Klanken en harmonieën, ritmes en melodieën: dwaal door het centrum van Amersfoort en je hoort ze. Waar ze vandaan komen? Vraag het Joris Postulart, die als popprogrammeur en artiest POSTIE de livemuziek in deze stad kent als zijn broekzak!

Joris Postulart - POSTIE - foto door: Aylin van den Houten

De eerste keer dat Joris een punkband aan het werk zag, ging er een wereld voor hem open. “Ik moet veertien zijn geweest en dacht: dit wil ik ook!” En zo geschiedde. De beste man schopt het ver met de band ‘ Stennis” . Ook als solo-act en YouTube-sensatie POSTIE maakt hij gestaag naam voor zichzelf. Wanneer Joris geen muziek maakt, programmeert hij zowel in de stad als erbuiten voor poppodia. Als iemand dus bekend is met de scene, is Joris het wel!

NATIONALE TOPPERS
Te beginnen bij poppodium FLUOR, de grootste popzaal in de Amersfoortse regio. Joris is hier actief als talentontwikkelaar. “Dit is een relatief jonge stad en dat zie je ook terug in de programmering. We organiseren bijvoorbeeld de bandwedstrijd ‘Kei van Amersfoort’, geven lokaal hiphoptalent een kans bij ‘Gravel Pit’ en hebben nog veel meer verschillende trajecten voor alle soorten muziekmakers.” Naast de muzikale bazen van morgen zie je bij FLUOR ook de (inter-)nationale helden van nu. Gevraagd naar zijn favo show in deze poptempel, heeft Joris direct een antwoord klaar: “Eefje de Visser gaf vorig jaar één van de mooiste shows die we hier ooit gehad hebben. Of rappers Rico & Sticks, een paar jaar geleden. Toen stond de hele zaal vol en stond ik op een bankje aan de zijkant over al die bewegende hoofden heen te kijken. Dat was enorm tof!”

JAMSESSIES
Op naar Boothill Saloon aan de Krankeledenstraat! Ook hier verzorgt Joris het muzikale programma. “Dit is een rockkroeg die voor iedereen leuk is. Ze schenken er heerlijk, Amerikaans bier en om de vrijdag is er stevige livemuziek. Er hebben toffe klassiekers op het podium staan, zoals Dikke Dennis en Neuk! Daarnaast heeft Boothill het mooiste achterterras van de stad: een gezellige biertuin.”

#ZININ
Joris gidst ons naar de volgende halte: café Pitchers op de Groenmarkt. “Een ouderwets toffe muziekbar. Pitchers heeft een klein podium, dus je staat meteen met je bek voor de liveband. Je vindt hier veel coverbands, jamsessies en ook regelmatig pianisten. Geef hen een briefje met je favoriete nummer en ze spelen het gelijk. De eigenaar van Pitchers, Vincent van Brakel, programmeert waar hij zin in heeft. En hij heeft vaak zin, dus dit is een te gekke plek voor de muziekliefhebber.’

Foto door: Michael Bosboom

24/7 365
Toptip van Joris: duik op vrijdagavond café Miles op de Hof in! Grote kans dat je dan de ‘Friday Night Sessions’ meemaakt. “De beste sessiemuzikanten van Nederland nemen dan het podium over. Je kunt zomaar de gitarist van Handsome Poets of Jett Rebel zien spelen. Er is daar overigens vrijwel altijd een band of jamsessie aan de gang, dus loop gerust op alle dagen van de week binnen!”

Tekst: Thijs Tomassen

Mis niks in Amersfoort

Wekelijks de leukste to do's in Amersfoort in je inbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Al meer dan 14.000 Amersfoort-fans gingen je voor.