Ben je een groentje als het om planten gaat? Twijfel je of je groene vingers hebt, maar hou je wel van plantjes in huis? Gaan die van jou steeds dood? Krijgen ze bruine bladeren? Of twijfel je of je te veel of juist te weinig water geeft? In het prachtige Stad van Cahen, middenin de historische binnenstad van Amersfoort, kun je te gekke plantenworkshops volgen. Voor iedereen die groene ambities heeft. Met én nog zonder groene vingers.

Planten voor je gezondheid

Planten zijn gezond voor mensen. Ze zuiveren de lucht en het zien van groen werkt ontspannend. Volgens een recente studie is het plaatsen van meer kamerplanten in je huis dan ook een goede manier om de lucht te verbeteren. Zo halen de kamerplanten vredeslelie, drakenbloedboom en zamioculcas, veel giftige stoffen uit de lucht. Hoe planten dit doen, weten de onderzoekers nog niet. Het is in ieder geval wel een goede reden om je huiskamer te vergroenen. Hoe je dat aanpakt leer je bij de workshops van Pucks Planten, die Yvette Smit geeft. Ik volgde bij haar de workshop Kamerplanten Verzorging.

Een groene oase

Bij binnenkomst in de Stad van Cahen, kan ik al aan het trappenhuis zien dat ik op het juiste adres ben. De entree van de workshopruimte is een weelderige groene oase. Overal hangen en staan planten en stekjes. Hier wordt veel van planten gehouden. Yvette, plantendokter en toegewijde plantenmoeder van ruim 100 planten, heet mij van harte welkom.

Mijn nukkige dramathea

Hoewel ik mezelf een goede plantenmoeder durf te noemen, gaan ook bij mij weleens planten dood. Of er ontstaan van die ontsierende bruine randen op de bladeren. Gelukkig kent Yvette ontzettend veel planten, van naam en faam. Geef haar een korte beschrijving en ze schudt direct een paar praktische weetjes uit haar mouw. Zo kom ik erachten dat de zielige plant - die ik omdoopte tot ‘die huilebalk’ - een is. Of zoals Yvette haar noemt: een dramathea! Wat een opluchting, dat diva-gedrag ligt dus niet alleen aan mij. De calathea is geen makkelijke plant, zo weet Yvette. Je moet echt even weten waar je op moet letten. Binnen no time ben ik voorzien van tips en tricks om mijn Drama Queen weer tevreden te stellen.

Zo krijg je gelukkige planten

Tijdens de workshop kun je al je plantenvragen stellen. Met en zonder foto’s ter verduidelijking. Na wat uitleg over plantensoorten, water geven, voeding en het belang van het kiezen van de juiste plek in huis, gaan we aan de slag. Terwijl we een plantje naar keuze verpotten, vertelt Yvette van alles over grondsoorten, voedzame toevoegingen en welke plant waarvan houdt. Ik leer dat het bij mij thuis beter kan. Want ik zet iedere plant - zo hop - in dezelfde potgrond. Yvette’s planten moeten dan ook wel de gelukkigste op aarde zijn, met alle liefde, aandacht en kennis waar ze van profiteren. Ik neem me voor de mijne ook eens wat vaker te verwennen.

Stekken en verzuipen

Hoewel deze workshop niet over stekken gaat, dat is een andere, laat Yvette wel een paar manieren van stekken zien. Het verschilt namelijk per plant wat werkt. Handig om te weten, want stekken vind ik een ontzettend leuke manier om mijn plantenfamilie uit te breiden. Of om cadeau te doen. Zo heb ik al jaren een pannenkoekplant, waarvan bijna iedereen in mijn familie een stekje heeft. Een handige tip die ik van Yvette kreeg - en jou alvast verklap - is een watermeter. De meeste mensen geven te veel water. Omdat ik al eens een plant heb verzopen, schaf ik ter plekke een watermeter aan. En inderdaad. Als ik bij thuiskomst de vochtigheid van de aarde meet, blijken een paar planten behoorlijk natte voeten te hebben. Oeps! Je kunt planten dus ook onbedoeld te veel liefde willen geven.

Met een praktisch werkboek en bergen aan tips zal het deze goedbedoelende plantenmoeder in de toekomst vast beter vergaan. Ik beloof plechtig dat ik mijn plantenkinderen met nog meer liefde, aandacht én kennis zal verzorgen.

Wil jij ook alles leren over planten?

Ook zin om op groen avontuur te gaan in Amersfoort? Hier vind je de verschillende data van de workshops die Yvette verzorgt. Liever met een groepje? Je kunt een workshop ook boeken als teambuildingsuitje of leuke (vrijgezellen) avond met vriendinnen/vrienden. Dat kan zelfs inclusief catering.

Tip: Stad van Cahen is onderdeel van de toffe Architectuurroute langs het Structuralisme van FASadE. Nieuwsgierig? Hier vind je de verschillende routes.