Maak kennis met Marina: de ultieme Amersfoort-nerd! Deze 26-jarige oprichter van kledingzaak Flups weet letterlijk én figuurlijk zowel van de hoed als de rand. Haar liefde voor de Keistad combineert ze met een passie voor duurzaamheid en kleding. Maak je klaar voor een inspirerende shoptrip!

 

FLUPS - Fashion Lending & Upcycle Store

“Ik vind niks in Nederland leuker dan Amersfoort” begint Marina vol trots. “Voor mij is dit een dorp vermomd als stad. Mij krijg je hier dus niet zomaar weg! Ik word altijd razend enthousiast als ik vrienden en familie rondleid met mijn vaste binnenstadtour. Over elk hoekje en straatje kan ik wel wat vertellen!”

Stijlvol Lenen
We beginnen onze reis bij Flups in winkelgebied de Kamp. Dit staat voor 'Fashion Lending en Upcycling Store’. Naast eigenaar van deze zaak is Marina ook het creatieve brein achter dit unieke enduurzame concept. Ze legt het uit: “Mensen houden van mooie kleding. De drang om te shoppen zal ook niet snel verdwijnen. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar de balans tussen winkelen en het helpen van het milieu.

Bij Flups heb je de keuze om kleding zowel te lenen als te kopen. Dat betekent dat je geen onnodige dingen aanschaft, zoals bij veel tweedehands winkels wel het geval is. Zo ben je écht duurzaam bezig.”

Fietsbandoorbellen

Naast tweedehands kleding vind je bij Flups veel unieke producten. Marina werkt daarvoor samen met creatieve makers die van afval diverse accessoires weten te maken. Denk bijvoorbeeld aan tassen gemaakt van lipjes van frisdrankblikjes of aan oorbellen van fietsbanden. Marina neemt werkelijk alles aan wat op haar pad komt. “Zit er iets tussen dat ik kan gebruiken? Dan heb ik geluk. Is het niet zo? Dan vindt het via mij weer een weg naar andere stichtingen of goede doelen.”

Pimp my style
Heb je oude kleding die wel een makeover of persoonlijke touch kunnen gebruiken? Ook dan moet je bij Flups zijn! Elke maand wordt er een workshop ‘Upcycling’ gegeven in samenwerking met Gine van de Naaimachine. Marina: “Zo kan jij het leven van je favoriete kledingstukken verlengen of juist eigen custom designs leren maken!”

DUURZAME SHOPROUTE

Het concept van Flups valt goed in de smaak bij het winkelend publiek. Dat is echter niet het enige waar Marina's passie voor duurzaamheid en kennis van Amersfoort tot heeft geleid. Marina heeft namelijk ook haar eigen duurzame shoproute! Zodra ons interview voorbij is, laat Marina ons gelijk een paar highlights van deze route zien. We gaan op jacht naar vintage meubels bij Eigenaar 8 en naar duurzame kinderkleding bij Beer en Schaap. Ook de verborgen tweedehands kledingrekken bij SEM en Blur mochten niet ontbreken. Zodra het tijd is voor een pitstop, racen we weer terug naar de Kamp voor een heerlijke scone bij Something Else.

HIGHLIGHTS UIT DE ROUTE

De route brengt je onder andere langs deze toffe locaties:

- Things to Love
- Vanilia
- Blur your life
- Sem Sla en Meer

Lees verder

TIJD voor een BREAK?

Voor ons is het een feit: Marina's duurzame shoproute inspireert zowel locals als toeristen! Ben jij ook benieuwd naar nog meer van haar favorieten? Check dan de onderstaande food & drink hotspots:

Blijf op de hoogte!