Ben jij een diehard cultuurliefhebber die na een museumbezoek altijd snakt naar meer? Dan is onze museum wandelroute door Amersfoort helemaal jouw ding. Waarom zou je het laten bij één museumbezoek als er nog andere oude én moderne kunst musea binnen handbereik zijn? We selecteerden vijf kunstmusea in het centrum van Amersfoort met ieder een eigen, unieke insteek. Tijdens deze wandelroute krijg je de kans om nieuwe kunstenaars te ontdekken en klassiekers te herwaarderen. 

De museum wandelroute is uitgestippeld in Google Maps onderaan deze blog.

1. De eerste stop: Kunsthal KAdE

Kunsthal KAdE buitenkant en expo binnen

We beginnen bij the place to be voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst: Kunsthal KAdE. Met hun wisselende tentoonstellingen is het ook zeker een plek om vaker naar terug te keren. Binnen de tentoonstellingen wordt er naast moderne kunst ook aandacht besteedt aan architectuur, beeldcultuur en design.

En als je er toch bent, loop dan ook even een deurtje verder. Hier vind je Bibliotheek Eemland. Deze ruimte is een fijn staaltje architectuur op zichzelf. Zowel het museum als de bibliotheek bevinden zich in het Eemhuis, evenals Scholen in de Kunst en Archief Eemland

centrale bibliotheek eemland

Onderweg naar de tweede stop kom je langs een van dé eyecatchers van Amersfoort: de Koppelpoort. Vanaf de brede voetgangersbrug kun je perfect een kiekje maken met deze sprookjesachtige stadspoort op de achtergrond.

2. Door naar een geschiedenisles in Museum Flehite

Museum Flehite buitenkant en maquette binnen

Na de moderne architectuur van het Eemhuis lijk je een stuk terug de tijd in te wandelen. Museum Flehite is namelijk gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen. De Amersfoortse muurhuizen vormen samen een cirkel van historische bebouwing langs de grachtjes. De muurhuizen zijn gebouwd op de plek en met het materiaal van de oude stadsmuur, die rond 1380 afgebroken werd om de stad verder uit te breiden.

De geschiedenisles begint dus al buiten en wordt binnen voortgezet met kunst en voorwerpen uit de Amersfoortse geschiedenis. Zo is er een vaste collectie rondom de oorlogsjaren in Amersfoort met foto’s en dagboekfragmenten. Ook is er een maquette te bewonderen die je een kijkje biedt in het Amersfoort van de 17e eeuw. 

Toe aan een pauze met een lekker hapje en drankje? Loop over de gelijknamige straat Muurhuizen om nog wat middeleeuwse panden te bezichtigen onderweg naar een goede lunch. En die kan je halen bij een van de cafés of restaurants op de Hof. 

3. Opgeladen? Tijd voor het Mondriaanhuis

Mondriaanhuis gevel en expo binnen
Foto links door Mike Bink fotografie

Iedereen herkent op slag zijn iconische schilderijen met rode, blauwe en gele vlakken. Maar wist je ook dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren is? In zijn geboortehuis kun je nu de mens achter het wereldberoemde schilderwerk leren kennen.

De tentoonstelling 'De wereld van Piet Mondriaan' laat zien hoe het werk van Mondriaan door de jaren heen veranderde van realistische landschapskunst naar het vernieuwende abstracte werk. Ook andere aspecten uit zijn leven worden belicht, zoals zijn interesses, spirituele vorming en vrienden. 

mondriaan 150

In 2022 staat Mondriaan extra in de schijnwerpers. Het is dan namelijk 150 jaar geleden dat Mondriaan geboren werd in Amersfoort. Om dit te vieren organiseert het Mondriaanhuis het Feest van de Verbeelding met activiteiten door heel Nederland. Daarnaast wordt er ter ere van Mondriaan150 een schilderwedstrijd het leven in geroepen. Ben jij een schildertalent? Check dan zeker of dit iets voor jou is!

4. Kunst van Nederlandse bodem in Musiom

Musion buitenkant en expo binnen

Op het gebied van moderne kunst musea beschikt Amersfoort nog over een ander pareltje: Musiom. Dit huis voor hedendaagse kunst is een ode aan Nederlandse kunstenaars geboren in de jaren ‘50. Het aanbod is divers; van schilderkunst tot beeldhouwkunst, van abstract tot figuratief werk en met aandacht voor verschillende technieken en materialen kijk je er je ogen uit. 

Naast stukken uit de vaste collectie licht het Musiom drie keer per jaar een aantal kunstenaars of een specifiek thema uit in hun wisselende tentoonstelling. Tot en met eind mei is de expositie Lage landen en de zee te zien. In deze tentoonstelling vind je hedendaagse landschapskunst waarbij ook ruimte is voor de zee als inspiratiebron. 

5. De laatste stop: 033fotostad

Rietveldpaviljoen De Zonnehof van buiten en binnen

033fotostad, centrum voor fotografie en beeldcultuur, vind je op het Rietveldpaviljoen. Wederom een bijzondere, historische locatie. Rietveldpaviljoen De Zonnehof werd gebouwd ter ere van het 700-jarig bestaan van Amersfoort en is ontworpen door niemand minder dan Rietveld. De opening vond plaats in 1959, waarmee het de eerste kunsthal van Nederland is.

Bij 033fotostad kijk je het hele jaar je ogen uit. In wisselende exposities smelt fotografie samen met werk van beeldend kunstenaars, schrijvers, theatermakers en muzikanten.

In maart staat er weer een bijzondere expositie op de planning. Mondriaan meets Rietveld! Beide kunstenaars waren lid van kunststroming De Stijl, maar ze hebben elkaar nooit in levende lijven ontmoet. De expositie Het Feest van de Verbeelding brengt de twee voor het eerst samen.  
 

Fan van de Amersfoortse historische en moderne kunst musea?

Is de kunstliefhebber in jou nog niet uitgekeken aan het einde van de dag? Loop de museum wandelroute door Amersfoort dan zeker nog een keer. Of combineer jouw favoriete museum met een dagje shoppen in het historische centrum.

Dankzij de wisselende collecties en tentoonstellingen lenen de musea zich voor een tweede rendez-vous. Weten welke tentoonstellingen er momenteel te zien zijn in deze en andere musea? Check dan even onze pagina met alle actuele exposities. 

Route voor de museum marathon

Vrije dag gevonden in je agenda voor deze museum marathon? Het startpunt is Kunsthal KAdE (Eemplein 77, 3812 EA Amersfoort). Vanaf daar volg je de route in Google Maps. Deze open je op je telefoon door in het kaartje hieronder te klikken op ''meer opties'' links bovenin. Start de route en gaan! Te voet ben je een half uurtje onderweg, waarbij je lekker een frisse neus haalt. In de musea wandel je natuurlijk ook heel wat af, dus trek lekker zittende schoenen aan :)