Als actrice loopt Fem Petraeus al jaren rond in de film- en televisiewereld. De enige plek waar ze langer rondloopt is in haar eigen stad: Amersfoort. Ben je dus op zoek naar een enerverende theatershow of een meeslepende film? Vraag het Fem!
Tekst: Thijs Tomassen

“Jij hebt een goede kop voor televisie. Moet je wat mee doen”, zei een klasgenoot ooit tegen Fem. Twintig jaar later en wij gaan op pad met deze zeer ervaren speler. Fem heeft bijvoorbeeld geacteerd in series (Dertigers, Nieuw Zeer), bioscoopfilms (Bon Bini Holland) en commercials. Als regieassistent bij de NTR speelt ze achter de schermen ook een grote rol. Overvolle agenda, denk je? Fem vindt de ruimte om te werken met theatergroepBint. Dit artistieke gezelschap brengt impact door theater teweeg met programma’s voor bedrijven en organisaties.Heeft ze nog een moment om zelf naar podium- en schermkunsten te kijken? “Altijd. Ik moedig iedereen aan om daar tijd voor te maken. Theater en film zorgen voor franje in het leven!”

Taart

Hit the road, Fem! Te beginnen bij De Lieve Vrouw. Dit is een intiem theater met divers programma en veel ruimte voor kleinere zaalproducties. Fem: “Je zit hier vaak dicht bij de spelers op het podium. Het is zó tof om vooraan te zitten. Dan zie je de ambacht van de acteurs. Ze zweten en werken om ons een onvergetelijke ervaring te geven. Die gezamenlijke belevenis is heel fijn. Ook de serie ‘Nieuwe Oogst’ vind ik erg tof. Dan zit je op zeven vrijdagavonden vooraan bij de theatertop van morgen.”

Deze kers op de Onze Lieve Vrouwekerkhof-taart heeft naast theater ook een fantastisch filmaanbod en café. Fem: “Er draaien hier overdag en ’s avonds geweldige arthousefilms. Het is heerlijk om ’s middags naar de film te gaan en in een andere wereld te duiken.”

Allure

Next up is het hart van Amersfoort: de Wagenwerkplaats. Hier is Holland Opera in de Veerensmederij gevestigd. Fem omschrijft het als een operahuis met internationale allure. “Er werkt hier een nieuwe generatie makers en musici aan actuele en toegankelijke voorstellingen voor jong en oud. Ze maken daarvoor gebruik van (jeugd)literatuur, toneel en muziekklassiekers. Voor alle vooroordelen dat opera heeft, bewijzen de voorstellingen van Holland Opera het tegendeel”, zegt Fem luid en duidelijk.

Toptip van Fem: “Ga ook eens naar KOSMIK! Op nog geen tien minuten fietsen van het centrum ben je bij dit cultuurpodium en productiehuis. Hier zie je nieuwe performances, spraakmakende docu’s en stand-up, bijvoorbeeld van Thjum Arts.”

Tjielp

Er kan natuurlijk maar één de echte favoriet zijn. Voor Fem is dat het Openluchttheater bij bos Birkhoven. “Een prachtige plek waar voor mij veel persoonlijke herinneringen liggen. Ik ben hier vroeger op theaterkamp geweest. Theater in het bos doet wat met de beleving van de spelers en publiek. Je hoort de bomen ruisen, de vogels fluiten. Het is tof om daar als maker van bewust te zijn. Dat is écht locatietheater.’