KAdECafé

Kunstenares Tubien van Wulften zegt over haar video-installatie:

"Als mens zijn we vaak verwijderd van de natuur. Zeker in een stad ben je niet bezig met de natuur. Je trein of je volgende afspraak halen op tijd is al een hele opgave. Echter is er veel rust te vinden midden in de stad als je maar goed kijkt. De Eem is niet een ding, het is een levende energie. Iets waar je rust, inspiratie en hoop uit kunt putten.

 

Stel ik mag de Eem een stem geven, hoe ziet dat er uit? Daarvoor moet je eerst de Eem worden. Wat voel je dan? Wat zíé je? Wat voor ‘persoonlijkheid heeft de Eem? Wat kunnen wij als mensen leren van de Eem?"

 

Deze vragen werden het uitgangspunt van Kunstenaar Tubien van Wulften. De andere kijk op de stad die ze mocht geven met deze opdracht is haar op het lijf geschreven. Naast het kunstenaarschap is ze ook enorm gepassioneerd duiker met haar liefde voor water en het onderwaterleven. Ze is letterlijk in de Eem ondergedoken en ervaarde rust midden in de stad.

 

‘Door de Eem ben ik écht van Amersfoort gaan houden’.

 

Met deze video-installatie begint de volgende fase van een groter project over de rivier de Eem en de Eemhaven, dat in de loop van vorig jaar al begonnen is. Hiervan is Eugene Zaaijer de organisator. Met dit project vragen de Stichting Vrienden van de Eemhaven, Stichting Industrieel Erfgoed Stad Amersfoort en het Projectenatelier van de Hogeschool Utrecht Amersfoorters na te denken over hoe de Eem telkens verandert in de stad.

 

En vooral; hoe willen we als stadsbewoners in de toekomst deze rivier gebruiken? Over een aantal weken wordt deze presentatie gevolgd door een nieuwe projectie langs de Kleine Koppel en zullen SVE en SIESTA hun inspiratieboek publiceren.