven, kun je voldaan aan de terugweg beginnen. Dat kan natuurlijk met de fiets, maar nog leuker is het om op de fietsboot van de Eemlijn te stappen!

Neem de fietsboot

Spakenburg fietsroute Fietsboot EemlijnOp woensdag en zaterdag vertrekt de fietsboot om 14.15 uur vanaf de westelijke pier van de nieuwe haven in Spakenburg: hoe comfortabel is dat! Eenmaal aan boord, zet je je fiets beneden in het ruim en zoek je een plekje uit op het bovengelegen dek. 

De schipper start de motor en genieten maar! Heerlijk met je hoofd in de wind onder het genot van een koud verfrissend drankje. De vaart zorgt voor totale ontspanning maar als je na verloop van tijd weer toe bent aan beweging kun je in Soest weer aan wal stappen. Je passeert de Eemlijn, zwaait nog even… en dan kun je weer genieten van het briesje langs de waterkant.  

Sluit je fietstocht goed af

spakenburg fietsroute Ijs van vitelliWeer aangekomen in Amersfoort sluit je graag af met het handgemaakte ambachtelijke ijs van IJs van Vitelli. De vintage benzinepomp verklapt de historie van dit oude kleine pandje. Op het terras nog even nagenieten van een dag vol cultuur, beweging en historie. 

Dit wil jij ook!

Foto's spakenburg fietsrouteWat denk je ervan?! Is deze fietsroute wat voor jou? De twee fietsroutes kun je hieronder bekijken én downloaden.

Deel 1     Deel 2