Ze zijn niet alleen ontzettend mooi om te zien, maar ook prettig voor het klimaat en de natuur; ik heb het over geveltuintjes. En in het historische centrum van Amersfoort barst het ervan. 

Fotografie: Sinie van de Weijer

Steen eruit plant erin

Dat ik niet overdrijf tonen deze cijfers wel aan; tijdens de laatste geveltuintjesdag werden er maar liefst 75 tuintjes aangelegd en opgeknapt plus zo’n 6000 klinkers verwijderd. Tel daarbij op dat er al een heleboel geveltuintjes in het centrum te vinden waren, en je snapt wel dat Amersfoort ook bruist van het groene leven. Al wandelend door de stad kom je dan ook een hoop huizen tegen met bloemen voor de deur. 

Kleine tuintjes met grote ambities

Geveltuintjes Amersfoort voordeur met mooie bloemen

Hoewel het feitelijk maar minituintjes zijn, maakt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen echt een verschil. Hoe dat werkt? Via een geveltuintje kan het water beter in de bodem zakken, je vergroot het leefgebied van insecten en bodemdiertjes, de temperatuur wordt lager dankzij het groen en fijnstof vermindert. Ook mensen voelen zich blijer in een groene omgeving. Best een grote prestatie voor zo’n klein tuintje!

De mooiste straat van Amersfoort

Je ziet de geveltuintjes door het hele centrum, maar de grootste concentratie vind je op het monumentale Muurhuizen. Een bekende hotspot voor toeristen en misschien wel het mooiste straatje van Amersfoort. Al wandelend kom je onder andere de kleurrijke stokroos, malva, ijzerhard, klimroos, hortensia, wisteria, clematis en vlinderstruik tegen. De tuintjes zijn aangelegd in de grond, maar ook veel in potten wat er extra knus uitziet. 

Geveltuintjeswandeling

Geveltuintjes Amersfoort 2

Wil je de geveltuintjes van Muurhuizen komen bewonderen? Start je wandeling bij museum Flehite en loop vanaf daar richting Muurhuizen. Op de hoek van Muurhuizen en Nieuweweg aan de Ketelaarsbrug vind je de eerste geveltuin. Een waar bloemenspektakel!

Loop vervolgens Muurhuizen uit tot aan museum Mondriaan en vergeet onderweg niet om goed om je heen te kijken. Want niet alleen de kleurige bloemenpracht is gaaf om vast te leggen. Je vindt in deze straat ook veel unieke details zoals ornamenten en luiken. De kromme weg zorgt voor verdwijnpunten en er zijn interessante doorkijkjes op de Zuidsingel. Kortom; dé perfecte plek voor foto’s en selfies. 

Strijk na je wandeling neer op één van de vele terrassen voor een verrukkelijke lunch, cocktail of koud biertje.

Maak een eigen geveltuintje

Geveltuintjes Amersfoort

Geïnspireerd door de geveltuintjes op Muurhuizen ging ik thuis aan de slag. Ik wipte er een steen uit en plantte een malva. Daarnaast plaatste ik een rekje met daarop een pot lavendel en eentje met wat kattenkruid. Een zachtgele klimroos naast de deur hadden we al en samen met deze nieuwe bloeiers is het een gezellig en fleurig plekje geworden.

Onze buren zijn enthousiast over ons ieniemienie-tuintje en genieten volop mee en ook ik word elke dag blij als ik er langsloop. Ben je ook geïnspireerd geraakt en wil je een geveltuintje aanleggen? Check bij de gemeente even wat de voorwaarden zijn voor jouw straat.

Tip: ben je dol op fotograferen? Loop dan deze fotoroute die ook door Muurhuizen loopt.