Tentoonstelling Aan het Gein | Mondriaanhuis

Contact

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
Plan je route

vanaf jouw locatie

Het Gein bij zonsondergang - Foto: Dannis van der Heiden

Expositie 'Aan het Gein' toont de schoonheid van het landschap rond deze kleine rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en Dannis van der Heiden.

Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Het meandert door ee…

Expositie 'Aan het Gein' toont de schoonheid van het landschap rond deze kleine rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en Dannis van der Heiden.

Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Het meandert door een oer-Hollands landschap van water en weiden, boerderijen en molens. Het is een bijzonder gebied, waar Piet Mondriaan (1872-1944) aan het begin van zijn artistieke loopbaan vaak te vinden was. Regelmatig trok de kunstenaar er met de fiets op uit om aan het Gein te schetsen en schilderen. Het landschap net buiten Amsterdam (zijn toenmalige woonplaats) inspireerde de nog jonge schilder steeds weer om te experimenteren met kleur, lichtval en compositie. Tussen 1905-1907 was het landschap rond het Gein vrijwel het enige dat Mondriaan schilderde. Hij maakte in die periode meer dan honderd werken langs de rivier. 

Het Gein inspireert ook vandaag de dag schilders en fotografen, die ieder op eigen wijze de natuur en sfeer van dit mooie stukje Nederland vastleggen. De expositie Aan het Gein in het Mondriaanhuis toont deze zomer de schoonheid van de rivier net alleen gezien door de ogen van Piet Mondriaan, maar ook van Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en Dannis van het Heiden.

Annemieke Harkema

woont en werkt in Amersfoort, maar groeide op in Abcoude, waar ze als echt buitenkind vaak naar het riviertje trok. Hier begon de fascinatie voor het Gein, die zowel in haar leven als haar kunst niet meer is weg te denken. In haar atelier werkt Annemieke Harkema (1958)  haar op locatie gemaakte schetsen uit tot expressieve tekeningen met houtskool, potlood of aquarelverf. Harkema bouwt haar werk laag voor laag op in een stijl die los is en tegelijk ook heel precies. Die nonchalante trefzekerheid vraagt opperste concentratie. Het duurt soms enkele dagen voordat de eerste lijnen op papier staan.

Anna Khodorovich 

Ook in het werk van Anna Khodorovich (1974) zien we het Gein terug. Deze kunstenaar werd geboren in Rusland en woont en werkt sinds 2004 in Nederland. Zij schildert het allerliefste buiten, waar de voortdurend veranderende natuur haar steeds weer boeit. Vanuit haar atelier in Amsterdam fietst de kunstenaar - net als Mondriaan ruim honderd jaar geleden - regelmatig naar het Gein om daar aan de waterkant te schilderen. Om het moment te vangen werkt Khodorovich snel; de werken die zij buiten schildert zijn in één schildersessie klaar. Met sprekende kleuren en een losse verftoets legt ze een persoonlijke interpretatie van het beweeglijke landschap vast. De rivier heeft daarbij haar speciale aandacht. Khodorovich laat zich graag inspireren door het stromende water dat haar kleur krijgt in de reflectie van de omgeving.

Dannis van der Heiden

Het polderlandschap rond het Gein nodigt ook uit tot bijzondere landschapsfotografie. Een mooi voorbeeld is het werk van Amersfoorter Dannis van der Heiden. De fotograaf is de afgelopen maanden meermaals richting Abcoude gegaan om de juiste sfeer en kleuren rond het riviertje te vangen. Een aantal van zijn foto's is nu levensgroot te zien in het Mondriaanhuis.  Zij brengen het Hollandse landschap in het museum. Zie ook de foto bovenaan deze pagina.

Wanneer

  • Dagelijks t/m 13 oktober 2024 10.00 - 17.00 uurTickets

Locatie