De Amersfoortse Alisson Simmonds weet alles over fair fashion en groener leven. Haar ervaringen en ontdekkingen deelt ze op haar populaire Instagramaccount en blog A Sustainable Mess. Ze is altijd op zoek naar nieuwe duurzame adresjes. Wil jij ook groener leven? Speciaal voor jou deelt Alisson haar Amersfoortse favorieten

Foto header: Yenis Vega

Bezoek de lokale markt

Het liefst bezoekt Alisson wekelijks de markt. Niet alleen omdat je er zero waste kunt kopen, maar ook vanwege de sfeer. Met haar man en dochter langs de kramen struinen, om daarna samen een koffie te drinken is voor hen dé perfecte manier om het weekend in te luiden. Producten kopen op de markt vraagt soms wel om een afweging. Want kies je voor biologisch, zero waste of ga je juist voor lokaal? Alisson bekijkt steeds opnieuw wat op dat moment voor haar het zwaarst weegt. De keuze die ze maakt hangt af van het product.

groener leven De marktFoto: Marisa Elisa

Twee andere favorieten die ze graag tipt zijn Het Lokaal en De Nieuwe Graanschuur. Je vindt er biologische streekproducten en kunt er verpakkingsvrij winkelen. Bovendien hebben ze er veel vegan opties, wat Alisson een grote plus vindt. Zij geniet er graag van een kop koffie en lunch.

Blur your life

Alisson’s favoriete hangout is conceptstore Blur. Ze hebben een ruim assortiment producten waar goed over nagedacht is. De items zijn veelal lokaal, hebben een inspirerend verhaal en zijn duurzaam. Ook zijn ze allemaal met heel veel zorg uitgekozen en echte eyecatchers. Je kunt bij Blur ook terecht voor een kop koffie (lokaal gebrand) en een lekkere (vegan) lunch, wat Alisson dan ook graag doet met haar gezin.

Fair fashion en kringloopshoppen

groener leven shoppen
Omdat er al zo ontzettend veel mooie kleding is, shopt Alisson het liefst tweedehands. Haar favoriete Amersfoortse adresjes zijn: Kringloop Amersfoort, Secondlifestyle, Vint en Kringloop Red een Kind. Het leuke van tweedehands shoppen vindt Alisson dat ze sneller dingen koopt die buiten haar comfortzone liggen. De kleding is namelijk niet zo duur. Bevalt het niet? Dan breng je het terug en kan iemand anders er blij van worden. Het helpt haar om te experimenteren met verschillende stijlen.

Zo vind je de echte pareltjes

Kringloopshoppen is soms wel een kunst. Alisson’s geheim om de echte pareltjes eruit te pikken zijn: neem water en een snack mee (vooral als je de vintage-winkels-route gaat doen). Zorg voor een leeg hoofd en een open mind. Je weet van tevoren niet wat je zult vinden. Hoe vastomlijnder jouw idee, hoe lastiger je die ene schat vindt. Sta open voor alles en vertrouw erop dat je gaat vinden wat voor jou is en durf te experimenteren. Probeer eens iets nieuws of maak een gekke combinatie. Het kost geen fortuin, dus een miskoop is niet zo verschrikkelijk.

Zoek je nieuwe kleding die verantwoord is gemaakt? Alisson tipt Boetiek033. Zij verkopen verschillende duurzame merken. En ze hebben niet alleen kleding, maar ook prachtige spulletjes en kraamcadeaus.

Wil jij graag een meer duurzame kledingkast? Deze zeven tips van Alisson helpen je daarbij:

  1. Kies voor tijdloze items.
  2. Vraag jezelf af of je het écht nodig hebt.
  3. Past het bij wat je al hebt.
  4. Ga je het vaak dragen.
  5. Koester je kleding en wees er zuinig op. Het is met aandacht gemaakt.
  6. Shop eerst in je eigen kast en bekijk je kleding stuk voor stuk. Leg apart wat je weinig draagt. Alisson zoekt deze kledingstukken vervolgens op Pinterest, om te zien hoe je het leuk kunt combineren. Zo doet ze inspiratie op voor nieuwe combinaties.
  7. Let op kwaliteit en kies voor natuurlijke materialen zoals: katoen, linnen, bamboe, hennep en andere natuurlijke stoffen.
    Goed om te onthouden: wees niet te streng voor jezelf wanneer je je kledingkast wil verduurzamen. Zo’n verandering kost tijd.

Madiba

groener leven gezinFoto: Jesje Veling Photography

Alisson komt ook graag bij Projecthuis Madiba. Je kunt er fijne workshops volgen over duurzaamheid, er zijn natuurlessen voor kinderen, ruilmiddagen voor kinderkleding, ze hebben een uitgebreide kledingbank met kinder-, dames- en herenkleding en organiseren nog veel meer toffe activiteiten. Het is volgens Alisson echt een familieplek waar je gezellig kunt lunchen en dineren. Ze hebben diverse vegan opties en koken met lokale en biologische ingrediënten. Ook kun je er fijn werken.

Vegan eten

Omdat vegan uit eten gaan met je gezin best een uitdaging kan zijn, volgen hier Alisson’s favoriete restaurants in Amersfoort. Bindicafé, hét veganistische restaurant in Amersfoort met diverse superlekkere gerechten. Bij House of Thailand hebben ze keuze uit veel volwaardige vegan opties, net als bij The Streetfoodbar . Alisson hoopt ze dat er nog veel meer restaurants in Amersfoort bij zullen komen met een ruime keuze in vegan eten.

Tip: lees ook de blog 7x Verrukkelijk vegan food in Amersfoort

Bootje varen

groener leven bootje varen
Alisson gaat graag de natuur in. Haar nieuwste favoriet is kanoën via Kantje Boord in Amersfoort. Want, zo zegt ze: je ontdekt al varend een stukje natuur in de stad en ziet Amersfoort eens van een andere kant. Ga je samen met een vriendin varen dan heb je lekker veel tijd om te praten, want je bent al gauw twee uur bezig. Wat erg fijn is in een tijd waar iedereen druk is en je elkaar soms te weinig spreekt. Na een tochtje op het water ben je weer helemaal bijgepraat. En het is ook best spannend; val je eraf of niet?