In de hele regio staat Frituur Van Gogh bekend om haar heerlijke patat friet en snacks. Eén lekkernij steekt er met kop en schouders bovenuit: hun Amersfoortse kroket! De magische formule achter deze krokante snack is te leren tijdens een workshop kroketten maken. Wij hebben ons met water in de mond aangemeld!

Beste van het land!

Deze met ragout gevulde lekkernij van Frituur Van Gogh is in 2020 door Krokettentest verkozen tot beste kroket van het land. Arn Zuyderduin, de grote baas, vertelt aan het begin van de workshop dat het product niet zomaar is ontstaan. In 2014 heeft hij negen maanden lang met een heus krokettentest team aan het recept gewerkt. Als een ware Willy Wonka  van de snacks opent hij nu de deuren om het resultaat met ons te delen!

Beginnen met de workshop

De workshop wordt gegeven bij Het Kookcollege op bedrijventerrein Isselt. Ter kennismaking legt Arn stap voor stap uit wat we deze middag gaan doen én waar alle ingrediënten vandaan komen. Zo zijn alle ingrediënten die voor deze kroket worden gebruikt van lokale komaf! 

Yum!

De kroket is inmiddels in vijf verschillende smaken te proeven, maar wij gaan aan de slag met de vertrouwde rundvleeskroket. Vegetariërs niet getreurd: de cursus is ook te volgen met de vegetarische variant. En die is zeker niet minder lekker!

Tijd voor kwaliteit

Een kroketje maken lijkt misschien simpel, maar dat is het zeker niet! Arn en zijn collega’s leggen uit dat de kroket niet in één dag gemaakt kan worden vanwege het opstijven van de ragout. Ook is er flink wat boter nodig om de bloem te garen. Dit werkt het beste met zo min mogelijk vocht in de roomboter. De kroket is helemaal op zijn best wanneer deze na het paneren ook nog een nachtje in de koelkast ligt. Zo leer je allemaal wetenswaardigheden over het maken van kroketten.

Het geheime recept

Wat maakt deze kroket nou zo bijzonder? Wij delen met jou alle ingrediënten die deze hartige versnapering zo uniek maakt. Bij het scharrelrundvlees wordt namelijk ook nog bouillon,  knolselderij, wortel, foelie, laurier en mosterd toegevoegd. Je kunt je voorstellen dat het maken dus best eventjes duurt, maar vooral ook erg gezellig is. Overal is over nagedacht. We leerden dat het nekvlees van de koe gebruikt wordt, omdat dit het meest smaakvol is.

Frietje tussendoor

Tussendoor worden we verwend met een heerlijk frietje uit de brandweerwagen van Frituur van Gogh. Frituur Van Gogh heeft namelijk ook foodtrucks die je de komende maanden op verschillende festivals, zoals Lepeltje Lepeltje, Into the Woods en Wildenburg vindt. De brandweerwagen is in te huren op kleinere evenementen zoals bruiloften en bedrijfsfeesten. 

Proeven maar

Na de welverdiende snack break gaan we door met het rollen en vervolgens paneren van de kroket. Het is zo leuk om te zien hoe onze zelfgemaakte kroketten (en bitterballen!) in de frituurpan gaan en er vervolgens VERRUKKELIJK uitkomen. Ze waren bijna net zo lekker als bij Frituur Van Gogh zelf!

Aan het einde van de masterclass krijg je het recept, jouw zelfgemaakte ragout en goudbruin paneermeel mee naar huis. Zo kun je thuis de kroketten-chef uithangen bij je vrienden en familie! Check onze TikTok voor een kleine impressie.

Meld je hier aan

Van Gogh locaties