Zin in een rondje kunst in Amersfoort? Maak er een tourtje van! Van historische parels tot hedendaagse blikvangers, van betoverende schilderijen tot gigantische bouwwerken. Amersfoortse kunstkenner Adinda van Wely wijst ze allemaal aan.

‘Kunst is overal. Dat maakt Amersfoort magisch’

Patsboem. Ze haalt het moment zo weer voor zich. Een jonge Adinda staat in Parijs oog in oog met ‘Vrouw met parasol’. “Dat schilderij van Monet raakte me zo erg dat ik dacht: misschien is kunst wel de weg voor mij”, vertelt Adinda. Het kunstpad bleek de juiste route. Momenteel werkt de Amersfoortse bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast is ze een van de oprichters van Blauwdruk, een initiatief dat een platform biedt aan lokaal kunstenaarstalent. Vandaag is Adinda onze gids!

Adinda bij Museum Flehite & de Koppelpoort

Beste. Gids. Ever!

Voor vertrek nog even dit: “De moeilijkste vraag is: wat is kunst? Het heeft in elk geval altijd te maken met een ingreep van de mens. Hoewel, olifanten kunnen tegenwoordig ook geweldig schilderen. Voor mij is kunst iets wat gemaakt wordt met als bewust doel om verwondering voort te brengen. De uitkomst kan inspireren en verbazen. Je leert er hoe dan ook van, zelfs als je het niet mooi vindt.”

Gluren

Mike Bink FotografieKunsthal KAdE door Mike Bink Fotografie

Eerste halte op de Adinda Art Tour™: Kunsthal KAdE aan het Eemplein. “Elke drie maanden is hier een tentoonstelling met kunstwerken in bruikleen. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend. Hun expo’s hebben lef en durven zowel kritisch als esthetisch te zijn.”

Nu we toch in de buurt van het creatieve centrum zijn: gluur even naar binnen bij de werkplaatsen van ATMosphere en Kunsthuis Glue. “Heel tof om een kijkje achter de schermen te nemen. Op andere locaties zijn werken af, maar hier is het nog rauw en ruw”, vertelt Adinda.

Pop-up

Op naar het centrum, via de Koppelpoort naar Museum Flehite. "Een historisch museum met eigen collectie. Hier hangt het schilderij ‘Zicht op Amersfoort’ van Matthias Withoos. Dat is zo’n beetje de Nachtwacht van onze stad, groots en indrukwekkend.”

Adinda in de elleboogkerk bij de expositie BAKSTEEN | BRICK

Op steenworpafstand treffen we in de Elleboogkerk een pop-up expo aan. Adinda: “Deze ruimte leent zich voor heel hoge kunstwerken. Als hier muziek wordt gespeeld, hoor je dat geweldig galmen.”

Piet & Gerrit

Het Mondriaanhuis

Na het centrum te zijn doorgestoken, arriveren we bij het Mondriaanhuis. Adinda: “Je reist hier door Mondriaans kunststijlen en leven, maar ze kijken ook verder dan de kunstenaar. Het museum koppelt het heden met het verleden.”

De laatste halte: het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof. Toptip van Adinda: “Vergeet niet om onderweg omhoog te kijken. De architectuur in Amersfoort is net zo interessant als de kunst! Daarover gesproken: het Rietveldpaviljoen is in 1959 ontworpen door architect Gerrit Rietveld. Nu is het de thuisbasis van 033fotostad. Grote kans dat er een expo is als je langsloopt. En als er niks is, loop je een rondje om het gebouw heen!”