Jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen de stad Amersfoort. Zij komen vooral voor de prachtige binnenstad met haar rijke historie, unieke winkels en bruisende horeca. 

Amersfoort kreeg stadsrechten in 1259. Inmiddels heeft Amersfoort meer dan 160.000 inwoners

Hoe is Amersfoort ontstaan?

Amersfoort dankt haar naam aan de rivier waarlangs zij is ontstaan: de Eem (vroeger: Amer). Als doorwaadbare plaats (voorde) aan de Eem werd ze aan in de Middeleeuwen een regionaal handelscentrum. 

Lees verder

Het Mirakel van Amersfoort

In 1444 gebeurde er iets bijzonders. In de grachten van Amersfoort werd een Mariabeeldje gevonden dat allerlei wonderen leek te veroorzaken. Binnen no-time was dit beeldje wereldberoemd en kwamen pelgrims van heinde en verre om hun gebeden te laten vervullen. Amersfoort was toen al een toeristische trekpleister!

 

 

Van de giften van de pelgrims is de Onze Lieve Vrouwerkerk gebouwd. De toren is nog altijd het hoogste gebouw van Amersfoort en vanuit alle hoeken zichtbaar. Wist je dat je de toren ook kunt beklimmen? Je hebt dan het mooiste uitzicht over de stad en regio. Bij goed weer kun je zelfs Utrecht of Amsterdam zien liggen in de verte! 

MuurhuIzen

De stad groeide in deze periode snel. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten waardoor er een stadsmuur kon worden gebouwd. Amersfoort groeide rond 1500 echter zo snel dat uitbreiding nodig was en er werd besloten om een tweede stadsmuur te bouwen waardoor de stad in oppervlakte kon verdubbelen.
 
De eerste, binnenste, stadsmuur werd afgebroken en van de kostbare stenen werden statige huizen op diezelfde plek gebouwd. Deze cirkelvormige straat heet heel toepasselijk ‘Muurhuizen’ en is één van de mooiste, meest fotogenieke straten van Nederland. Absoluut een bezoek waard. 

Lees verder

Koppelpoort

Onderdeel van de tweede stadsmuur is de wereldberoemde Koppelpoort: de enige gecombineerde land- en waterpoort die nog in Nederland bestaat. Honderdduizenden treinreizigers vergapen zich maandelijks aan dit plaatje. Je kunt de Koppelpoort ook bezoeken onder leiding van een gids. Bijzonder zijn de grote middeleeuwse raderen die werden gebruikt om de waterpoort te openen of sluiten. Dat werd vroeger door gevangenen gedaan als een soort taakstraf. Leuk weetje: hier is de term ‘raddraaier’ van afkomstig! 

 

 

Handel en voorspoed

Historische figuren

Garnizoensstad

In de negentiende eeuw was het afgelopen met de tabaks- en textielindustrie in Amersfoort, maar de stad vond nieuwe bronnen van inkomsten. Centraal gelegen in Nederland werd Amersfoort een belangrijk spoorwegknooppunt. Naast het station kwam een grote werkplaats waar treinstellen werden gemaakt en onderhouden. Daarnaast was ruimte voor een nieuwe wijk waar honderden arbeiders en hun gezinnen konden wonen: het tegenwoordige Soesterkwartier. De Wagenwerkplaats is een mooie industriele locatie geworden waar je nu terecht kan voor events, lunch of klimmen in de Boulderhal.

 

 

In die periode werd vanuit Amersfoort ook Nederland in kaart gebracht. De Onze Lieve Vrouwetoren gold als het officiële middelpunt van Nederland voor alle kadastrale metingen.

 

Centraal in Nederland met een goede spoorverbinding én direct grenzend aan bossen, heide, heuvels en polder bleek Amersfoort ook erg geschikt voor oefeningen van het Nederlandse leger en als gauw was Amersfoort de belangrijkste garnizoensstad met veel cavalerie. Het Cavaleriemuseum is nu te bezoeken om meer te weten te komen over deze historie van Amersfoort.

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen honderdduizenden – veelal Belgische – vluchtelingen naar het neutrale Nederland. In de garnizoens, barakken en tentenkampen werden in Amersfoort tienduizenden vluchtelingen tegelijk opgevangen. Het door deze vluchtelingen gebouwde Belgenmomument (het grootste herdenkingsmomument van Nederland) is hier nog een tastbaar aandenken aan.  

 

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, wat op de grens van Amersfoort en Leusden ligt, herrinert aan de ongeveer 47.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het concentratiekamp in Amersfoort was sprake van een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.

 

 

Amersfoort nu en in de toekomst

Tegenwoordig staat Amersfoort bekend als ‘groeistad’. Sinds de jaren ’80 is de stad uitgebreid met enkele nieuwe woonwijken, waarvan met name Kattenbroek wereldberoemd is geworden om haar unieke, speelse architectuur.  

Het is een bruisende stad waar iedere week wel een evenement plaatsvindt. De betrokkenheid van de inwoners is groot: geen stad in Nederland heeft zoveel inwoners die zich als vrijwilliger inzetten voor het verenigingsleven of hun leefomgeving. Amersfoorters zijn dan ook drukke baasjes: veel inwoners combineren een baan met de zorg voor gezin of familie.

Lees verder

Daarnaast zijn ze ook in hun vrije tijd volop in beweging: Amersfoorters sporten het meest van alle Nederlanders! Ook in de tegenwoordige tijd kan men spreken van Het Mirakel van Amersfoort: de stad staat op de eerste plaats van de sociaal-economische index van de Atlas voor Gemeenten dankzij een hoge arbeidsparticipatie, lage (jeugd-)werkloosheid en een grote sociale cohesie.  
 
Een oude stad met veel historie, maar met een jonge bevolking. Een stad die niet bekend staat als universiteitsstad, maar wel met een zeer goed opgeleide beroepsbevolking. Waar jaarlijks meer dan een miljoen toeristen op bezoek komen, maar die absoluut niet toeristisch aanvoelt: hier barst het centrum nog van de zelfstandige ondernemers, unieke winkelconcepten en gastvrije horeca. Ervaar het zelf! 

Wil je meer lezen over de Stad, de Mensen en de Ziel van Amersfoort. Lees dan inspirerende achtergrondverhalen en interviews op Wij Amersfoort.
 

De leukste dingen om te doen

LAST VAN FOMO?

Nooit meer met onze nieuwsbrief! Meld je aan en ontvang wekelijks de leuke activiteiten, hotspots en winacties in je inbox.
Meer dan 10.000 Amersfoort-fans gingen je voor.