Een nieuwe aanwinst in het Mondriaankwartier: Café STU! In deze huiselijke zaak in de Scherbierstraat ben je welkom voor goede koffie, kunst en handpicked vintage. Daarnaast klinken er regelmatig lekkere tunes van een DJ. Waar wacht je nog op? Hop, naar Café STU!

We schuiven aan bij kersverse eigenaar Sophie Pauw. De feestelijke opening in maart, met meerdere DJ’s en live optredens, zit nog vers in het geheugen van de Amersfoorter. “Het was zo cool! Op een gegeven moment stond het helemaal vol met mensen. Toen drong pas echt tot me door: o ja, ik heb een eigen café. Dit is nu mijn leven! Ik geniet er enorm van”, vertelt de trotse Pauw.

DREAM COME TRUE

Sophie werkte hiervoor in hetzelfde pand bij kattencafé Kat & Koffie. Na de sluiting heeft ze de zaak overgenomen. Maar niet het concept. Nee, daar heeft ze te veel eigen ideeën voor. Het aanbod tot overname kwam voor haar totaal onverwacht. “Eerst was er een moment van paniek, maar ik was ook heel enthousiast. Sinds mijn veertiende droom ik al van een eigen café. Wanneer het dan echt gebeurt, voelt dat zo bizar. Helemaal omdat ik meerdere opleidingen heb geprobeerd, maar het allemaal niks voor mij was. Als er dan zo’n kans op je pad komt, weet je: dit moet het worden.”

JONG ONDERNEMEN

Met haar 22 jaar is Sophie er vroeg bij in ondernemersland. Wel is aan alles te merken dat horeca in haar bloed zit én dat ze ervaren is. Maar hoe zit dat met het runnen van een eigen business? “Ik had nog geen plan liggen, dus ik moest in één keer vol aan de bak. Dan kom je er in korte tijd achter wat je allemaal moet regelen en hoe het werkt. In het begin is dat onwennig. Er zijn veel momenten geweest dat ik mezelf afvroeg: ben ik wel kundig genoeg? Ik ben erachter gekomen dat ik dat ben. Dat is voor mij de grootste eye-opener geweest.”

VINTAGE & VEGAN

Wanneer je Café STU binnenstapt, valt je oog direct op een kledingrek gevuld met vintage pareltjes. Aan de muren hangt kleurrijke kunst van een exposant. Naast een plek om lekkere koffie te drinken en vega(n) ‘snackies’ te eten, kun je er ook bewust shoppen. “Dit idee komt voort uit mijn eigen liefde voor tweedehands spullen en kleding. Daarnaast wil ik graag een ruimte creëren voor andere kunstenaars en creatieve mensen.” Dat Sophie aandacht heeft voor duurzaamheid is ook terug te zien op de menukaart. “Ik ben heel erg fan van de ‘Aqua Monaco’ frisdranken. Het zijn kleurrijke drankjes met superleuke etiketten en ze zijn ook nog eens klimaatneutraal én vegan. Mijn favoriete smaak is rabarber gember.”

WEES JEZELF

Sophie hoopt dat Café STU over een jaar bekend staat als fijne ontmoetingsplek waar creativiteit centraal staat. Maar niks moet! “Voor mij is het café succesvol als mensen zich er op hun gemak voelen. Je mag hier gewoon jezelf zijn. In de toekomst ga ik spelletjesmiddagen en workshops organiseren. Ook lijkt het me leuk om op zondagmiddag lekkere tunes van een DJ te hebben. Of vinyl op vrijdag.”