Dry January werd ooit bedacht door de Britten en is inmiddels in veel landen een begrip. In het kort houdt het in dat je jezelf uitdaagt om een maand lang geen alcohol te drinken. Maar waarom zou je dat doen? En belangrijker; wat drink je dan wel?

Dit zijn de voordelen

Doe je mee met #DryJanuary dan zijn dit dingen die je zou kunnen merken: afvallen, verlaagd bloedsuiker- en cholesterolgehalte, meer concentratie, betere kwaliteit slaap, meer energie en een mooie huid. En oja, je houdt bijna altijd geld over. Best wel goede redenen om mee te doen.

Alcoholvrij saai? Nee joh!

Hop bier winkel  Foto: Mylena Rietdijk

Goed, je hebt besloten een maandje geen alcohol te drinken maar wat valt er dan te kiezen? Gelukkig komen er steeds meer alcoholvrije drankjes op de markt. Een goeie wijn is soms nog een beetje zoeken, hoewel je steeds meer alcoholvrije kunt vinden. En het meest bekende alcoholvrije biertje heb je vast al eens gedronken. Maar wist je dat ook daar steeds meer soorten van verkrijgbaar zijn? Speciaal vanwege Dry January heeft Bierwinkel Hop deze maand het alcoholvrije assortiment flink uitgebreid. Keuze genoeg dus om thuis eens een 0,0% bierproeverij te houden.

Mocktails

mocktail bindi amersfoortFoto: Bindi café

Ik durf het als inwoner van bierstad Amersfoort eigenlijk niet te zeggen, maar ben je niet zo van het bier (niet verder vertellen; maar ik dus) dan zijn er gelukkig nog de mocktails. Vanwege de lockdown is het flink zoeken, maar ik vond toch nog een plek waar je mocktails kunt bestellen! Bij Bindi café kun je de volgende drie mocktails bestellen; Lemon elderflower, Cranberry cinnamon en Virgin spicy tonic. Zin om helemaal los te gaan? Ze hebben ook shotjes! In de smaken gember, gember-citroen-kurkuma, citroen-spirulina of tarwegras. Voor een oppeppende stoot vitamines en mineralen. Best welkom in deze tijd toch?

Hippe frisdranken

twee meiden die proostenFoto: Marisa Broekhuizen

Maar er is nog veel meer, want alcoholvrije drankjes worden steeds populairder. Ik verzamelde er een paar voor je die wat mij betreft lekkere en bijzondere alternatieven zijn. En heul handig: ze zijn verkrijgbaar in Amersfoort bij Het Lokaal, De Nieuwe Graanschuur en Nieuw Mos. Maar ga daar vooral ook zelf een kijkje nemen, want er is nog veel meer verkrijgbaar.

  • Butcha- blood orange & bergamot en Butcha hop & grapefruit; een prikkelend infused drankje (Het Lokaal en Nieuw Mos)
     
  • No ghost in a bottle; een alternatief voor gin in verschillende heerlijke smaken (Het Lokaal)
     
  • Prisecco rood; alcoholvrije prosecco (De Nieuwe Graanschuur)
     
  • The gutsy captain; een heerlijk fris bubbelend drankje op basis van kombucha en verkrijgbaar in verschillende smaken (Nieuw Mos)
     
  • Highball; in de varianten mojito en cosmopolitan voor het ultieme Sex and the City gevoel (Het Lokaal)
     
  • Een ander (lokaal gebrouwen) drankje met een bijzondere smaak is Tuur. Gemaakt van thee, water, suiker en scoby (een geheim ingrediënt), waar vervolgens fruit aan toegevoegd is. Het is er in drie smaken: Tuur puur, Peer lavendel, Framboos en binnenkort ook Mango dennennaald (whut? Die moet ik gewoon proeven!). Op deze plekken is Tuur in Amersfoort verkrijgbaar.

Zelf mixen

twee cocktailsFoto: Bindi café

Wil je net zoals in de eighties film ‘Cocktail’ zelf een eigen te gekke (c)mocktail maken? Met deze drankjes als basis gaat dat je gemakkelijk lukken. Benodigdheden; mooie glazen, vers fruit, bruisend water, een stamper of parasolletje, ijsklontjes en een van deze smaakmakers:

  • Gimber; een concentraat van biologische Peruaanse gember, citroen en andere kruiden en specerijen andere ingrediënten. Handig om standaard in huis te hebben, want je kunt het gebruiken als basis voor een heleboel zelfgemaakte mocktails. (De Nieuwe Graanschuur, Nieuw Mos en Het Lokaal)
     
  • Soof siroop; verschillende soorten siropen in de bijzondere smaken; Wortel-gember-appel, Bes-lavendel-appel, Roos-kardemom-peer & appel, Citroen-munt-appel. Voeg bruisend water toe, wat fruit een parasolletje en proosten maar! (Het Lokaal)
     
  • Een andere fijne basis zijn pure fruitsapjes met een wat diepere smaak, zoals vlierbes, zwarte bes, kers of rode bes. Het smaakt bijzonder en geeft een mooie kleur aan je drankje. Tip: gebruik de Indian tonic van Naturfrisk om je drankje aan te lengen. Verkrijgbaar in alle drie natuurwinkels.

Heb jij naar aanleiding van deze blog een ge-wel-dig lekkere mocktail gemaakt? Tag ons op Facebook of @tijdvooramersfoort op Instagram in je post of Story. Want dat wil ik zien natuurlijk!