Als je bekend bent in Amersfoort heb je ze vast wel eens voorbij zien varen: de rondvaartboten van Waterlijn Amersfoort. Hoewel ik een geboren en getogen Amersfoorter ben, was het in mijn kindertijd dat ik voor het laatst een rondvaart maakte. Tijd om daar verandering in te brengen. Samen met gastbloggers Mylena en Chanou ontdekte ik Amersfoort vanaf het water. En ik kan je vertellen, dat is heel anders dan vanaf het vaste land! 

We gingen op pad met een geweldig team van gidsen. Bob, Maria en Frans wisten ons over iedere gracht, pand en stuk natuur iets bijzonders te vertellen. Hun kennis leek oneindig; er was eigenlijk te veel om te vertellen. Zoveel dat ik nog niet wist over mijn eigen stad. Amersfoort vanaf het water herbergt een hoop grappige weetjes en spannende verhalen.

rondvaartboot met gids

Waterspuwers met een verhaal

De route start op de Langegracht waar we al snel een aantal wateruitloopbeeldjes tegenkomen, verwerkt in de kademuren. Deze zijn gemaakt door Ton Mooij. Maria vertelt dat deze beelden niet enkel de grachten sieren, maar ook een functie hebben in de afwatering. Daarnaast hebben ze een symbolische waarde. Ieder wateruitloopbeeldje vertelt iets over het pand dat erachter aan de gracht staat. Het ‘Engeltje op de pot’ is Maria’s favoriet.

waterspuwer in de kademuur


Een steentje bijdragen

We varen onder idyllische bruggetjes door en langs ongeziene hoekjes van de binnenstad. Omhoogkijkend vanaf de boot zijn de prachtige, historische panden extra imposant. Dan passeren we de plek waar vroeger de oude stadsmuur stond. We duiken in de geschiedenis van middeleeuws Amersfoort. 

idyllische bruggetjes binnenstad

Wist je dat de oude stadsmuur (gebouwd rond 1300) grotendeels werd afgebroken om ruimte te maken voor uitbreiding van de stad? Met het materiaal van de oude stadsmuur werden huizen gebouwd. Helaas kwamen ze stenen te kort. Wie een huis wilde bouwen, moest letterlijk zelf "een steentje bijdragen".

Groene oase in de stad

Voor de afwisseling pakken we nog een stuk van de beekroute mee. We liggen allemaal stijl achterover op de bankjes van de boot als we onder een hele lage brug door varen. Wanneer we weer overeind komen, verwonderen we ons over de omgeving. Vanuit de historische binnenstad zijn we belandt in een groene oase. Je zou hier maar wonen met een tuin aan het water!

groene waterkant vanaf de rondvaartboot

De timing van onze boottocht kon niet beter, want Park Randenbroek ziet er extra fleurig uit in het warme zonlicht. Af en toe moeten we uitwijken voor laaghangende takken van bomen die half over het water hangen. De gidsen zeiden het al aan het begin: de route wordt alleen maar mooier. En gelijk hebben ze. Ik wandel hier wel eens, maar door de dichtbegroeide waterkant en het andere perspectief, waan ik me ver buiten de stad.

Vaar je een keer mee?

Als je een dagje naar Amersfoort komt om de stad te beleven, kan ik je zeker aanraden om mee te varen met Waterlijn Amersfoort. De gidsen hebben niet alleen bizar veel parate kennis en leuke feitjes, ze vertellen ook nog eens ontzettend gepassioneerd over onze mooie stad. En het leuke is: dit jaar bestaat Waterlijn Amersfoort alweer 25 jaar. Ze geven een feestje op de grachten met speciale boottochten en een verrassing aan de stad. 

historische panden vanaf de boot

Ik weet zeker dat je ook als doorgewinterde Amersfoorter enorm enthousiast en verrijkt met nieuwe informatie van de boot afstapt. Of verras een vriend(in) met een boottochtje. 

Koop je tickets

Meer Amersfoort inspiratie nodig? - Bekijk dan eens deze blogs