Amersfoort is natuurlijk altijd mooi, maar stiekem nóg een beetje mooier in december. De stad hangt vol met twinkelende lichtjes en de etalages zijn in de kerstsfeer getoverd. Dat maakt onze prachtige stad nog magischer.

Zomaar wat wandelen en genieten van Amersfoort is heerlijk, maar er zijn plekken te bewonderen en dingen te doen die juist nu extra bijzonder zijn. Je moet ze alleen weten te vinden. Ik neem je mee op een wonderlijke winterse wandeling door Amersfoort.

Lichtjes in de stad

Hoewel ’s avonds vrijwel alles gesloten is, is in het donker door de stad wandelen nog steeds een feestje. Misschien juist nog wel meer, omdát het zo stil is. Wandel ongestoord alleen of hand-in-hand met je lief door de stad en neem de tijd om van hof naar plein door straatje te wandelen en geniet van de mooie kerstverlichting.

Winterwandeling Amersfoort lichtjes

Er is echt weer uitgepakt en dat levert prachtige plaatjes op. Geen idee waar te beginnen? Gebruik onze fotoroute als leidraad, die neemt je mee langs de mooiste plekjes van onze historische binnenstad.

Winterwonderland

Of je nou ’s avonds of overdag in de stad bent, loop vooral even naar Muurhuizen. Hier vind je het knusse winterdorp dat de Amersfoortse Irma traditiegetrouw in haar huis maakt.

Winterwandeling Amersfoort - winterdorp

Elk jaar is het weer anders en er valt ontzettend veel te zien. Voor het raam staat een bankje dat uitnodigt om even te gaan zitten en bewonderen. Natuurlijk verstopte ze Waldo weer ergens in haar winterdorp. Spot jij hem?

Ontdek de kunst en cultuur van Amersfoort

Wandelen én Amersfoort ontdekken doe je met Rondje van de Stad. Er zijn drie routes (de vestingsroute, urbanroute en expeditieroute) die je meevoeren langs de culturele partijen en vele prachtige plekken die onze stad rijk is.

Winterwandeling Amersfoort Rondje van de Stad

Kies een route, wandel, scan, luister en geniet! Handig; je kunt kiezen voor een boekje per post of digitale routes.

Route van Verzoening

Amersfoort staat bol van de historie, maar wist je dat er achter veel van deze verhalen ook een schaduwzijde schuilt? De Route van Verzoening vertelt je via historische overblijfselen in het straatbeeld meer over deze vaak nog onderbelichte kant van het verhaal. 

Route van Verzoening Winterse Wandeling

Ontdek verhalen over ongelijkheid en uitbuiting tussen verschillende rassen, rangen en standen. Van bijvoorbeeld het koloniaal verleden van Amersfoorter Johan van Oldenbarnevelt tot de ruim 350 herdenkingsstenen die door de stad verspreid liggen als herinnering aan de vermoorde of gedeporteerde joden, zigeuners en verzetsstrijders tijdens WOII. Ook worden er minder bekende verhalen belicht over bijvoorbeeld de klassenverschillen tussen Amersfoortse boeren en stadsbewoners.

Deck the halls XXL

Wil je écht lekker in de kerststemming komen? In het Soesterkwartier hebben ze geweldig mooi versierde huizen en verlichte straten. Misschien wel de allermooiste van het land! Omdat ik er woon ben ik natuurlijk wel een beetje bevooroordeeld. Beslis daarom zelf en loop in december zeker het Soesterkwartier even in. Er is dit jaar weer een fietsroute (ook goed te lopen) gemaakt langs alle glitters, schitters, lichtjes en de exorbitant veel kerstmannen en sneeuwpoppen.

Winterwandeling Amersfoort - soesterkwartier

Warm tijdens je stadswandeling op met een lekkere koffie to go. Hier vind je onze inmiddels beroemde Amersfoortse Koffie Bucketlist. Na al dat wandelen heb je wel iets lekkers verdiend. Daarom maakten we een lijstje vol heerlijke hapjes, die ook to go kunt halen bij adresjes in heel Amersfoort. Veel wandelplezier in Amersfoort gewenst!