Trek je mooiste jurk uit de kast en schuif die kekke pumps aan je voeten. Wij vroegen op Facebook en Instagram aan onze locals waar je in Amersfoort nou echt sjiek kunt dineren. En daar kwamen deze acht culinaire pareltjes uit!  

MEIMarco Blok staat aan het roer bij restaurant MEI, hij veroverde met restaurant Bloks in Amersfoort een Michelin-ster. Bij MEI staat eten uit het seizoen voorop. Dit maakt een avondje dineren er steeds weer verrassend.

Ze werken er het liefst met biologische en lokale producten die een goed verhaal hebben. De gerechten zijn ongecompliceerd. Opsmuk is niet nodig, want de verse producten spelen de hoofdrol. Geen idee wat te kiezen? Op vrijdag en zaterdag kun je je culinair laten verrassen door te kiezen voor het weekendmenu. 

De AubergerieDe Aubergerie is door Michelin met een BIB Gourmand bekroond. Kort gezegd betekent dat; uitzonderlijk goed eten tegen acceptabele prijzen. Ze serveren culinaire gerechten die gebaseerd zijn op de Franse keuken. Mooie smaakbommetjes. Hou je van iets unieks? Kies voor het surprise menu aka de broedkamer van de keuken

De Saffraan

Bij De Saffraan, in het verleden bekroond met een Michelin-ster, wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten. Het menu kun je samenstellen met jouw favorieten, maar persoonlijk hou ik ervan om verrast te worden. En dat kan via het Chefs menu of de Tuinderij voor de vegetariërs onder ons. Let wel op; deze menu’s zijn alleen op woensdag en donderdag verkrijgbaar.

De Michelingids schrijft over De Saffraan: ‘hier kookt een chef die innovatieve technieken beheerst.’ Dat belooft veel goeds! Daarnaast bevindt het restaurant zich op hun eigen boot met een heerlijk terras.

De MonnikendamIn één van de eyecatchers van Amersfoort; de waterpoort Monnikendam vind je het gelijknamige restaurant De Monnikendam . Hier kun je kiezen uit een vier, vijf of zes gangen wisselend verrassingsmenu. Wil je echt uitpakken of je geliefde verrassen? In de Riddertoren kun je romantisch dineren mét knapperend haardvuur en romantisch kaarslicht. Enne… je kunt er ook trouwen!

MerlotBij Merlot is de Franse keuken de basis. Maar dat had je vast al geraden. De ingrediënten zijn vers en zoveel mogelijk lokaal. Ook fijn, er zijn vega opties. Ga je voor het Proefmenu dan kun je kiezen uit vier tot zeven gangen.

Wil je een complete verrassing? Laat je verwennen met het Merlot arrangement. Leuk om te weten: de keuken van Merlot wordt al jaren gewaardeerd door Michelin, Lekker, Gaultmillau en Grootspraak.

TolliusBij Restaurant Tollius gaat het om beleving, verrassen, delen en proeven. Deze visie brengt iedere gast in extase. Ieder seizoen daagt de chefs uit om te werken met producten en ingrediënten die het jaargetijde geeft.

De chef van Tollius, Barry, maakt gerechten die hoog op smaak zijn, gedurfd, en daarom keer op keer gasten een smaaksensatie laten beleven. In samenwerking met de bedienende brigade gaan smaken uit de Tollius keuken hand in hand met hun geweldige wijnen.

Het Bergpaviljoen Het Bergpaviljoen is heerlijk om te lunchen, dineren of te borrelen. Genieten van 'joi de vivre' en ontspannen service, maar wel met comfortabele stoelen, goed glaswerk en voldoen­de privacy voor een gesprek. Zoals Het Bergpaviljoen zelf zegt: 'Feel good gastronomie zonder opsmuk in een aangename en ongedwongen sfeer'.

Het restaurant is ook door Michelin onderscheiden met een Bib-Gourmand met de volgende vermelding: "...Het geweldige keuzemenu, verse vis uit de toonbank, een klassieker of barfood om te delen? Een etentje in dit lumineuze paviljoen, waar de art-deco-elementen en het ruime terras in het oog springen, gaat gepaard met moeilijke keuzes. Maar of het nu ceviche is of gebakken zalmfilet: de chef pept zijn klassieke basis op met originele ideeën. Een zaak met smaak!..."

RAUWVleesliefhebbers die verzot zijn van de typische rijke smaak van gerijpt rundvlees afkomstig van dubbeldoelkoeien worden bij RAUW op hun wenken bediend. Met onder meer een flinke côte de boeuf die zijdezacht is of een chateaubriand verrijkt met gebakken foie gras.

De chefs van RAUW grillen diverse stukken rund boven een zeer krachtige hittebron zodat sappigheid en fijne beet gegarandeerd zijn. Voor wie liever rauw vlees eet, is er fijne steak tartaar die zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht met klassieke garnituur geserveerd wordt.

Meer restaurants ontdekken?

Deze blog hoort bij een serie over lekker lokaal eten in Amersfoort. We vragen hiervoor regelmatig de culinaire expertise van echte keientrekkers. Wil je ook een duit in het zakje doen? Hou onze Facebookpagina en Insta in de gaten!

Missen we nog een passend restaurant? Laat het ons weten, dan plaatsen we hier een link!