Cultuursnuivers en museumliefhebbers opgelet! Op culturele ontdekkingstocht gaan in Amersfoort, daar kun je gemakkelijk een weekend mee vullen. Van hedendaagse kunst, tot unieke stukken uit de lokale geschiedenis. Wij hebben het allemaal. Waar precies? Ik neem je mee op een flitsbezoek langs alle culturele hotspots in en rond ons historische centrum.

Kunsthal KAdE

Hou je van moderne kunst, architectuur, design en beeldcultuur? Bezoek dan sowieso Kunsthal KAdE op het Eemplein. Het bijzondere aan KAdE is dat zij geen eigen collectie hebben, maar een paar keer per jaar een tentoonstelling samenstellen rondom een thema. Hiervoor gebruiken zij kunst vanuit de hele wereld en dat maakt een bezoekje aan KAdE iedere keer weer anders. Tip: boek een rondleiding, want daar worden weetjes over kunstenaar en kunstwerk verklapt, waardoor je de tentoonstelling met hele andere ogen bekijkt. In het KAdECafé kun je nakletsen en lunchen.

Koppelpoort

Na je bezoek aan KAdE loop je richting het centrum en kom je langs misschien wel het meest gefotografeerde bouwwerk van Amersfoort: De Koppelpoort. Dit stukje historie is een unieke combinatie van een landpoort en een waterpoort en de enige in Nederland. Een rondleiding bovenop de poort duurt ongeveer 30 minuten. Let op: dit is alleen mogelijk onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort. Samen op de foto met deze Amersfoortse highlight of een selfie maken, dat kan natuurlijk altijd.

Flehite

Je volgende stop is Flehite. Altijd al een middeleeuws muurhuis van binnen willen bekijken? Dit museum is gevestigd in maar liefst drie muurhuizen, die rond 1540 werden gebouwd. In de panden vind je nog steeds sporen terug van de oude bewoners die er de afgelopen eeuwen hebben gewoond of gewerkt. Als je weet waar je op moet letten. Bij de entree kun je vragen om hints. Je ontdekt er nog veel meer over de geschiedenis van keistad Amersfoort. Inclusief hoe we aan deze geuzennaam gekomen zijn.

Elleboogkerk

Vlakbij Flehite vind je aan de Langegracht de Elleboogkerk. Deze prachtige neoclassicistische hallenkerk is een plaatje om te zien en wordt ook wel gebruikt als satellietlocatie voor tentoonstellingen van Kunsthal KAdE. Dit 33 meter hoge gebouw dateert uit 1820 en werd op 22 oktober 2007 door brand verwoest en daarna volledig gerestaureerd. In de periode van de brand werd het gebruikt als Armando museum. Een deel van de Armandocollectie ging hierdoor helaas verloren. De basis van de kerk werd ooit gelegd door kapucijnenpater Gabriël. In 1638 richtte hij in het huis van zijn zus een kapelletje in, wat uiteindelijk uitgroeide tot deze enorme hallenkerk.

Mondriaanhuis

Loop je verder de stad in naar de Kortegracht, dan kom je bij het Mondriaanhuis uit. Het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944). Nadat de familie Mondriaan vertrok, raakte een beetje in de vergetelheid dat hier ooit zo’n bijzondere kunstenaar woonde. Totdat het werd omgetoverd in het Mondriaanhuis en opengesteld voor publiek. Sindsdien kan iedereen de man achter de abstracte vormen en primaire kleuren beter leren kennen. In 2022 vierden we in Amersfoort Mondriaans 150e geboortedag. Heel Amersfoort kleurde rood, geel en blauw!

Musiom

Net buiten ons historische centrum staat het Musiom. Een museum vol met hedendaagse kunst. Je vindt hier werken van kunstenaars die geboren zijn rond de jaren ’50 en die sinds de jaren ‘80 nationaal en internationaal bekendheid hebben verworven. Je kunt je er steeds weer opnieuw verwonderen dankzij de wisselende thema-exposities.

Rietveldpaviljoen

Het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof, ook buiten het centrum, is de plek voor iedereen die van fotografie en beeldcultuur houdt. Hier worden door 033fotostad exposities georganiseerd met werken van professionele- en amateurfotografen, gearriveerde kunstenaars en aanstormend talent. En wist je dat De Zonnehof (gebouwd in 1959) de eerste kunsthal van Nederland is en één van de belangrijkste werken van architect Gerrit Rietveld. Rietveld ontwierp het ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van onze stad Amersfoort.

Er valt op cultureel gebied ontzettend veel te ontdekken in Amersfoort. En natuurlijk wil je de tijd nemen om het allemaal te bewonderen. Blijf daarom tijdens je citytrip gezellig slapen in een van deze tophotels en maak er een cultureel weekend van!