Amersfoort is een onuitputtelijke inspiratiebron. Deze stad bewoog Withoos tot het oppakken van verf en kwast, liet Diggy Dex de getallen 033 representen en maakte van Twan Vet de jongste stadsdichter die hier ooit is geweest. Kom, mee met de poëet!

Drukke man, die Twan. De 23-jarige Amersfoorter heeft een wekelijkse column in literair tijdschrift ‘Tirade’ en is oprichter/redacteur van online magazine ‘Landauer’. Onlangs verschenen zeventien van zijn gedichten in het prestigieuze Belgische blad ‘Deus ex Machina’. Zijn rol als Keistadsdichter verkreeg hij door in 2021 de daarvoor bestemde tweejaarlijkse verkiezing te winnen. “In 2019 had een vriendin mij er ook voor opgegeven. Toen werd ik tweede. Dat was het beste wat me kon overkomen: daardoor heb ik me volledig op het schrijversbestaan gestort en heb ik nu de leukste baan.”

Tweede thuis

Tijd voor wat inspi! Waar moeten we zijn? “Het is niet de insteek, maar de meeste inspiratie krijg ik thuis, achter mijn bureau. Ik ben niet het type dat buitenshuis spontaan pen en papier pakt wanneer me iets te binnenschiet. In het centrum is er wel een plek waar ik mij meer thuis voel dan in mijn eigen huis: Kafé Van Zanten. De ontmoetingen en gesprekken, zowel met kennissen als onbekenden, zorgen zeker voor inspiratie. Zelf woon ik in de binnenstad en ben ik er ook graag te vinden. Als stadsdichter vind je me ook geregeld in delen als Hoogland en Vathorst. Ik vind het belangrijk dat mijn werk de hele stad vertegenwoordigt.”

Toevallig

Een ander huis waar Twan wat mee kan, is te vinden op het Eemplein. Het mag dus geen verrassing zijn dat de slogan van dit stulpje ‘Laat je inspireren’ is. Twan: “Het Eemhuis vind ik een ontzettend fijn gebouw. De architectuur is erg interessant. Als je naar binnenloopt, heeft het altijd iets imposants. Het Eemplein staat misschien niet bekend als de meest sfeervolle plek van de stad, maar je kan er zeker een goed gedicht over schrijven.”

Onbetaalbaar

Een goed gesprek in een mooi café en een karaktervolle bieb leveren dus mooie proza op. Toch kan het onmogelijk tippen aan de krachtigste inspiratiebron van allemaal: de liefde. Om de mooiste muze aan te spreken, weet Twan precies waar hij moet zijn. “Het is wat cliché, maar ik houd enorm van de Koppelpoort. En dan vooral de kant met zicht op de gracht en Museum Flehite. Wanneer je op het hoogste punt van de brug staat, is dat uitzicht onbetaalbaar. Het is voor mij een hele speciale plek: ik had daar mijn eerste zoen.”

SPILL IT!

“De date was als volgt geregeld: eerst gingen we naar de film in De Lieve Vrouw. Daarna dronken we op het terras een colaatje. We moesten natuurlijk wel op tijd thuis zijn, dus als laatste stop gingen we naar de brug op de Koppelpoort. Het was heel romantisch!”