Houd jij van gevarieerde activiteiten, met kleine ontdekkingen en lekkere hapjes en drankjes? Dan is de Mondriaan 150 fietsroute helemaal wat voor jou! Met een mix aan historie, natuur en lokale partners, passeer je locaties die de innerlijke mens verwennen. Het rondje van 20 kilometer laat ook de creativiteit van Amersfoort zien. Om vervolgens weg te dromen bij een duin- en bomenlandschap met kleurrijke kunstwerken van fietsroute “De Stijl”. Waar we deze route starten? Bij het Mondriaanhuis uiteraard! Fiets je mee? 

Ga direct naar de Mondriaan 150 fietsroute
Of laat je eerst inspireren en lees de blog

Tijd om te gaan fietsen

Op een zonnige, frisse dag stapt Imke van de Venne van WOOD you reCYCLE op haar oerhollandse Gazelle om in de voetsporen van Mondriaan te fietsen. Ze start met een intense dosis aan Mondriaan kunst en weetjes bij het Mondriaanhuis. Het kubisme, kunststroming “De Stijl”, strakke lijnen en primaire kleuren… Dat is waar de wereld Mondriaan van kent.

Hij begon zijn carrière echter als landschapsschilder, dus ontbreekt een mooi landschap niet op deze kunstzinnige fietsroute. Diverse thema’s passeren de revue. De fietsroute is geschikt voor iedereen met een gemiddelde conditie (of e-bike). Het klimmetje op de Aletta Jacobslaan, aan het eind van de route is een pittige. De rest van de route is vlak.

Lokale lekkernijen

Lekkernijen, daar wordt menig mens blij van. Op de route liggen dan ook tussenstops die de innerlijke mens goed verwennen. Wat dacht je van een dosis romige chocolade van Dr. Chocolate? Letterlijk bijtanken bij het oude tankstation IJs van Vitelli waar je kan opladen met ambachtelijk ijs?

rock city fietsroute mondriaan 150

Een tussenstop bij onze moderne pioniers in de brouwwereld van bier; Rock City Brewing. Een vol rood wijntje bij Zuster Margaux? Of ga je voor een uitbreidere lunch bij het Berghotel? Kortom: genoeg lekkers op de route.

Kunst om te kijken en te ervaren

Onderweg passeer je diverse musea en minder voor de hand liggende urban arts. Waar het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en 033fotostad in het Rietveldpaviljoen inmiddels welbekende moderne ontmoetingsplaatsen zijn voor de kunstliefhebber, kan de meer speelse bewoner van de stad ook genieten van urban artworks.

Werken als de stalen Stier, een schilderkunstwerk van opkomend kunstenaar Bram Ravenhorst en de pilaren in stad en natuur van fietsroute De Stijl zijn verwerkt in deze 20 km lange fietsroute. Kunstenaar Cornelis Bos heeft ook wat moois gepresenteerd in zijn ruit. Daar wandel je langs de Eem even langs als je een ijsje gescoord hebt.

Wil je graag zelf creatief de handen uit de mouwen steken? Stop dan bij keramiek studioZAND, de authentieke drukkerij van Letterpers en hun Stadsatelier of de Katoendrukkerij in de Volmolen

Historie

Gezien Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan 150 jaar geleden geboren werd op 7 maart 1872, kun je niet voorbij gaan aan de historische kant van dit verhaal. Als je over de autovrije Korte gracht loopt, waan je je in het verleden. Met haar romantische grachtje en eeuwenoude huizen met smalle straten. Amersfoort barst van romantische doorkijkjes en gezelligheid.

De statige Sint-Joriskerk, eeuwenoude marktpleinen en cafeetjes, waar ook vroeger muziek te horen was en bier gedronken werd. Mondriaan hield van Jazzmuziek. Laat Miles op de Hof, nu zo’n gezellig Jazzcafé zijn, waar Mondriaan in zijn tijd wellicht ook van had kunnen genieten. Nu kan jij even wegdromen bij de klanken van de bas, piano en blaasinstrumenten. Mondriaan woonde zijn eerste 8 levensjaren in Amersfoort, waar hij al vroeg de liefde voor tekenen en kunst van zijn vader mee kreeg. 

Landschappen

Een van de thema’s in de oudere werken van Mondriaan waren landschappen en vergezichten. Bomen wuivend in de wind, kalveren die grazen in de weide, of heuvellandschappen met idyllische dorpjes die hij vastlegde in zijn periodes in het buitenland.

Om even aan de drukte van de stad te ontsnappen zoek je de natuur op. De prachtige bossen en duinen ten westen van de stad. Hier kom je tot rust in de stilte van de natuur. Geniet van dit rondje bewegen en ontspannen.

Volg de Mondriaan 150 fietsroute


Bezoek alle partners van Mondriaan 150 die op of langs deze fietsroute liggen:

1.     Mondriaanhuis (Kortegracht 11)

2.     Dr. Chocolate (Mooierstraat 8, te voet)

3.     Café Miles (Jazz , Hof 25)

4.     Sint-Joriskerk (Hof 1)

5.     De Stier (bij de rotonde aan het einde van Kamp)

6.     De Katoendrukkerij Volmolen (Plantsoen Noord 2)

7.     Kunsthal KAdE (Eemplein 77)

8.     studioZAND (Oude Fabriekstraat 21)

9.     Stadsatelier van Letterpers (Oude Fabriekstraat 18)

10.  IJs van Vitelli (Kwekersweg 7)

11.  Cornelis Bos (Grote Koppel 15)

12.  Broedplaats Oostwest / schilderkunst Bram Ravenhorst (Geldersestraat 524)

13.  Rock City Brewing (Mijnbouwweg 15)

14.  Bospad korte duinen (stukje natuur start bij Utrechts Landschap naast Amersfoortse Mixed Hockeyclub en Bosbad Amersfoort)

15.  Kunstwerk Utopie De Stijl fietsroute (De Birkt, Monnikenboschweg)

16.  Kunstwerk Hoefdier De Stijl fietsroute (tegenover Cavaleriemuseum Barchman Wuytierslaan 198) 

17.  Berghotel (Utrechtseweg 225)

18.  Kunstwerk Chogokin De Stijl fietsroute (Barchman Wuytierslaan 26-28 naast NS station Amersfoort CS)

19.  Rietveldpaviljoen (Zonnehof 8)

20.  Zuster Margaux (Kleine Haag 2)

21.  Mondriaanhuis (terug bij start)