De naam ‘Piet Mondriaan’ komt je vast en zeker bekend voor. De kunstenaar is beroemd om zijn kunstwerken met abstracte vormen, zwarte lijnen en primaire kleuren. Maar wist je ook dat deze Nederlandse kunstenaar geboren is in Amersfoort? Sinds 1994 is zijn geboortehuis opengesteld voor publiek en omgebouwd tot een museum: het Mondriaanhuis. In het museum leer je de man achter de kunstwerken kennen en kom je erachter hoe hij tot zijn kenmerkende kunst is gekomen. In deze blog vertel ik je waarom jij het Mondriaanhuis ook eens wilt bezoeken...

 

Het historische museum

Het Mondriaanhuis telraam en tijdlijn in het museum
Het Mondriaanhuis vind je in het bruisende en gezellige centrum van onze stad. Niet alleen het museum zelf is een plaatje, maar ook de historische panden eromheen. Buiten kom je al meteen in de Mondriaan-sferen door het speciale monument bij het hekwerk aan de gracht. Het monument 'telraam' is ontworpen door Frank Halmans, en herinnert je aan de kindertijd van Piet Mondriaan. Daarnaast verwijst het naar de school waar zijn vader hoofdonderwijzer was.

Het telraam heeft kralen in de typische Mondriaan-kleuren. Opvallend is dat het kunstwerk ook één goudkleurige kraal heeft, waarop vermeld staat dat Mondriaan hier zijn kindertijd heeft doorgebracht. Het is zeker de moeite waard om even langs dit monument te lopen, voordat je bij het Mondriaanhuis naar binnengaat!

De man achter de abstracte kunstwerken

Mondriaanhuis video-installatie Piet Mondriaan nadenken
Het museum laat je meereizen met Mondriaan van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Ga op bezoek in het op ware grootte nagebouwd atelier, waar je ziet hoe de in Amersfoort geboren kunstenaar in Parijs heeft geleefd. Eén van de meest bijzondere ruimtes als je het mij vraagt, omdat je de wereld door de ogen van Mondriaan ervaart. Ik verwachtte een rommelig en kleurrijk atelier. Of mijn aannames klopten? Dat moet je natuurlijk zelf gaan ontdekken... ;-)

Hoe vaak je ook naar het museum gaat, het Mondriaanhuis blijft je verrassen. Zo is regelmatig een nieuwe tentoonstelling te zien met werk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de mede-oprichter van De Stijl.

Verrassende én realistische kunstwerken

Mondriaanhuis realistische kunstwerken Mondriaan
In het museum hangen diverse kunstwerken, gemaakt door Mondriaan in zijn jongere jaren, die je niet meteen achter hem gezocht had. Realistische landschappen en portretten. Ik kreeg meteen een ander beeld van de kunstenaar, die ik vrijwel alleen kende door zijn abstracte composities. Het toffe van het Mondriaanhuis is dat je de transformatie van zijn werk van dichtbij kunt bewonderen. Zo heeft één van de zalen een tijdlijn op de muur staan, met al het werk dat hij in die periode geschilderd heeft. Tip: de artistieke ontwikkeling van Mondriaan kun je ook terugzien in een unieke video-installatie.

Rondleidingen en workshops

Mondriaanhuis met video-installatie
Ik volgde een rondleiding in het museum en raad je aan om dit ook te doen als het weer kan. Waarom? Je gaat actief aan de slag: kunstwerken bekijken, erover discussiëren en vragen stellen. Op die manier leer je Piet Mondriaan het beste kennen en dat is natuurlijk waar je uiteindelijk voor komt. Heb je na de rondleiding nog zin om een andere activiteit te volgen? Het Mondriaanhuis biedt van alles aan. Diverse (creatieve) workshops, lezingen en kunstenaarsgesprekken. Volg bijvoorbeeld een online schilderworkshop!

Plof neer in het Mondriaancafé

Mondriaan café in Amersfoort

Foto: Mike Bink

Even bijkomen na al die indrukken? Gelukkig heeft het Mondriaanhuis een supergezellig café. Je kunt hier terecht voor een warme en koude drank of een snelle hap. Zo kun jij met een voldaan gevoel weer terug naar huis toe gaan.

Ben jij enthousiast geworden?

Hoog tijd om je bezoek aan het Mondriaanhuis te plannen. Bestel je ticket(s) via deze link en ga op ontdekkingsreis door het prachtige museum. Veel kijkplezier!

Adres: Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort