De Koppelpoort is één van de bekendste bezienswaardigheden in Amersfoort. Maar wist je dat naast deze sprookjesachtige land- en waterpoort nog een bijzonder rijksmonument staat? Ik heb het natuurlijk over de Volmolen. De Volmolen werd in 1645 gebouwd en is hét symbool van de eeuwenlange textielnijverheid in onze stad. Sinds oktober 2020 vind je de Katoendrukkerij in dit historische gebouw en daar kun je van alles doen. In deze blog zet ik alle ins en outs voor je op een rijtje.

Headerfoto: Dannis van der Heiden

Katoendrukken in de Katoendrukkerij

Katoendrukkerij Amersfoort blockprinten
In de Katoendrukkerij komt het textielverleden van Amersfoort op verschillende manieren weer echt tot leven. Het leukste onderdeel als je het mij vraagt? De workshop katoendrukken, ook wel blockprinting genoemd, door Nathalie Cassee. 

Door middel van houten blokken, waar prachtige figuren in gebeiteld zijn, druk je met verf de meest unieke patronen op textiel. Je kunt uit allerlei kleuren kiezen. De grootste uitdaging was het nadenken over welk patroon ik wilde maken. De keuze in prints is namelijk reuze en mijn fantasie werd goed geprikkeld.

Eenmaal bezig met oefenen en uiteindelijk mijn tas bedrukken, werd ik weer helemaal kind. Wat is het toch ontzettend leuk om zo creatief bezig te mogen zijn. Meer weten over katoendrukken in de Katoendrukkerij? Lees dan zeker de blog van Christel waarin ze haar ervaring met je deelt en je meer vertelt over de ins en outs van katoendrukken.

Naar de blog
Of boek natuurlijk direct zelf een cursus

Spectaculair winkelen

Katoendrukkerij Amersfoort winkel kleding
In de winkel van de Katoendrukkerij staat ambachtelijk handwerk centraal. Ga zelf aan de slag met katoendrukken en haal een handgemaakte stempel, textielverf of printmat in huis. Ben je op zoek naar bijzondere sieraden en kleding? Dan kijk je je ogen uit in deze magische winkel. En het fijne is: je gaat niemand anders tegenkomen die hetzelfde draagt, want elk product is authentiek.

Ook als je op zoek bent naar een cadeautje, ga je hier met 100% zekerheid slagen. Zo zijn er etuis, tassen en plaids waar je iemand heel gelukkig mee gaat maken. ;-)

Overnachten met fantastisch uitzicht

Katoendrukkerij Amersfoort gastenkamers
Wist je dat de Katoendrukkerij ook gastenkamers heeft? En wat voor een kamers! Kijk vanuit je hotelraam naar de Koppelpoort, Eemhaven en De Nieuwe Stad. Met zo’n prachtig uitzicht begrijp je wel dat Amersfoort de meest fotogenieke stad van Nederland wordt genoemd. Tip: vergeet je camera niet mee te nemen. Dit wil je vastleggen. ;-)

Bijzondere exposities

Katoendrukkerij Amersfoort expositie
De Katoendrukkerij biedt een gevarieerd aanbod aan exposities rondom textielkunst. Aan wat voor exposities je dan moet denken? Exposities over het rijke textielverleden van Amersfoort en over het eigentijdse aanbod. Zo heeft fotografe Marlou Pulles onlangs een fotoserie gemaakt van stillevens met handgemaakte stempels uit de collectie van de Katoendrukkerij. Tof!

Ben jij al nieuwsgierig? Check hier welke expositie er op de planning staat. 

Inspirerende werkruimtes

Katoendrukkerij Amersfoort werkkamer
Organiseer jij binnenkort een activiteit, workshop of bijeenkomst? In de Hoekkamer of op de Werkzolder krijgt jouw meeting een extra dimensie. Tafels en stoelen staan voor je klaar. Tijd voor een lunch? Die je gemakkelijk laten bezorgen of afhalen. Je wandelt vanaf de Volmolen namelijk zo de binnenstad in.

See ya soon!

Katoendrukkerij Amersfoort stempels
Of je nou in Amersfoort woont, of een keer op bezoek komt: deze plek vol historie wil je eens verkennen. Tot snel!