Headerfoto: Richard Stronks

World Coming Out day wordt jaarlijks gevierd op 11 oktober. Deze dag steunt Amersfoort haar bewoners, ALLE bewoners. Gay, hetero, en iedereen ertussenin. Liefde is liefde. Er is in Nederland geen wet die jou veroordeelt als jij iemand liefhebt van hetzelfde geslacht. Of als je simpelweg niet weet wat je seksuele voorkeur is. Hoe identificeer jij jezelf. Hoe geef je jezelf een plekje op deze wereld? Dat jij bent wie je bent? Om te benadrukken dat Amersfoort geen onderscheid maakt in de liefde, is er op 30 september een mooi regenboog zebrapad aangelegd. En daar zijn we trots op! 

In samenwerking met Stichting Keistad Fietsfestival hebben we een mooie regenboog fietsroute, de “Rainbow Ride” gemaakt. De route, zeg maar gerust dagtocht, van 75 kilometer brengt je langs de zebrapaden, fietspaden, kroegen en monumenten die de vrijheid in liefde vertegenwoordigen. 

Stap direct op de fiets
Of lees eerst de blog

Rainbow Ride

Blog rainbow ride Amersfoort - regenboog
We starten bij de Onze Lieve Vrouwetoren om vervolgens langs wat kleurige highlights de natuur in te fietsen. Bij De Vlasakkers fiets je langs het spoor over een stuk fietsroute van “De Stijl” naar Utrecht. Water, polders en bossen zorgen voor rust en ontspanning tussen de stedelijke drukke gebieden. Voorbij Houten passeer je (via vogelgebied Nieuw Wulven) Fort bij Vechten, waar je het Waterlinie museum kunt bezoeken. Kom erachter hoe dit fort onderdeel was van de Hollandse waterlinie en Stelling van Utrecht. Gaaf! 

Aangekomen in Zeist fiets je via de slotgracht van Slot Zeist door de verrassend leuke en gevarieerde winkelstraat, de Slotlaan. Uiteraard fiets je terug langs de Leusderheide en door landgoed Den Treek. In Amersfoort kun je heerlijk neerploffen op één van de terrasjes in de binnenstad. 

Kroegen op de route
Blog rainbow ride Amersfoort kroegen

Waar kun je nu “roze” stappen? In onze Keistad kun je terecht bij Gay Café Lapart, Café Koetje en J&D. Eigenaar Maicel van den Heuvel van Lapart, zet zich al jaren in voor de gay community. Hij heeft in de stad naam gemaakt met de organisatie van de Gaypride Amersfoort en de Rainbow run. J&D en Café Koetje worden beide uitgebaat door Derk Koetje en Jasper Moerdijk. Het verschil? Café Koetje is een feest- en jongerencafé waar iedereen terecht kan. J&D is een klassieke nachtclub met een leeftijdsgrens vanaf 21 jaar. 

Kleine notitie voor alle fietsers
Blog rainbow ride Amersfoort toren met vla

Doordat deze fietsroute door de centra van steden gaat, kan het voorkomen dat je soms enkele meters even van de fiets moet stappen in verband met een voetgangersgebied. Veelal is dit zo gedurende winkeltijden. Let op de geldende verkeersregels, maar geniet bovenal van al het moois onderweg. Veel fietsplezier!

Stap op de fiets en volg de route

Regenboog highlights onderweg
Blog rainbow ride oversteekplaats

1. Regenboog oversteekplaats: bij de Stadsring ter hoogte van de Utrechtseweg, Amersfoort
2. Gekleurde regenboog betonnen “poefjes”: Stationsplein, Amersfoort 
3. Langste regenboog fietspad van Europa: Heidelberglaan/Padualaan, Utrecht
4. Bodytalk LGBT+ Bar: Oudegracht 64, Utrecht
5. Café Kalff: Oudegracht 47, Utrecht
6. Regenboog zebrapad: St. Jacobsstraat kruising met Vredenburg, Utrecht
7. Homo monument: Domplein, Utrecht
8/9/10. Regenboog zebrapad: Schakelstede, Noordstedeweg, Voorstede, Nieuwegein
11. Regenboog zebrapad: Houten
12. Regenboog zebrapad: Korte Steijnlaan (nabij Slotlaan), Zeist
13. Gay Café Lapart: Hof 6, Amersfoort
14. Café Koetje: Hof 17A, Amersfoort
15. J&D: Hof 18, Amersfoort